Θα πρέπει να υπήρχε κάποια εποχή που κάθε γαλλικό εστιατόριο που εκτιμούσε τον εαυτό του, είχε αυτό το πιάτο στο μενού του. Από μικρά και άσημα πανδοχεία χαμένα στη γαλλική επαρχία, μέχρι τα τριάστερα του Παρισιού. Όμως και σήμερα είναι ένα πιάτο που το βρίσκει κανείς εύκολα στη Γαλλία.
Κάποτε, τα σαλιγκάρια υπήρχαν και σε κάποια ελληνικά σουπερμάρκετ, εισαγωγής, κατεψυγμένα κι έτοιμα στο δισκάκι τους. Δεν ήταν τοπ, αλλά έπαιρνες μια καλή γεύση. Αν μπορείτε να βρείτε καλά και καλοθρεμμένα σαλιγκάρια, αξίζει να δοκιμάσετε την παρακάτω συνταγή. Χρήσιμο θα είναι να έχετε και το ειδικό ατομικό σκεύος που κάθονται τα σαλιγκάρια με τη σάλτσα τους για το τελικό ψήσιμο. Αλλιώς φτιάξτε μια πατέντα με μικρά πυρίμαχα πιάτα ή φόρμες για κάπκεικς.
Υλικά για 3-4
Για τα σαλιγκάρια
- 36 σαλιγκάρια χωρίς το κέλυφος
- 130g ψιλοκομμένο κρεμμύδι
- 1 κεφάλι σκόρδο, καθαρισμένο και ψιλοκομμένο, ναι, ένα ολόκληρο κεφάλι
- 1 μάτσο μαϊντανό
- 3 κ.σ. βούτυρο
- 1 ψωμάκι μπριός κομμένο σε μικρές ροδέλες σαν 1 ευρώ, ή χοντροτριμμένη λευκή φρυγανιά
- Για το βούτυρο
- 450g βούτυρο
- 1 μάτσο μαϊντανό ψιλοκομμένο
- ¼ μάτσο εστραγκόν
- ½ κεφάλι σκόρδο
- 2 κ.τ. φίνο θαλασσινό αλάτι
- 1 κ.τ. φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Εκτέλεση
Τα σαλιγκάρια
Ξεπλύνετε καλά τα σαλιγκάρια.
Σ’ ένα χαμηλό σκεύος, σοτάρετέ τα στο βούτυρο μαζί με το σκόρδο (το ένα κεφάλι) για 10 λεπτά.
Αλατοπιπερώστε και προσθέστε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Αφήστε τα στην άκρη να κρυώσουν.
Το βούτυρο
Πλύντε και μαδίστε τα κλωνάρια του μαϊντανού κρατώντας μόνο τα φύλλα.
Καθαρίστε και ψιλοκόψτε το ½ κεφάλι του σκόρδου.
Έχετε το βούτυρο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος (μαλακό).
Δουλέψτε όλα τα υλικά στο μπλέντερ σε μια απαλή κρέμα και αλατοπιπερώστε.
Τελείωμα
Αν έχετε το ατομικό σκεύος για τα σαλιγκάρια βάλτε ένα σαλιγκάρι σε κάθε βαθούλωμα και γεμίστε μέχρι το χείλος με το βούτυρο σκόρδου.
Από πάνω πασπαλίστε με λεπτά κρουτόν του μπριός ή με την τριμμένη φρυγανιά.
Αν δεν έχετε το σκεύος, μπορείτε να χρησιμοποιείσετε και μια φόρμα σιλικόνης ή άλλη για μικρά κάπκεϊκς ή κεκάκια.
Αν δεν έχετε ούτε αυτό, αφήστε τα σαλιγκάρια μέσα στο κέλυφος, γεμίστε το άνοιγμα με το βούτυρο και ψήστε τα για 15 λεπτά στο φούρνο μέσα σ’ ένα σκεύος με ρύζι για να στέκονται με το άνοιγμα προς τα πάνω.
Μοιράστε την ποσότητα του βουτύρου ανάλογα, μην παραβάλετε και δε σας φτάσει για όλα τα σαλιγκάρια.
Βάλτε τα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° για περίπου 7 λεπτά, μέχρι να βγάλει φουσκάλες το βούτυρο και η φρυγανιά να χρυσίσει.
Σερβίρετε και απολαύστε τα.
Πηγή: spoons.gr