Οι κεφτέδες, κανονικά γίνονται με κιμά. Αυτοί όμως οι χορτοφαγικοί, είναι πραγματικά πολύ γευστικοί. Το αρχικό ψήσιμο των καρότων στο φούρνο, τους βγάζει όλη τη γλύκα τους και στη συνέχεια, ισορροπούν περίφημα με την αλμύρα της φέτας και του κεφαλοτυριού. Ο δυόσμος και ο μαϊντανός τους δίνουν φρεσκάδα, ενώ η κανέλα προσφέρει τσαχπινιά. Τρώγονται εξίσου καλά και κρύοι.
Υλικά
- 350g καθαρισμένα καρότα
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 μικρό κρεμμύδι τριμμένο
- 1 φλ. φέτα σε τρίμμα
- 1 φλ. τριμμένη φρυγανιά
- 1 κ.τ. σκόνη κανέλα
- 2 κ.τ. ξερό δυόσμο
- ½ φλ. τριμμένη παρμεζάνα ή κεφαλοτύρι
- ¼ φλ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
- 1 αυγό χτυπημένο
- θαλασσινό αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
- αλεύρι για αλεύρωμα
- ελαιόλαδο ή σπορέλαιο για τηγάνισμα
Εκτέλεση
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 200°.
- Βάλτε τα καρότα σ’ ένα ταψί, ψεκάστε τα με ελαιόλαδο και ψήστε τα για 30-40 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθός τους.
- Στο μέσο του χρόνου, γυρίστε τα.
- Τα θέλουμε να κρατάνε, να μην παραψηθούν.
- Αφήστε τα να κρυώσουν.
- Τρίψτε τα καρότα σ’ ένα μπολ και αναμίξτε τα με τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το αλεύρι και το λάδι.
- Αλατοπιπερώστε και αφήστε τα στο ψυγείο για καμιά ώρα, να σφίξει το μίγμα.
- Φτιάξτε κεφτέδες σε μέγεθος καρυδιού, πιέστε τους να γίνουν σαν δίσκοι, αλευρώστε και τηγανίστε ελαφρά σε σπορέλαιο.
- Χρειάζονται 3 λεπτά από κάθε πλευρά.
- Ακουμπήστε τους σε χαρτί κουζίνας και σερβίρετέ τους με μια σκορδαλιά που τους πάει περίφημα.
Πηγή: spoons.gr