Ο Γιάννης Παλαμάρης, αγρότης από τη Σύρο, ξεκίνησε πριν δυο χρόνια με 400 κότες και μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα κατάφερε όχι μόνο να γεμίσει τα νησιώτικα brunch spots με αβγά πρώτης ποιότητας, αλλά και να φτάσει μέχρι τα delicatessen των Βρυξελλών.
Από τα θερμοκήπια στην πτηνοτροφία με φόντο το Αιγαίο
Ο 40χρονος Γιάννης Παλαμάρης δεν άφησε ποτέ πίσω του τη γη της οικογένειάς του. Εξακολουθεί να καλλιεργεί τα θερμοκήπια που περνούν από γενιά σε γενιά, ενώ σήμερα φροντίζει και 30 στρέμματα με υπαίθρια κηπευτικά. Όμως, η στροφή του στην πτηνοτροφία, σε ένα αγρόκτημα μόλις 500 μέτρα από τη θάλασσα, έμελλε να γίνει το μεγάλο του βήμα.
Το κτήμα των 20 στρεμμάτων, όπου οι κότες κυκλοφορούν ελεύθερες, είναι ένα πραγματικό «παράδεισο» με ήλιο όλη μέρα και θαλασσινή αύρα. Αυτό το περιβάλλον, όπως λέει και ο ίδιος, εγγυάται εξαιρετικής ποιότητας αβγά, που βρίσκονται πλέον σε brunchάδικα των Κυκλάδων και delicatessen της Αθήνας.
Η μεγάλη αναγνώριση και το άνοιγμα στις Βρυξέλλες
Η διεθνής αναγνώριση ήρθε από τα Mediterranean Taste Awards στο Λονδίνο, όπου τα αβγά του απέσπασαν δύο ασημένια βραβεία. Έτσι, η φήμη τους έφτασε μέχρι τις Βρυξέλλες, με καταστήματα της πόλης να ενδιαφέρονται πλέον να τα εντάξουν στη λίστα τους.
Το πιο εντυπωσιακό είναι πως όλη αυτή η επιτυχία χτίστηκε μέσα σε μόλις δύο χρόνια. Ο Γ. Παλαμάρης ξεκίνησε με 400 κότες, και τώρα σχεδιάζει να επεκτείνει τη μονάδα του με 2.000 βιολογικής παραγωγής και 3.000 ελευθέρας βοσκής.
Στα αβαντάζ τα δίκροκα και η αυθημερόν αποστολή
Παρότι η φίρμα του είναι «6κροκο», πολλά από τα αβγά του είναι δίκροκα, σημάδι της σωστής διατροφής και φροντίδας των ζώων. Ο Παλαμάρης τονίζει και τη δυνατότητα αποστολής την ίδια μέρα, που σε συνδυασμό με τη διατήρηση τιμών κοντά σε αυτές των συμβατικών προϊόντων (περίπου 50 λεπτά το τεμάχιο στη λιανική), κάνει την επιχείρησή του ανταγωνιστική.
Το κοτέτσι στοίχισε περίπου 8.000 ευρώ για τις πρώτες 400 κότες, οι οποίες βόσκουν καθημερινά έξω και τρέφονται κυρίως με καλαμπόκι. Σήμερα, η μονάδα χρειάζεται 500-600 κιλά καλαμπόκι την εβδομάδα.
Πειραματισμοί, λιναρόσπορος και νέα κατηγορία αβγών
Ο παραγωγός έχει ήδη ξεκινήσει πειραματισμούς για να προσθέσει στη γκάμα του και αβγά υψηλής περιεκτικότητας σε Ω3, ενσωματώνοντας λιναρόσπορο στη διατροφή των πτηνών.
«Μου αρέσει να βλέπω τους ρυθμούς της φύσης» λέει χαρακτηριστικά ο ίδιος, που παρατηρούσε από παιδί τις συνήθειες των ζώων στο παλιό οικογενειακό κοτέτσι. Ο ίδιος και η σύζυγός του, Βούλα Βλάμη – η οποία έχει αναλάβει τις εμπορικές επαφές – αφιέρωσαν δύο ολόκληρα χρόνια σε δοκιμές πριν λανσάρουν το προϊόν στην αγορά, με επίκεντρο την επιλογή της σωστής τοποθεσίας.
Γιατί προτίμησε τις κότες αντί για τουριστικά δωμάτια
Με δεδομένη την τουριστική άνθηση στα νησιά του Αιγαίου, προκύπτει το ερώτημα: γιατί να φτιάξει κανείς κοτέτσι αντί για ενοικιαζόμενα δωμάτια;
«Τα έχω και είναι άδεια. Έτσι κι αλλιώς με εξιτάρει το κομμάτι της αγροτικής παραγωγής και τα ζώα» απαντά χωρίς δεύτερη σκέψη.
(Πέτρος Γκόγκος – agronews.gr)
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.