Άνοιξαν οι κάλπες για τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία, μία εκλογική αναμέτρηση που χαρακτηρίζεται εξαιρετικά κρίσιμη για το μέλλον της χώρας και η οποία διεξάγεται με φόντο την αναζωπύρωση της κουρδικής σύρραξης και τη βία των τζιχαντιστών που εξαπλώνεται από τη Συρία.
Απόλυτος κυρίαρχος της τουρκικής πολιτικής, καθώς βρίσκεται στην εξουσία επί 13 χρόνια, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ελπίζει σε αυτές τις εκλογές το κόμμα του να ανακτήσει την πλειοψηφία των εδρών στην Εθνοσυνέλευση που απώλεσε πριν από πέντε μήνες.
Την 7η Ιουνίου, το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν είχε μεν καταλάβει την πρώτη θέση με το 40,6% των ψήφων, αλλά δεν κατέλαβε παρά τις 258 από τις 550 έδρες της τουρκικής Βουλής, κάτι που φάνηκε να ανατρέπει τα σχέδιά του να μεταρρυθμίσει το τουρκικό πολιτικό σύστημα, δημιουργώντας μια εκτελεστική προεδρία με ενισχυμένες εξουσίες.
Οι δημοσκοπήσεις εν όψει της σημερινής αναμέτρησης έφεραν το AKP να συγκεντρώνει από το 40% ως το 43% των προθέσεων ψήφου, ποσοστό που δεν του αρκεί για να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία. Χθες ο απερχόμενος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, αντιμέτωπος με τον κίνδυνο νέας αποτυχίας, προσπάθησε να κινητοποιήσει την ύστατη ώρα τους οπαδούς του AKP, με την ελπίδα ότι τα προγνωστικά θα διαψευστούν.
«Η Τουρκία έχει ανάγκη μια κυβέρνηση ισχυρή και ικανή σε αυτή την κρίσιμη περίοδο», είπε σε ομιλία του στην Άγκυρα. «Θα σώσουμε την Τουρκία από τον τρόμο, τις συγκρούσεις, τη βία και τις αντιξοότητες», υποσχέθηκε.
Τις τελευταίες εβδομάδες, η δεύτερη προεκλογική εκστρατεία του 2015 διεξήχθη σε μια ατμόσφαιρα οξύτητας. Από το καλοκαίρι, η ένοπλη σύρραξη που είχε ξεσπάσει το 1984 ανάμεσα στους αντάρτες του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK) και τις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας αναζωπυρώθηκε στη νοτιοανατολική Τουρκία, όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι Κούρδοι, τερματίζοντας την εύθραυστη ειρηνευτική διαδικασία που βρισκόταν σε εξέλιξη για τρία χρόνια.
Παράλληλα ο πόλεμος που μαίνεται επί τέσσερα χρόνια στη Συρία αιματοκύλισε και την Τουρκία. Έπειτα από εκείνη στο Σουρούτς τον Ιούλιο, μια επίθεση βομβιστών-καμικάζι, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, στοίχισε τη ζωή σε 102 ανθρώπους την 10η Οκτωβρίου σε μια πορεία ειρήνης στην Άγκυρα.
Η κλιμάκωση της βίας ανησυχεί όλο και πιο ανοικτά τους δυτικούς συμμάχους της Τουρκίας, κυρίως τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που έχουν βρεθεί αντιμέτωπα με μια εντεινόμενη ροή προσφύγων, στην πλειονότητά τους Σύρων, από το τουρκικό έδαφος.
Ερντογάν: Σημείο καμπής για την Τουρκία
Αν και απέφυγε να συμμετάσχει τόσο ενεργά σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία όσο σε εκείνη πριν από τις εκλογές του Ιουνίου, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έριξε εμφανώς το βάρος του σε αυτή, αυτοπροβαλλόμενος ως ο μοναδικός εγγυητής της ασφάλειας και της ενότητας της χώρας. «Η Κυριακή είναι ένα σημείο καμπής για τη χώρα μας», δήλωσε. «Εάν ο λαός μας ταχθεί υπέρ μιας μονοκομματικής κυβέρνησης, η σταθερότητα θα συνεχιστεί», πρόσθεσε.
Οι αντίπαλοι του Ερντογάν καταγγέλλουν την αυταρχική εκτροπή του προέδρου, μετά τις θεαματικές εφόδους της αστυνομίας σε δύο τηλεοπτικά δίκτυα που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση αυτή την εβδομάδα, την τελευταία της προεκλογικής εκστρατείας. Ο Ερντογάν μάλλον θεωρεί τον εαυτό του «τον πνευματικό ηγέτη ενός χαλιφάτου», είπε σαρκαστικά ο Σελαχατίν Ντεμίρτας, ο ηγέτης του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), και βασικός στόχος των πυρών του κυβερνώντος κόμματος. «Ορισμένοι θέλουν να επανιδρύσουν το σουλτανάτο σε αυτή τη χώρα, μην τους το επιτρέψετε» προέτρεψε ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.
Σε αυτό το κλίμα ακραίας πόλωσης, πολλοί πολιτικοί αναλυτές αμφιβάλλουν για το ενδεχόμενο νέων διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμο -εάν οι δημοσκοπήσεις επαληθευτούν- και ήδη προβλέπουν, σε περίπτωση νέας αποτυχίας του AKP, κι άλλες πρόωρες εκλογές, την άνοιξη.
«Το πιθανότερο σενάριο παραμένει το ίδιο: περισσότερη αναταραχή», παρατήρησε ο Ασλί Αϊντιντασμπάς, αναλυτής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων.
Περίπου 400.000 αστυνομικοί και στρατοχωροφύλακες έχουν κινητοποιηθεί για να εγγυηθούν την ασφάλεια της εκλογικής διαδικασίας, κυρίως στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας.
Σε αυτό το τμήμα της χώρας, η ελεύθερη διεξαγωγή της προεκλογικής εκστρατείας «περιεστάλη σημαντικά λόγω των άσχημων συνθηκών, κυρίως στις περιοχές όπου έχει κηρυχθεί απαγόρευση κυκλοφορίας», επισήμανε η αποστολή του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) στην Τουρκία.
Τα κόμματα ανακοίνωσαν την κινητοποίηση δεκάδων χιλιάδων υποστηρικτών και στελεχών τους για να αποφευχθούν κρούσματα νοθείας.
Τα πρώτα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 07:00 (06:00 ώρα Ελλάδας) στο ανατολικό τμήμα της χώρας και τα τελευταία θα κλείσουν στις 17:00 (16:00) στο δυτικό. Τα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν νωρίς το βράδυ.
protothema.gr
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.