Τους επτά λόγους για τους οποίους δεν θα βάλει βραχιολάκι αναλύει ο ισοβίτης εκτελεστής της 17Ν Σάββας Ξηρός με ανοιχτή επιστολή του στην Εφημερίδα των Συντακτών.
Οι επτά λόγοι είναι οι εξής:
1. Οι φυλακές έχουν ως σαν κύριο σκοπό να επιτελέσουν κοινωνικό έργο. Με την ηλεκτρονική επιτήρηση το κοινωνικό έργο διαγράφεται οριστικά γιατί, όπως λέει ο εκτελεστής της 17Ν «καθώς για πρώτη φορά στην Ελλάδα έχουμε ανάθεση της φύλαξης κρατουμένων αποκλειστικά σε ιδιώτες και μάλιστα σε μια πολυεθνική εταιρεία».
2. Εφαρμόζεται για πρώη φορά, πιλοτικά ως πρόγραμμα 250 θέσεων. Και λέει ο Ξηρός: «Συντελείται επομένως ένα πείραμα, με τους κρατούμενους ως πειραματόζωα, χωρίς ενδοιασμούς, υιοθετώντας τη νοοτροπία ότι ”αυτοί ούτως ή άλλως είναι απόβλητοι”, έχοντας μάλιστα το αδιακρίτως ευδιάκριτο (χοντροκομμένο) στίγμα στο χέρι». Αυτό κατά τον ισοβίτη δεν βοηθά στην προσπάθεια συμμετοχής στην κοινωνική ζωή και δεν συνάδει με τον σωφρονισμό ή επανένταξη και «σε κάθε περίπτωση βασίζεται στην απειλή και το φόβο, εξοβελίζοντας την ελεύθερη βούληση και το φιλότιμο».
3. Ο εκτελεστής της 17Ν εξηγώντας το πώς λειτουργεί το βραχιολάκι, ότι ανά 30 δευτερόλεπτα στέλνει σήμα στο κέντρο ελέγχου και ότι χρειάζεται φόρτιση κατά τακτά χρονικά διαστήματα, καθώς και ότι δεν μπορεί να βγει από το χέρι και αυτός που το φορά το φέρει πάνω του μέρα νύχτα, ρίχνει στο τραπέζι το επιχείρημα της ακτινοβολίας. «Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για κρατούμενους με αναπηρίες, που κατά κανόνα έχουν υπερεκτεθεί σε ακτινοβολίες λόγω ιατρικών εξετάσεων, με νευρολογικά ή καρδιολογικά προβλήματα ή βηματοδότη».
4.Ο Σάββας Ξηρός επισημαίνει ακόμη ότι στην περίπτωσή του το βραχιολάκι συνιστά μια ακατάπαυστα αγχώδης κατάσταση που συνιστά «βασανισμό», καθώς θα τοποθετηθεί στο μόνο χέρι με το οποίο εξηπερετείται περιορίζοντας την καθημερινή του διαβίωση καθώς σε συνάρτηση με τα υπόλοιπα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει, κινδυνεύει να παραβιάσει τους όρους λόγω βίαιης διακοπής του σήματος ή διαφορετικά θα πρέπει να δείχνει πάντα τη δέουσα προσοχή.
5. Ο εκτελεστής της 17Ν χαρακτηρίζει το βραχιολάκι άχρηστο στην περίπτωσή του καθώς οι αναπηρίες του του αφήνουν ένα 2% ικανότητα για εργασία.
6. Ωστόσο, ο Σάββας Ξηρός κρίνει το εν λόγω μέτρο, το βραχιολάκι δηλαδή, «υπερβολικό» για την περίπτωσή του, καθώς έχει εκτίσει την ποινή του με επτά διαφορετικούς λόγους, όπως ισχυρίζεται.
7. Τέλος, ο εκτελεστής της 17Ν δεν παραλείπει να κάνει την κριτική του για την πολιτική κατάσταση της χώρας. «Μπήκαν στην πόλη οι οχτροί κι εμείς γελάγαμε…Μοιάζει στ αλήθεια μικρό πράγμα το βραχιολάκι, ένα από τα πολλά τίποτα που μας έφεραν ως εδώ ομως η διαφορά δεν βρίσκεται στο αν προσφέρει κάποιος ένα βόδι ή ένα σπυρί λιβάνι στο βωμό των ειδώλων, όταν και τα δύο προσβλέπουν στη νομιμοποίηση ανίερων πραγμάτων», σημειώνει και εκτιμά ότι η χρήση του θα επεκτεθαί καθώς «προβάλλεται σαν πανάκεια για όλα τα προβλήματα της σύγχρονης κοινωνίας» και προσθέτει: «Πρόκειται για ένα σύστημα που η αλαζονεία του έχει εγκατασταθεί πάνω από τα νέφη και επιδεικνύεται σαν Παντεπόπτης, Παντογνώστης, Πανταχού Παρών, Πάνσοφος και εντέλει Παντοκράτορας, εφόσον όπου έχει επιβληθεί μπορεί με το πάτημα ενός κουμπιού -με μια μόνο βλάβη- να νεκρώσει νευραλγικούς τομείς, όπως η οικονομία, μέσα ενημέρωσης, τηλεπικοινωνίες, μέχρι τη λειτουργία ολόκληρων περιοχών ή χωρών». Καταλήγοντας κάνει λόγο για «επέλαση οικονομικών τρομοκρατών» και τονίζε ότι «είναι βέβαιο ότι εάν τα μνημόνια έχουν σαν σκοπό να μας γονατίσουν υλικά και ψυχικά, τότε η ηλεκτρονική επιτήρηση έχει τον τρόπο να μας κρατάει γονατιστούς στο διηνεκές, ειβάλλοντας την ”Παγκόσμια Τάξη” των πολυεθνικών».
iefimerida.gr
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.