Στην πιο λεπτή φάση της διαπραγμάτευσης εισέρχονται οι συζητήσεις Αθήνας-Βρυξελλών και με στόχο την επίτευξη μίας «αμοιβαίας και επωφελούς συμφωνίας» η κυβέρνηση ρίχνεται στην τελική «μάχη» για να ανοίξει η χρηματοδοτική ροή.
Από το βήμα του ΣΕΒ, ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε το στίγμα των διαπραγματεύσεων σημειώνοντας πως «βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για επίτευξη αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας». Ο ίδιος, διαβεβαίωσε πως «είμαστε διατεθειμένοι να προχωρήσουμε σε συμβιβασμούς για μια μακροπρόθεσμη λύση με προοπτική αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους» και έκανε λόγο για μια συμφωνία που θα προβλέπει χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα για φέτος και το 2016.
Επί της ουσίας, αυτό που θέλει να πετύχει η κυβέρνηση είναι με την συντασσόμενη συμφωνία να κλείσουν όλα τα θέματα, ώστε να μην τεθούν νέες απαιτήσεις και προαπαιτούμενα (νέα μέτρα, νέοι φόροι) στην συζήτησης της «μεγάλης συμφωνίας», που θα περιλαμβάνει το χρέος.
Ουσιαστικά η κυβέρνηση ήδη έχει κάνει παραχωρήσεις απέναντι στους δανειστές στο φορολογικό (ενιαίος ΦΠΑ, κατάργηση έκπτωσης στα νησιά, περιορισμός χρήσης μετρητών και χρήση πιστωτικών/χρεωστικών καρτών για περιορισμό φοροδιαφυγής), ενώ φαίνεται να κερδίζει κάποιες «κόκκινες γραμμές», αφού η συμφωνία δεν αναμένεται να περιλαμβάνει περικοπές συντάξεων, ομαδικές απολύσεις και κατάργηση εργασιακών συμβάσεων.
Βαρουφάκης: Θέμα εβδομάδας η συμφωνία
Τα “χαρτιά” του όμως, άνοιξε σε συνέντευξή του και ο Γιάνης Βαρουφάκης. Κατηγορηματικός ότι η ρήξη δεν ήταν ποτέ στην ατζέντα της κυβέρνησης εμφανίστηκε ο υπουργός οικονομικών, ξεκαθαρίζοντας από την αρχή ότι “εμείς δεν είμαστε έτοιμοι για ρήξη και ευτυχώς δεν είναι και η άλλη πλευρά”.
Μιλώντας στην εκπομπή “enikos”, εξήγησε πως “δεν είναι στο ραντάρ μας η υπογραφή μιας μη βιώσιμης συμφωνίας”, και εκτίμησε πως “η συμφωνία είναι θέμα εβδομάδων”.Επιπλέον, είπε ότι “στόχος είναι η συμφωνία να σταματάει την κρίση ύφεσης-χρέους και να συνοδεύεται από ένα μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα”.
Μισθοί και συντάξεις είναι ιερές μεταβλητές
«Βεβαίως θα πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις. Μισθοί και συντάξεις είναι ιερές μεταβλητές» απάντησε ο Γιάνης Βαρουφάκης και για την επόμενη δόση στο ΔΝΤ τόνισε πως «προτιμώ να χρεοκοπήσω απέναντι στους δανειστές παρά στους μισθωτούς. Ήρθε η ώρα για τους δανειστές να σταματήσουν να παίζουν το παιχνίδι της ασφυξίας».
Ολες οι αλλαγές στον ΦΠΑ
Ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ 15% για συναλλαγές που γίνονται με τη χρήση πλαστικού χρήματος και 6,5% για φάρμακα, τρόφιμα βιβλία, εφημερίδες και ορισμένα άλλα βασικά είδη προβλέπει η πρόταση της κυβέρνησης που βρίσκεται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές, όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό STAR. Αν η συναλλαγή γίνεται με μετρητά ο ενιαίος συντελεστής θα αυξάνεται στο 18%.
Παράλληλα ο υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε ότι συζητείται να επιστρέφεται ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου στις επιχειρήσεις που θα κόβουν αποδείξεις.
Επιταχυντής το κείμενο της Κομισιόν
Αίσθηση πάντως,προκάλεσε και το κείμενο που είδε το φως της δημοσιότητας με πρόταση-έκπληξη της Κομισιόν για συμφωνία με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές των διαπραγματεύσεων.
Κυβερνητικές πηγές δεν επιβεβαίωναν την παραλαβή του εν λόγω κειμένου και παρέπεμπαν στην τηλεδιάσκεψη του Brussels Group, οι εργασίες του οποίου ξεκινούν σήμερα στις Βρυξέλλες.Σε κάθε περίπτωση, το περιεχόμενο της εν λόγω πρότασης βασιζόταν στο εξής σενάριο να κλειδώσει μια συμφωνία επί των σημείων όπου και έχει διαπιστωθεί σύγκλιση, να απελευθερωθούν χρηματοδοτικά εργαλεία, και να μετακινηθούν τα «αγκάθια» για το Σεπτέμβριο.
Εκνευρισμός από τη διαρροή του «εγγράφου»
Ελλάδα και Κομισιόν δεν έκρυψαν την ενόχλησή τους από τη διαρροή της πρότασης που φέρεται να έχει ετοιμάσει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για το συμβιβασμό της Ελλάδας με τους δανειστές.
Μάλιστα η εκπρόσωπος της Κομισιόν Ανίκα Μπράιτχαρτ έγραψε στο twitter ότι «δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε τις αναφορές Μέσων Ενημέρωσης για την πρόταση Κομισιόν/Γιούνκερ για την Ελλάδα. Δεν είμαστε ενήμεροι για τέτοια πρόταση. Εργαζόμαστε για μια επικοδομητική συμφωνία».
Πολιτική «σφραγίδα» Τσίπρα στη Σύνοδο Κορυφής
Η στιγμή της αλήθειας για το Μέγαρο Μαξίμου και τον πρωθυπουργό έφτασε, με τον Αλέξη Τσίπρα να στοχεύει σε πολιτική απόφαση μέσα από τις πολιτικές συναντήσεις και συνομιλίες που επιδιώκει να γίνουν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στη Ρίγα της Λετονίας.
Εκεί, θα μπορέσουν πιθανότατα να διευκρινιστούν οι μείζονες διαφωνίες και βέβαια να ξεμπλοκάρουν οι διαδικασίες για να οδηγηθούμε το συντομότερο σε λύση.
Το χρονοδιάγραμμα του Ιουνίου
Τέλος, μέσα στον Ιούνιο θα πρέπει να αποπληρώσει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο 1,5δις ευρώ. Πιο συγκεκριμένα, οι υποχρεώσεις της ελληνικής πλευράς έχουν ως εξής:
- 5 Ιουνίου: 298,9εκατ. ευρώ
- 12 Ιουνίου:336,2 εκατ. ευρώ
- 16 Ιουνίου:560,5 εκατ. ευρώ
- 19 Ιουνίου:336,2 εκατ. ευρώ
iefimerida.gr
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.