Η νηστεία των Χριστουγέννων, γνωστή και ως μικρή Σαρακοστή, ξεκινά κάθε χρόνο στις 15 Νοεμβρίου και προετοιμάζει πνευματικά τους πιστούς για τη Γέννηση του Χριστού. Αν και λιγότερο αυστηρή από τη Μεγάλη Σαρακοστή, ακολουθεί κι αυτή συγκεκριμένους κανόνες ως προς τη διατροφή.

Μικρή Σαρακοστή: Μια από τις τέσσερις μεγάλες νηστείες
Πολλοί συνδέουν τη νηστεία αποκλειστικά με την περίοδο πριν το Πάσχα, όμως η Ορθόδοξη Εκκλησία έχει τέσσερις μεγάλες νηστείες κατά τη διάρκεια του έτους. Η νηστεία των Χριστουγέννων, γνωστή και ως μικρή Σαρακοστή, είναι μία από αυτές.
Διαρκεί συνολικά 40 ημέρες, από τις 15 Νοεμβρίου μέχρι και την παραμονή των Χριστουγέννων, δηλαδή τις 24 Δεκεμβρίου. Παρότι δεν είναι τόσο αυστηρή όσο η Μεγάλη Σαρακοστή, οι κανόνες που τη διέπουν παραμένουν σημαντικοί για τη σωματική και πνευματική προετοιμασία των πιστών.
Διατροφικοί κανόνες στην πρώτη περίοδο της νηστείας

Η νηστεία χωρίζεται πρακτικά σε δύο φάσεις. Η πρώτη διαρκεί από τις 15 Νοεμβρίου έως τις 17 Δεκεμβρίου. Σε αυτό το διάστημα:
- Δεν επιτρέπονται το κρέας, τα γαλακτοκομικά και τα αυγά.
- Επιτρέπεται το ψάρι, εκτός από Τετάρτες και Παρασκευές.
- Το λάδι και το κρασί επίσης επιτρέπονται, με εξαίρεση Τετάρτες και Παρασκευές, εκτός εάν η ημέρα συμπέσει με σημαντική γιορτή.
Για παράδειγμα, φέτος τα Εισόδια της Θεοτόκου (21 Νοεμβρίου) πέφτουν Παρασκευή. Την ημέρα εκείνη επιτρέπεται η κατανάλωση ψαριού, λαδιού και κρασιού.
Περίοδος αυστηρής νηστείας πριν τα Χριστούγεννα
Από τις 18 έως τις 24 Δεκεμβρίου ισχύουν αυστηρότεροι περιορισμοί:
- Δεν επιτρέπονται κρέας, γαλακτοκομικά, αυγά και ψάρια.
- Μπορούν να καταναλώνονται λάδι και κρασί, εκτός από Τετάρτες και Παρασκευές.
Την παραμονή των Χριστουγέννων (24 Δεκεμβρίου), η νηστεία γίνεται ακόμα πιο αυστηρή, χωρίς καν λάδι, σε ανάμνηση της Μεγάλης Παρασκευής και ως προετοιμασία για τη Θεία Κοινωνία της επομένης.
Με τι γεμίζει το τραπέζι στη διάρκεια της νηστείας

Αφού είδαμε τι δεν επιτρέπεται, ας ρίξουμε μια ματιά στο τι τρώμε αυτή την περίοδο. Το καθημερινό μενού βασίζεται κυρίως σε φυτικά προϊόντα και θαλασσινά.
Κατά τη διάρκεια της νηστείας καταναλώνονται:
- Όσπρια όπως φακές, φασόλια, ρεβίθια.
- Λαχανικά εποχής όπως μπρόκολο, κουνουπίδι, λάχανο.
- Λαδερά φαγητά όπως σπανακόρυζο, λαχανόρυζο, αγκινάρες.
- Θαλασσινά όπως γαρίδες, καλαμάρι, χταπόδι.
Γλυκά που μπορούμε να απολαύσουμε
Η νηστεία δεν σημαίνει ότι στερούμαστε τη γλύκα. Πολλά νηστίσιμα γλυκά είναι απολύτως συμβατά με τις επιτρεπόμενες τροφές:
- Χαλβάς
- Λουκουμάδες
- Μουστοκούλουρα
Επιπλέον, οι vegan εκδοχές παραδοσιακών γλυκών είναι πλέον πολύ δημοφιλείς και προσφέρουν ποικιλία χωρίς να παραβιάζουν τους νηστίσιμους κανόνες.
Η μικρή Σαρακοστή αποτελεί μια ευκαιρία για εσωτερική προετοιμασία και πνευματική ανανέωση, με σεβασμό στην παράδοση και στη σωστή νηστευτική διατροφή.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.










































































































