Η garage punk μπάντα Odd Μods με τους αριστερούς Βολιώτες, η πρώτη πρόβα στην Κάνιγγος και τα πάρτι στα 90s, υπό τους ήχους φαρφίσας.
O Xρήστος Ταραντίλης μπορεί να μην καβαλάει βέσπα φορώντας παρκά, με κατεύθυνση τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, όμως στα νεανικά του χρόνια η μουσική υποκουλτούρα των mods (το κίνημα που ξεπήδησε στα sixties από τα στενά του βροχερού Λονδίνου) τρύπωνε στα πικάπ του μέσα από τους ήχους των Sonics, των Yardbirds και άλλων γκρουπ ταυτισμένων με τα άγρια 60s.
Για τον σημερινό κυβερνητικό εκπρόσωπο η διαδρομή ζωής, προτού καταλήξει στο πόντιουμ για την ενημέρωση των κυβερνητικών συντακτών, χανόταν στα στενά των Εξαρχείων, στα δισκάδικα στο Μοναστηράκι, στα στούντιο για «τζαμάρισμα» και στα λαϊβάδικα, που ήταν ο… ναός των «γκαραζιέρηδων» και των «ροκαμπιλάδων», που αναζητούσαν νύχτες γεμάτες μπίρα και χορό.
Και αν στη σημερινή εικόνα του Χρήστου Ταραντίλη η κοινή γνώμη βλέπει έναν 48χρονο με μυωπικά γυαλιά, μούσι και ένα χαμόγελο που κρύβει μια «αμυδρή» εσωστρέφεια, η μηχανή του χρόνου στο δικό του (άγνωστο στο ευρύ κοινό) άλμπουμ ζωής κρύβει σαρανταπεντάρια δισκάκια, αγορασμένα από τον περίφημο «Ζαχαρία» στην Ηφαίστου ή από το αλήστου μνήμης Happening, που ήταν ένα τσιγάρο δρόμος από την πλατεία των εξεγερμένων νέων στην καρδιά της Αθήνας τη δεκαετία του ’90. Για τον καθηγητή της Διοικητικής Επιστήμης στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας, που μεγάλωσε σε ένα μεσοαστικό οικογενειακό περιβάλλον, η μουσική ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της εφηβείας και των φοιτητικών χρόνων του.
Ο ροκ Σεπτέμβρης
Στα μαθητικά χρόνια ο Χρήστος Ταραντίλης, που γνώριζε τον Αλέξη Τσίπρα από τότε, αναζητούσε μέσα από τη μουσική τις στιγμές ανεμελιάς, που «τυλίγονταν» στους καπνούς από τα άφιλτρα τσιγάρα των θαμώνων στα ροκ μπαρ των Εξαρχείων και στη μυρωδιά από το αλκοόλ.
Κάπου εκεί τον Σεπτέμβριο του 1992 μπαίνουν στη ζωή του οι Odd Mods, το garage punk συγκρότημα που μπορεί να μην είχε την καριέρα των Sound Explosion, της πιο επιτυχημένης garage punk μπάντας στην Ελλάδα, ωστόσο έκαναν κορίτσια με μίνι και sixties look να λικνίζονται και αγόρια με Chelsea boots να στροβιλίζονται υπό τους ήχους που ξεπηδούσαν από τα πλήκτρα μιας φαρφίσας (σ.σ.: μουσικό όργανο ταυτισμένο με garage punk συγκροτήματα).
Εκείνο τον Σεπτέμβρη του 1992 ο σημερινός κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης θα βρεθεί με τη ροκ παρέα του, που αποτελούνταν και από Βολιώτες οι οποίοι σπούδαζαν στην Αθήνα, στο Δήλεσι. Αυτή η ανέμελη εκδρομή έμελλε να γίνει η αφορμή για να γεννηθούν οι Odd Μods. Κάποιος από την παρέα ρίχνει την ιδέα να φτιάξουν ένα συγκρότημα. Άπαντες συμφωνούν και λίγες μέρες μετά την εκδρομή στο Δήλεσι γίνεται η πρώτη πρόβα στην πλατεία Κάνιγγος.
Ο Ταραντίλης γίνεται ο κιθαρίστας της μπάντας και δειλά δειλά αρχίζουν οι πρόβες και έπειτα οι πρώτες συναυλίες. Το συγκρότημα δεν περιορίζεται στα στενά όρια των Εξαρχείων, αλλά κάνει lives και στην επαρχία, με τον Βόλο να αποτελεί σημείο αναφοράς και στις συναυλίες του.
Ο σημερινός κυβερνητικός εκπρόσωπος δένει αρμονικά σε μουσικό επίπεδο με τα υπόλοιπα μέλη της μπάντας (παρότι οι υπόλοιποι είναι πιο σκληροπυρηνικοί «γκαραζιέρηδες», εκείνος γουστάρει να ακούει όχι μόνο sixties αλλά ροκαμπίλι, ακόμα και τους θρυλικούς Last Drive). Παρόλο που ιδεολογικά διαφέρει από τα μέλη της μπάντας (εκείνος, ένας μετριοπαθής δεξιών πεποιθήσεων νέος, εκείνοι αριστερών και πιο… επαναστατικών απόψεων), η αγάπη τους για το συγκεκριμένος είδος μουσικής θα είναι ο κοινός παρονομαστής των Odd Μods. Ακόμα όμως και στην προσωπική του ζωή ο Χρήστος Ταραντίλης είναι πιο… μαζεμένος από τους υπόλοιπους.
Ο μεγάλος έρωτας
Όταν τα μέλη του συγκροτήματος φλερτάρουν ασύστολα στα φοιτητικά πάρτι με ένα βερμούτ στο χέρι, ο Ταραντίλης είχε βρει από τα 14 του τη γυναίκα της ζωής του, την οποία χρόνια αργότερα παντρεύεται και μαζί της αποκτά δύο κόρες.
Μόλις όμως περνά στο Μαθηματικό του Πανεπιστημίου Πάτρας, η μπάντα θα αναγκαστεί να αλλάξει κιθαρίστα, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι η παρέα θα χαθεί. Τα χρόνια περνούν, καθένας έχει τραβήξει τον δικό του επαγγελματικό και προσωπικό δρόμο. Ο σημερινός κυβερνητικός εκπρόσωπος αφήνει τα στενά τζιν με τα ρεβέρ και φορά την τήβεννο όταν θα λάβει ακόμα και μεταπτυχιακό τίτλο στη Επιχειρησιακή Έρευνα από το London School of Economics.
Aκολουθούν μια αξιοζήλευτη πανεπιστημιακή διαδρομή, άρθρα σε διεθνή περιοδικά και η ακόμα πιο ενεργή ενασχόλησή του με την πολιτική, όταν αναλαμβάνει (από το 2017 έως το 2019) τη θέση του γραμματέα Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας της Νέας Δημοκρατίας.
Στις εκλογές του ’19 ο Ταραντίλης τοποθετείται από τον Μητσοτάκη στο Επικρατείας και εκλέγεται. Τα υπόλοιπα μέχρι να καταλήξει στη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου είναι γνωστά. Ώσπου όμως να παίρνει τον δρόμο για τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, ο Ταραντίλης, όποτε μπορούσε, έπαιρνε τον δρόμο για τον Βόλο.
Εκεί όπου κάποιοι Odd Μods, παρότι έχουν αρχίσει να… γκριζάρουν, παραμένουν αθεράπευτοι ροκάδες. Και όλοι μαζί, είτε αγναντεύοντας το Αιγαίο από την παραλία του Αϊ-Γιάννη στο Πήλιο είτε πίνοντας τσιπουράκι, με το ιώδιο του Παγασητικού να κάνει «πάρτι» στα σωθικά του, θυμούνται τις πρόβες, τις συναυλίες και τα πάρτι της αθωώτητας των νεανικών χρόνων τους…
Όπως και να έχει, η κιθάρα ταίριαζε γάντι στον έφηβο Ταραντίλη, σε αντίθεση με τον προκάτοχό του στο πόντιουμ του κυβερνητικού εκπροσώπου, που το… κλαρίνο θα του πήγαινε πολύ.
Γ.Π.
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.