Υπάρχουν κανόνες στο στήσιμο ενός τραπεζιού, και μάλιστα γιορτινού, που εκτός των άλλων, κάνουν το αποτέλεσμα πιο όμορφο και πιο ζεστό.
Και αν τους ακολουθήσετε, θα δεχθείτε σίγουρα τα συγχαρητήρια όλων για την ομορφη εικόνα και τις γνώσεις σας!
Ας δούμε λοιπόν τις βασικές αρχές στο στήσιμο ενός τραπεζιού:
Μαχαιροπίρουνα
1. Στοιχίζονται σε μια ευθεία περίπου 3 εκ. απ’ την άκρη του τραπεζιού
2. Μπαίνουν με την σειρά που θα χρησιμοποιηθούν στο δείπνο, από έξω προς τα μέσα. Μαχαίρια και κουτάλι δεξιά και πιρούνια αριστερά, εκτός της περίπτωσης που κάποιο ορεκτικό πιάτο, συνήθως θαλασσινό, τρώγεται με μικρό πιρούνι που δεν χρειάζεται συνοδεία από μαχαίρι. Τότε αυτό το πιρουνάκι πάει δεξιά, μια και το δεξί χέρι θα το χρησιμοποιήσει, στην ίδια λογική με το κουτάλι της σούπας.
3. Τα μαχαιροπίρουνα του γλυκού μπαίνουν στην κορυφή του πιάτου
4. Για το ψάρι πρέπει να μπουν ειδικά μαχαιροπίρουνα.
Πιάτα
1. Το βοηθητικό πιάτο για το ψωμί ή το μπολ της σαλάτας μπαίνει αριστερά, μαζί με το μαχαίρι του βουτύρου. Αν η σαλάτα είναι πρώτο πιάτο τότε απλά μπαίνει πάνω-πάνω στη στοίβαξη των πιάτων.
2. Τα πιάτα στοιβάζονται με μέγιστο τα τρία με το πιάτο του κυρίως γεύματος κάτω και από πάνω του πρώτου και της σούπας. Αν το δείπνο έχει περισσότερα πιάτα, τότε θα γίνουν αλλαγές απο τους οικοδεσπότες στην πορεία του γεύματος
Ποτήρια
1. Τα ποτήρια πάνε δεξιά και περιφερειακά προς το πιάτο. Πιο κοντά μπαίνει του λευκού κρασιού, μετά του κόκκινου και προς το κέντρο, του νερού.
Πετσέτα
Η πετσέτα (πάντα υφασμάτινη σε επίσημο δείπνο) μπαίνει αριστερά διπλωμένη με όποιον ευφάνταστο τρόπο σκεφτείτε.
πηγή: mothersblog.gr
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.