H υπόθεση της Κικής Κούσογλου εξακολουθεί μέχρι σήμερα να μνημονεύεται ως μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της Αγγελικής Νικολούλη, η οποία από την πρώτη στιγμή θεωρούσε δεδομένο πως η 20χρονη εξαφανισθείσα δεν βρισκόταν στη ζωή.
Και ως υπεύθυνο είχε υποδείξει στις Αρχές τον μέχρι πρότινος σύντροφό της, Δάνο.
Υπήρχε, όμως, ένα βασικό πρόβλημα. Δεν έβρισκαν κανένα στοιχείο σε βάρος του.
Υποψίες υπήρχαν. Για πολλούς, βεβαιότητα πως εκείνος ήταν που είχε κάνει κακό στην 20χρονη Κική. Απόδειξη, όμως, καμία. Εξάλλου, αν δεν υπάρχει πτώμα, δεν υπάρχει και φόνος και ο δολοφόνος της νεαρής σερβιτόρας από τη Βέροια είχε φροντίσει να εξαφανίσει κάθε στοιχείο που θα οδηγούσε στην ανεύρεσή της.
Στην υπόθεση αυτή, ελάχιστοι έψαχνα τον δολοφόνο. Οι περισσότεροι τον ήξεραν. Ποιο θα ήταν, όμως, το μοιραίο λάθος που θα οδηγούσε τελικά στη σύλληψή του;
Γιατί σκότωσε την Κική;
Όπως αποδείχτηκε, η Κούσογλου «έσβησε» στα χέρια του πρώην συντρόφου της –με τον οποίο ήταν ζευγάρι από τα 15 της χρόνια- λόγω δικής του παθολογικής ζήλειας. Εκείνος, είχε μόλις ανακαλύψει ότι η Κική ενδιαφερόταν για έναν άλλον άνδρα με τον οποίο, μάλιστα, είχε ήδη πραγματοποιήσει κάποια έξοδο.
Όλα ξεκίνησαν τα ξημερώματα τις 11ης Απριλίου 2005, όταν οι δυο τους κανόνισαν μετά τη βραδινή τους εργασία –εκείνη εργαζόταν ως σερβιτόρα σε κάποιο καφέ, ενώ ο Δάνος ως μπάρμαν σε επιχείρηση του ίδιου δρόμου- να βρεθούν για να γυρίσει εκείνος της 20χρονη στο σπίτι της. Έτσι κι έγινε.
Αμέσως μετά, ο Δάνος είχε κανονίσει έξοδο με συνάδελφό του, η οποία όμως είχε φύγει από το σημείο συνάντησής του όταν εκείνος έφτασε. Έτσι, η Κική δέχτηκε ένα τηλεφώνημα από τον πρώην της για να βρεθούν στο σπίτι του, στο οποίο αρχικά απάντησε αρνητικά. Έπειτα, δέχτηκε.
Οι δυο τους κατέληξαν στο σπίτι του Μουρατίδη. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, όταν εκείνος μπήκε να κάνει ένα μπάνιο, η Κική γδύθηκε και ξάπλωσε στο κρεβάτι περιμένοντας τον να βγει φορώντας μόνο το εσώρουχό της.
Ένα τέταρτο διήρκησαν οι ερωτικές τους περιπτύξεις, οι οποίες όμως δεν οδήγησαν σε ερωτική πράξη καθώς εκείνη δεν το επιθυμούσε και διέκοψε απότομα.
Ενώ αρχικά του ζήτησε να τη γυρίσει στο σπίτι της, τελικά πείστηκε να κοιμηθεί εκεί. Έπεσε για ύπνο και ο Μουρατίδης βρήκε ευκαιρία να ψάξει το κινητό της τηλέφωνο το οποίο εκείνη είχε αφήσει εκτεθειμένο. Τότε, κατάλαβε τον λόγο που η Κική δεν ήθελε να τα ξαναβρούν: Ενδιαφερόταν για κάποιον άλλο.
Και το μήνυμα που είχε στείλει στην αδερφική της φίλη το επιβεβαίωνε: «Τι να κάνω που τον θέλω πάλι και ο μ… δεν είπε τίποτα για μετά».
Αμέσως την ξυπνά ζητώντας εξηγήσεις για το μήνυμα και ο καβγάς δεν αργεί να ξεσπάσει. Τα ξημερώματα εκείνα ήταν και τα τελευταία της Κούσογλου.
Η σκηνή της δολοφονίας
«Και ενώ αυτή είναι ανακαθισμένη στα γόνατα πάνω στο κρεβάτι και βρίσκεται μπροστά του με την πλάτη γυρισμένη, αυτός, στέκοντας επίσης στα γόνατα πίσω της και έχοντας ακουμπισμένη την πλάτη της στον θώρακά του, με το δεξί του χέρι την έπιασε κάτω από το δεξί της χέρι, στο ύψος της κοιλιάς, για να την κρατήσει σταθερά πάνω στο σώμα του, να μην μπορέσει δηλαδή η Κυριακή να του ξεφύγει και με το αριστερό του χέρι περιέσφιξε με δύναμη τον λαιμό της πιέζοντας τη συνεχώς με αυξανόμενη ένταση για αρκετή ώρα και καθώς αυτός χαλαρώνει λίγο το σφίξιμο του λαιμού της και μη όντας σίγουρος ότι τη σκότωσε ξαναρχίζει να τι σφίγγει με μεγαλύτερη ένταση.
Η Κυριακή, πλέον αδύναμη να προβάλλει κάποια αντίσταση αφού ο κατηγορούμενος φρόντισε προηγουμένως να την κρατήσει με τέτοιο τρόπο που να μην μπορεί αυτή να κινηθεί ή και να προσπαθήσει να του ξεφύγει, βρίσκει βίαιο ασφυκτικό θάνατο από τα χέρια του κατηγορουμένου που ήταν ο αγαπημένος της για πέντε χρόνια από την τόσο νεαρή ηλικία της.
Βρίσκει δηλαδή ασφυκτικό θάνατο συνεπεία πίεσης του λαιμού και απόφραξης των έξω αεροφόρων οδών όπως βεβαιώνεται και στην έκθεση του ιατροδικαστή Μηνά Γεωργιάδη, η οποία αναγνώσθηκε στο ακροατήριο», περιγράφεται στη δικαστική απόφαση ως σκηνή της δολοφονίας.
Το μεγάλο λάθος του θρασύτατου δολοφόνου
Την άλλη μέρα, η κοπέλα δεν εμφανίζεται στη δουλειά της. Η αδερφή της υποθέτει πως πιθανότατα θα είναι κάπου με τον Δάνο, καθώς γνώριζε πως τον είχε συναντήσει το προηγούμενο βράδυ παρά το γεγονός πως είχαν χωρίσει δύο εβδομάδες πριν. Υπήρχε, δηλαδή, μαρτυρία που ήθελε τον Μουρατίδη να είναι ο τελευταίος άνθρωπος που την είδε ζωντανή. Έτσι, δεν μπορούσε να το αρνηθεί. Σκέφτηκε, όμως, να πει κάτι άλλο όταν η κοπέλα που ο ίδιος σκότωσε δηλώθηκε δύο ημέρες αργότερα ως αγνοούμενη από την μητέρα της.
«Ξύπνησα και δεν τη βρήκα στο δωμάτιο», κατέθεσε στην Ασφάλεια και συνέχισε να υποστηρίζει μέχρι τέλους. Είχε φροντίσει, μάλιστα, να δημιουργήσει άλλοθι για παν ενδεχόμενο στην περίπτωση που κάποιος προσπαθούσε να τον συνδέσει με την εξαφάνιση της πρώην του.
Τι έκανε; Όσο εκείνη κειτόταν νεκρή στο σημείο που την εγκατέλειψε, εκείνος έστειλε μήνυμα από το κινητό του τηλέφωνο στο δικό της –το οποίο είχε πάρει μαζί του για να πετάξει σε διαφορετικό σημείο-, γράφοντας: «Όπως νομίζεις εσύ. Ελπίζω να είσαι ευτυχισμένη. Καλά να περνάς, φιλάκια».
Το ρολόι έδειχνε 06:18 το πρωί. Αυτό θα αποδεικνυόταν το μεγάλο του λάθος.
Η μαρτυρία που «έκαψε» τον Δάνο
Την ώρα που ο 23χρονος γύριζε τα κανάλια δηλώνοντας καταρρακωμένος από την εξαφάνιση της αγαπημένης του, μια μαρτυρία έρχεται να αποτελέσει ακόμα ένα πρόβλημα για εκείνον. Πρόκειται για όσα κατέθεσε η πρώην σύντροφός του περί βίαιης συμπεριφοράς του και παθολογικής ζήλειας από μεριάς του.
Η ίδια, παραδέχτηκε αργότερα πως ήταν από την πρώτη στιγμή βέβαιη ότι η Κική ήταν νεκρή. Και ακόμα πιο βέβαιη πως την είχε σκοτώσει ο άνδρας που κάποτε και οι δυο τους αγάπησαν.
Περί ζήλειας έκανε λόγο και η μητέρα του θύματος, με τις μαρτυρίες πως ο Δάνος ήταν εξαιρετικά βίαιος να αυξάνονται. Ο ίδιος είχε αρχίσει να χάνει την ψυχραιμία του τόσο λόγω του γεγονότος πως μήνες μετά την εξαφάνιση της Κικής οι έρευνες για τον εντοπισμό της δεν είχαν σταματήσει όσο και λόγω της έντονης εμπλοκής της Αγγελικής Νικολούλη η οποία είχε γίνει… στενός κορσές στον Δάνο στριμώχνοντας τον και αναγκάζοντας τον να πέφτει σε συνεχείς αντιφάσεις.
Είχε αντιληφθεί πως έχανε έδαφος και ο εκνευρισμός του πια δεν μπορούσε να κρυφτεί πίσω από το προσωπείο του θλιμμένου πρώην που ζει με την αγωνία για τον εντοπισμό «της γυναίκας που λάτρευε».
Το στοιχείο που οδήγησε στη σύλληψη και την καταδίκη του Μουρατίδη
Ο Δάνος είχε σκεφτεί τα πάντα. Δεν υπολόγισε, όμως, μία πολύ σημαντική λεπτομέρεια: Την «παγίδα» του μηνύματος που έστειλε στη νεκρή Κική προκειμένου να το χρησιμοποιήσει ως άλλοθι.
Ήταν στις 11 Αυγούστου του 2005 –τέσσερις μήνες μετά τη δολοφονία της- όταν η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας των δυο τους απέστειλε στην Αστυνομία το έγγραφο το οποίο διέλυε το υποτιθέμενο άλλοθι του δολοφόνου.
Βάσει δεδομένων, οι δύο συσκευές είχαν λάβει σήμα από την ίδια κεραία –την Βέροια 1800- πράγμα που σημαίνει ότι ο δολοφόνος και το κινητό τηλέφωνο του θύματος –ίσως και το ίδιο το θύμα!- βρίσκονταν κοντά. Το σενάριο του Δάνου είχε καταρρεύσει.
Τη σκότωσε και πήγε σε οίκο ανοχής
Εκεί, ο Μουρατίδης κατάλαβε πως δεν είχε νόημα πια να κρύβει την αλήθεια.
Όπως αποδείχτηκε, το περιβόητο εκείνο «αποχαιρετιστήριο» μήνυμα δεν ήταν παρά μια διόλου έξυπνη προσπάθεια από μεριάς του να θεωρηθεί υπεράνω πάσης υποψίας .
«Την τράβηξα πάνω μου. Δεν θυμάμαι αν φώναζε ή αν είπε κάτι. Όταν την άφησα, δεν κουνιόταν. Έπιασα το σφυγμό της. Διαπίστωσα πως δεν αναπνέει. Εκείνη την ώρα τα έχασα. Πανικοβλήθηκα και αποφάσισα να την εξαφανίσω. Δεν ξέρω τι έπαθα. Λες και δεν ήμουν εγώ», υποστήριξε στην Ασφάλεια, μη πείθοντας κανέναν.
Όπως προέκυψε στην πορεία, ο κατηγορούμενος δεν έδρασε μόνος του όσον αφορά στην εξαφάνιση της σορού της Κούσογλου. Βοήθεια στον δολοφόνο είχε προσφέρει ο ξάδερφός του, ο 40χρονος Παναγιώτης Κανέλλης, στον οποίο ο Δάνος εκμυστηρεύτηκε τα πάντα λίγο αφότου είχε εγκαταλείψει το πτώμα της Κικής σε μια αλάνα στην περιοχή Φράγμα Ασωμάτων, στο ύψος του 4ου χιλιομέτρου της ιδιωτικής οδού της ΔΕΗ από τη γέφυρα Αλιάκμονα – Φράγμα Συκιάς.
Οι δυο τους επέστρεψαν στο σημείο κάνοντας πρώτα μία στάση για τσιγάρα και μπύρες. Ο Κανέλλης πρότεινε να πετάξουν το πτώμα στο φράγμα του Αλιάκμονα, κάτι που ο Μουρατίδης θεώρησε κακή ιδέα, πιστεύοντας ότι το καλύτερο γι’ αυτόν θα ήταν να μην βρεθεί ποτέ. Έπρεπε να το θάψουν. Έτσι κι έγινε. Λίγο μετά τα μεσάνυχτα θα επέστρεφαν για την ταφή. Τα πάντα ήταν κανονισμένα…
Στο μεταξύ, ο πρώην αγαπημένος της Κικής πήγε κανονικά στη δουλειά του σα να μην είχε συμβεί το παραμικρό, ζητώντας να φύγει λίγο νωρίτερα καθώς «ένιωθε άρρωστος και ήθελε να ξαπλώσει». Έφυγε με δυο φίλους του για Θεσσαλονίκη, ενώ την ώρα που το πτώμα της Κούσογλου παρέμενε άταφο, εκείνος ικανοποιούσε τις ορέξεις του σε κάποιον οίκο ανοχής της συμπρωτεύουσας.
Τα ξημερώματα βρισκόταν στο ραντεβού με τον ξάδερφό του. Οι δυο τους θάβουν την Κούσογλου σε έναν λάκκο 30 εκατοστών σε μια πλαγιά της λίμνης Ασωμάτων και υπόσχονται να μην αποκαλύψουν σε κανέναν την αλήθεια. Νωρίτερα είχαν απομακρύνει και τα πράγματά της, πετώντας τα σε διάφορα σημεία μακριά από το μέρος ταφής.
Η ομολογία και η ανεύρεση του πτώματος
Μετά την αποκάλυψη της αλήθειας, Μουρατίδης και Κανέλλης επιβεβαίωσαν αυτό που οι αρχές ήδη γνώριζαν. Το κορίτσια που αναζητούσε όλη η Ελλάδα ήταν νεκρό. Η σορός του, όμως, παρέμενε άφαντη.
Η Αστυνομία ύστερα από τις δύο ομολογίες εντόπισε το σημείο που οι δύο άνδρες υπέδειξαν, ξέθαψαν την Κική Κούσογλου και παρέδωσαν την σε πλήρη σήψη σορό της στους ιατροδικαστές. Τελικά, το κορίτσι τάφηκε στο νεκροταφείο της Βέροιας.
Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Θεασσαλονίκης επέβαλλε στον Δαμιανό Μουρατίδη ποινή ισόβιας κάθειρξης για ανθρωποκτονία από πρόθεση και ποινή φυλάκισης δύο ετών για την πράξη της περιύβρισης νεκρού. Για το αδίκημα της περιύβρισης νεκρού καταδικάστηκε και ο Κανέλλης, ο οποίος ήρθε αντιμέτωπος και με ποινή φυλάκισης τριών ετών για υπόθαλψη εγκληματία. Οι δυο τους άσκησαν έφεση, μάταια όμως.
Σήμερα, ο Δάνος Μουρατίδης βρίσκεται έγκλειστος στις φυλακές Διαβατών στη Θεσσαλονίκη. Μοιάζει να έχει ξεχαστεί και από τις «θαυμάστριες» που του έστελναν ερωτικά γράμματα στη φυλακή αμέσως μετά τη σύλληψή του εκφράζοντας την επιθυμία να τον γνωρίσουν – στα οποία πάντα απαντούσε…
makeleio.gr
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.