“Από τις 530-550.000 ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών έχουν εμβολιαστεί 230.000 πολίτες”, δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.
Παράλληλα, κάλεσε τους 300.000 πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί να το πράξουν άμεσα, ώστε να μην επιβληθεί το πρόστιμο των 100 ευρώ το μήνα. Ο κ. Πλεύρης τόνισε πως γίνεται διασταύρωση με τα ΑΜΚΑ και θα υπάρξει ο ακριβής αριθμός των ανεμβολίαστων στους οποίους θα επιβληθεί το διοικητικό πρόστιμο.
Επανέλαβε μάλιστα, πως όσοι πολίτες δεν κάνουν την ενισχυτική δόση εντός 7μηνου δεν θα λογίζονται ως εμβολιασμένοι.
Επιπλέον, πρόσθεσε πως οι υγειονομικοί που δεν θα εμβολιαστούν έως το τέλος Μαρτίου θα βρεθούν εκτός ΕΣΥ και είπε ότι αν γίνει υποχρεωτικός εμβολιασμός στους υγειονομικούς θα βρεθούν εκτός ΕΣΥ και θα προκηρυχτεί η αντίστοιχη θέση.
Άφησε επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο επιστράτευσης ιδιωτών γιατρών στο λεκανοπέδιο, ενώ είπε πως ήδη αυτό γίνεται στη Βόρεια Ελλάδα.
Ο κ. Πλεύρης αναγνώρισε τις καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς κατ’οίκον λόγω του μεγάλου όγκου των αιτήσεων, ενώ σημείωσε πως όσοι άνω των 60 ετών έχουν υποβάλει σχετικό αίτημα δεν θα καταβάλλουν πρόστιμο.
Ο ίδιος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο χαλάρωσης των μέτρων, πιθανότατα από την επόμενη εβδομάδα, εάν συνεχιστεί η αποκλιμάκωση στον αριθμό των κρουσμάτων κορωνοϊού. Όπως είπε, μέσα στην εβδομάδα θα συνεδριάσει η επιτροπή των ειδικών που θα εξετάσει την επιδημιολογική εικόνα ενώ τόνισε ότι η αρχή θα γίνει από την μουσική στην εστίαση και τα γήπεδα.
Για τη χαλάρωση των μέτρων: «Θα περιμένουμε να δούμε τα στοιχεία της πανδημίας, στα μεν σχολεία θέλουμε να δούμε δύο εβδομάδες την εφαρμογή του πρωτοκόλλου. Τα μηνύματα της πρώτης εβδομάδας στα σχολεία ήταν αισιόδοξα , θεωρούμε ότι το πρωτόκολλο θα επιτύχει όπως πέτυχε και τους άλλους τέσσερις μήνες. Το μέτρο που έχει να κάνει με τη διασκέδαση , τη μουσική και τα γήπεδα που έχουν πολύ περιορισμένο αριθμό κόσμου θεωρώ ότι με την πορεία της πανδημίας και σε συζήτηση με την επιτροπή θα μπορέσουμε να ξεκινήσουμε την αποκλιμάκωση , ενδεχομένως όχι από αυτή την εβδομάδα γιατί και αυτή την εβδομάδα θα συνεδριάσει η επιτροπή αλλά η αίσθησή μου είναι ότι άμα έχουμε σταθερά στοιχεία μείωσης πάνω από δύο εβδομάδες, είμαστε στην πρώτη εβδομάδα μείωσης, θα μπορέσουμε να μιλήσουμε για αποκλιμάκωση. Αν αυτή η αποκλιμάκωση θα ξεκινήσει από την άλλη εβδομάδα ή θα πάμε λίγο πιο κάτω θα εξαρτηθεί από τα στοιχεία της πανδημίας».
Για το αν η μουσική επανέρχεται στην εστίαση δεδομένων πάντοτε των αποτελεσμάτων και των συνθηκών που θα κυριαρχήσουν και το θέμα των γηπέδων: «Ακριβώς αλλά τα στοιχεία αυτής της εβδομάδας είναι αρκετά κρίσιμα. Να δούμε δηλαδή αν συνεχίζεται η πτωτική πορεία της πανδημίας ή αν έχουμε κάτι διαφορετικό οπότε η επιτροπή θα έχει τα στοιχεία αυτά όταν θα συνεδριάσει και θα μπορέσει να μας πει αλλά γενικώς η βούληση της κυβέρνησης είναι όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, πάντοτε βέβαια με γνώμονα τη δημόσια υγεία, να επανέλθουμε στην κανονικότητα. Δεν είμαστε δογματικοί να επιμείνουμε σε μέτρα όταν φαίνεται ότι αυτά δεν χρειάζονται αλλά θα πρέπει να έχουμε τα ακριβή στοιχεία».
Για το νέο νομοσχέδιο για την υγεία: «Οι μεταρρυθμίσεις θα γίνουν σε όλα τα επίπεδα, θα ξεκινήσουν από την Πρωτοβάθμια που αυτή τη στιγμή υπολειτουργεί και ήταν και ένα θύμα της πανδημίας γιατί όλη η αντιμετώπιση ήταν νοσοκομειοκεντρική οπότε θα υπάρξει άμεσα ένα νομοσχέδιο που θα κάνει τις αλλαγές στον ΕΟΠΥΥ όπου θα βάλει τάξη και στους ιδιώτες παρόχους αλλά θα έχει και περισσότερες παροχές για τον ασφαλισμένο… Η κα Γκάγκα επεξεργάζεται το νέο χάρτη υγείας που έχει να κάνει με το ΕΣΥ, να σας πω ότι από το Ταμείο Ανάκαμψης έχουμε 1,5 δις , πάρα πολλά χρήματα για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό τα οποία θέλουμε να τα αξιοποιήσουμε σε όλο το εύρος των υπηρεσιών υγείας και με συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, ειναι εκεί που ιδεολογικά μπορεί να έρθει μια κόντρα αλλά εμείς σε γνώμονα και σε αντίληψη θα βάλουμε τον ασθενή και τον πολίτη και πλέον το ΕΣΥ αλλά και η Πρωτοβάθμια περίθαλψη θα έχει ως επίκεντρο των ασθενή. Δεν θα δομούνται δηλαδή οι δομές με γνώμονα ότι πρέπει να ικανοποιηθούν πιέσεις τοπικών κοινωνιών ή πολιτικές πιέσεις ή πολιτικές πιέσεις αλλά με γνώμονα να εξυπηρετείται ο ασθενής. Θα είναι ένα σχέδιο που θα παρουσιαστεί στο σύνολο του το αμέσως προσεχές διάστημα και τμήματα ήδη αυτού υλοποιούνται κυρίως το κομμάτι του ΕΟΠΥΥ και της Πρωτοβάθμιας αλλά και του εθνικού συστήματος υγείας μόλις ολοκληρωθεί ο εθνικός χάρτης».
Για το αν υπάρχουν σκέψεις για συγχωνεύσεις νοσοκομείων: «Όλες οι δομές θα παραμείνουν αλλά από εκεί και πέρα μπορεί συγκεκριμένες δομές, αφού υλοποιηθεί βέβαια ο υγειονομικός χάρτης, βάσει των αναγκών να αλλάξουν χρήση δηλαδή μπορεί κάποια κλινική να έχει διαφορετικές ειδικότητες από αυτές τις οποίες εχει βάσει των αναγκών ή μπορεί κλινικές που είναι κοντινές κάποιες να πάρουν μεγαλύτερο βάρος χειρουργείων και κάποιες άλλες να εχουνε χαρακτηριστικά επειγόντων περιστατικών, εξωτερικών ιατρείων και Πρωτοβάθμιας περίθαλψης αλλά αυτό θα αποτελέσει μια διαδικασία διαβούλευσης. Δεν θα κλείσουν δομές αλλά μπορεί να αλλάξει ο χαρακτήρας τους χάρη εξυπηρέτησης των ασθενών».
Ακούστε όσα είπε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης εδώ:
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.