Αυτό το απλό κέικ με μόνο 4 υλικά έχει γίνει το αγαπημένο μου σνακ για κάθε περίσταση, από πικνίκ μέχρι απογευματινά κεράσματα, ενώ μπορεί να μεταμορφωθεί εύκολα και σε λαχταριστό γλυκό.
Ένα σνακ που πάει παντού
Έχω δοκιμάσει αρκετές φορές αυτή τη συνταγή και τελικά κατέληξα ότι μου ταιριάζει περισσότερο σαν σνακ, παρά σαν κλασικό γλυκό. Το κόβω σε τετραγωνάκια και το παίρνω μαζί μου σε πικνίκ ή εκδρομές με το αυτοκίνητο. Είναι ανάλαφρο, με ελαφρώς γλυκιά γεύση και κρατάει καλά, χωρίς να λιώνει ή να τρίβεται.
Μπορεί να γίνει και γλυκό της στιγμής
Αν θέλετε κάτι πιο εντυπωσιακό, αυτό το κέικ μεταμορφώνεται πανεύκολα. Σερβίρετέ το με μια μπάλα παγωτό βανίλια και λίγη σάλτσα καραμέλας ή απλώστε από πάνω γλάσο σοκολάτας για πιο έντονη γεύση.
Μια από τις αγαπημένες μου παραλλαγές είναι να προσθέτω 1/2 φλιτζάνι φιλέ αμυγδάλου στο μείγμα και να πασπαλίζω λίγη μαύρη ζάχαρη από πάνω πριν το ψήσιμο. Έτσι δημιουργείται μια τραγανή, νόστιμη κρούστα.
Παραλλαγές που αξίζει να δοκιμάσεις
Για κάτι πιο παιχνιδιάρικο, μπορείτε να προσθέσετε ημίγλυκα κομματάκια σοκολάτας μέσα στο μείγμα ή να το αλείψετε με τυρί κρέμα και να προσθέσετε φρέσκα φρούτα από πάνω. Θυμίζει γλυκιά μπρουσκέτα και εντυπωσιάζει!
Η συνταγή για το κέικ με 4 υλικά
Υλικά:
- σπρέι ψησίματος
- 4 μεγάλα αυγά
- 1 κουτί ζαχαρούχο συμπυκνωμένο γάλα
- 1 κουταλιά της σούπας εκχύλισμα βανίλιας
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 1/4 φλιτζάνια (150 γρ.) αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
Εκτέλεση βήμα προς βήμα
1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
2. Ψεκάζουμε ένα τετράγωνο ταψί 20×20 εκ. με αντικολλητικό σπρέι ψησίματος και στρώνουμε λαδόκολλα, αφήνοντας να περισσεύει λίγο από τις δύο πλευρές για να το σηκώσουμε εύκολα στο τέλος.
3. Σε ένα μπολ, χτυπάμε τα αυγά με σύρμα ή μίξερ χειρός μέχρι να αφρατέψουν, περίπου για 1 λεπτό.
4. Προσθέτουμε το ζαχαρούχο γάλα, τη βανίλια και την πρέζα αλάτι και χτυπάμε ξανά μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα (περίπου 30 δευτερόλεπτα).
5. Ρίχνουμε το αλεύρι μέσα στο μείγμα και συνεχίζουμε το χτύπημα με το σύρμα μέχρι να ενσωματωθεί καλά.
6. Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί και ψήνουμε για 25 με 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ελαφρά και να σταθεροποιηθεί.
7. Αφήνουμε το κέικ να σταθεί στο ταψί για 10 λεπτά. Μετά, σηκώνουμε τη λαδόκολλα και το μεταφέρουμε προσεκτικά σε σχάρα για να κρυώσει εντελώς, περίπου για 45 λεπτά.