Πού είναι το κράτος; Πώς να μας σεβαστούν οι ξένοι αν εμείς δεν σεβόμαστε την ιστορία και τον πλούτο μας;
Ούτε τη συντήρηση του σπιτιού του Μενέλαου Λουντέμη δεν ήταν σε θέση να φέρει σε πέρας το κράτος. Το θέμα του σπιτιού του τεράστιου λογοτέχνη δυστυχώς υπέκυψε στη δύναμη της γραφειοκρατίας και των ιδιωτικών συμφερόντων.
Τριάντα χρόνια μετά τον χαρακτηρισμό του – με προεδρικό διάταγμα του 1985 – ως διατηρητέο, το σπίτι στον Εξαπλάτανο Πέλλας όπου πέρασε τα παιδικά του χρόνια ο σπουδαίος Έλληνας λογοτέχνης και μετέφερε τα απορρέοντα βιώματά του μέσα από τα δημοφιλέστατα έργα του, είναι ετοιμόρροπο.
Ο λόγος που συμβαίνει αυτό δεν θα μπορούσε να συναντηθεί σε οποιαδήποτε άλλη… σοβαρή χώρα. Λόγω διαφωνιών γύρω από την κυριότητά του, συναρμοδιοτήτων φορέων και γραφειοκρατικών αγκυλώσεων αφέθηκε πλήρως εγκαταλειμμένο και εκτεθειμένο στον χρόνο και τις καιρικές συνθήκες. Ως αποτέλεσμα αυτών, η αρμόδια επιτροπή που ήλεγξε το κτίσμα το έκρινε επικίνδυνο για την ασφάλεια των περιοίκων και των διερχομένων, εισηγούμενο την κατεδάφιση του.
Ο σπουδαίος Δημήτρης Βαλασιάδης, που πήρε το ψευδώνυμο Μενέλαος Λουντέμης από τον παραπόταμο του Άνω Λουδία που περνάει έξω από τον Εξαπλάτανο, εγκαταστάθηκε σε ηλικία 16 ετών (1928), μαζί με την οικογένεια του, σε αυτό το σπίτι.
Πρόκειται για αρχοντικό από την εποχή της τουρκοκρατίας χωρίς κάποια ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και καλλιτεχνική αξία με ιδιαίτερο όμως συμβολικό και συναισθηματικό βάρος, αφού σ’ αυτό μεγάλωσε και έζησε ο λογοτέχνης.Βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την πλατεία του χωριού, στην μετέπειτα οδό Μενέλαου Λουντέμη.
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.