Ένας άντρας από την Ινδία έφτασε πριν από 31 χρόνια στην Ελλάδα με μόλις 170 ευρώ στην τσέπη. Σήμερα, στα 49 του, καλλιεργεί 1.000 στρέμματα γης και θεωρείται πλέον επιτυχημένος επιχειρηματίας στον χώρο των φυλλωδών λαχανικών.
Από την Ινδία στην Ελλάδα με ένα εισιτήριο και λίγα χρήματα
Ο Σπύρος, όπως ονομάζεται σήμερα μετά τη βάπτισή του, ταξίδεψε 5.779 χιλιόμετρα με το αεροπλάνο για να φτάσει στην Ελλάδα. “Η βίζα μας είχε ισχύ μόνο 15 ημερών” θυμάται, καθώς εκείνος και τρεις φίλοι του θεωρούσαν τότε τη χώρα μας «γη της επαγγελίας».
Ο πατέρας του, αγρότης κι εκείνος, του έδωσε 1.200 δολάρια για το εισιτήριο και άλλα 200 για τα πρώτα του έξοδα. “Μου είπε πως δεν υπήρχαν άλλα χρήματα. Ήταν από το υστέρημά του και η καλύτερη βοήθεια που μπορούσε να μου προσφέρει. Μαζί μου έδωσε και την ευχή του να βρω τη μοίρα μου στην Ελλάδα, την οποία αγαπούσα από παιδί” εξηγεί ο ίδιος.
Τα πρώτα χρόνια και η σκληρή δουλειά
“Όλη μου τη μέρα για χρόνια την περνούσα δουλεύοντας και αποταμιεύοντας” σημειώνει ο Σπύρος. Στην αρχή επικοινωνούσε καθημερινά με την οικογένειά του στέλνοντας γράμματα, όμως αργότερα ο χρόνος του περιορίστηκε καθώς η εργασία του αυξανόταν συνεχώς.
“Δέθηκα με το αφεντικό μου, που πλέον είναι οικογένειά μου και συνεργάτης. Δουλεύαμε δίπλα-δίπλα στα κτήματα” διηγείται. Χρειάστηκαν δέκα ολόκληρα χρόνια μέχρι να επιστρέψει στην Ινδία και να δει ξανά το πατρικό του σπίτι.
Το 2000, με τις οικονομίες που είχε συγκεντρώσει –περίπου 5 εκατ. δραχμές– πραγματοποίησε την πρώτη του επένδυση αγοράζοντας 25 στρέμματα γης.
Η εξέλιξη σε επιτυχημένο επιχειρηματία
Σήμερα ο Σπύρος καλλιεργεί 1.000 στρέμματα σε Μέγαρα, Εύβοια και ορεινή Κορινθία. Διαθέτει επίσης 22 στρέμματα με ντομάτες σε διχτυοκήπια, μια μέθοδο που χαρακτηρίζει “καινοτόμο και οικονομική”. Όπως λέει, “βρίσκομαι ήδη σε αναζήτηση γης στο Αξιοχώρι του δήμου Πολυκάστρου στο Κιλκίς”.
Παράλληλα διαθέτει δύο καταστήματα στην Κεντρική Λαχαναγορά Θεσσαλονίκης, ενώ τα προϊόντα του φτάνουν επίσης στις λαχαναγορές Αθηνών και Πατρών. Συνεργάζεται με τρεις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ και προμηθεύει εποχικά την αγορά σε Βουλγαρία, Ρουμανία και Πολωνία.
“Το φετινό καλοκαίρι έστειλα 10 νταλίκες στην Πολωνία, με καθεμία να μεταφέρει πάνω από 1.400 κιβώτια άνιθο” αναφέρει χαρακτηριστικά.
Η παραγωγή του περιλαμβάνει μαϊντανό, σέλινο, κρεμμύδια, σπανάκι, ρόκα, μάραθο, κόλιανδρο, δυόσμο, άγρια χόρτα και βλήτα.
Η καινοτομία των διχτυοκηπίων
Ο Σπύρος δίνει έμφαση στη νέα μέθοδο καλλιέργειας. “Τα διχτυοκήπια είναι απλές κατασκευές με μεταλλικά μέρη και συρματόσχοινα, ανθεκτικά στους ανέμους. Καλύπτονται με εντομολογικά δίχτυα που εμποδίζουν τις προσβολές και μειώνουν τη χρήση φυτοφαρμάκων. Προστατεύουν επίσης από χαλάζι και έντονες βροχές, ενώ το χαμηλό τους κόστος τα καθιστά ιδανικά για την Ελλάδα”.
Η ζωή στην Ελλάδα και τα όνειρα για το μέλλον
Ο Σπύρος αγαπά ιδιαίτερα τα ταξίδια. Τα τρία αγαπημένα του μέρη στην Ελλάδα είναι η Ρόδος, η Χαλκιδική και η Σαντορίνη. Παράλληλα, ελπίζει ότι στο μέλλον περισσότεροι Ινδοί τουρίστες θα ανακαλύψουν την Ελλάδα. “Η Ινδία έχει πληθυσμό πάνω από 1,2 δισεκατομμύρια και το 20% είναι πλούσιοι. Ακόμα δεν έχουν ανακαλύψει τις ομορφιές της χώρας σας, αλλά πιστεύω ότι θα το κάνουν σύντομα” τονίζει.
Για εκείνον, η Ελλάδα είναι μια χώρα γεμάτη δυνατότητες. “Είναι όμορφη, έχει ευκαιρίες και καλό κλίμα. Όμως χρειάζεται πολλή δουλειά και μεράκι για να πετύχεις”.
Σε κάθε ευκαιρία ευχαριστεί τους ανθρώπους που τον στήριξαν: “Οι κάτοικοι των Μεγάρων με φιλοξένησαν, ενώ οι δημόσιες υπηρεσίες με βοήθησαν πραγματικά. Δεν το ξεχνώ ποτέ”.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.