Λίγοι το γνωρίζουν: Ο «ξεχασμένος» καρπός της αγάπης και της γονıμότητας που ρυθμίζει σάκχαρo & χoληστερóλη

Ο ξεχασμένος καρπός που κάποτε συμβόλιζε την αγάπη και τη γονιμότητα αποδεικνύεται εξαιρετικά ωφέλιμος για την υγεία μας. Το κυδώνι, πέρα από την ιδιαίτερη γεύση του, ρυθμίζει το σάκχαρο και τη χοληστερίνη και επιστρέφει σταδιακά στην κουζίνα μας.

Ένα φρούτο με μακρά ιστορία

Το κυδώνι αποτελεί βασικό στοιχείο της ελληνικής διατροφής, χρησιμοποιούμενο τόσο σε γλυκές όσο και σε αλμυρές συνταγές. Από αυτό παρασκευάζονται γλυκά του κουταλιού, λικέρ, κομπόστες και μαρμελάδες. Μάλιστα, η λέξη “μαρμελάδα” προήλθε από την πορτογαλική λέξη marmelo, που σημαίνει κυδώνι.

Όπως εξηγεί η Δρ. Δήμητρα Ξενάκη, ειδικός στη Δομική Χημεία Τροφίμων, η κυδωνιά ήταν γνωστή από την αρχαιότητα. Το κυδώνι είχε συμβολικό χαρακτήρα, καθώς προσφερόταν σε γαμήλιες τελετές ως ένδειξη αγάπης και ευτυχίας. Οι αρχαίοι Κρήτες ήταν οι πρώτοι που καλλιέργησαν τον καρπό και από την αρχαία πόλη Κυδωνία (σημερινά Χανιά) προέρχεται και το επιστημονικό όνομά του, cydonia.

Για τους Έλληνες, το κυδώνι θεωρούταν φυλακτό κατά των αρνητικών επιρροών και σύμβολο γονιμότητας, ενώ οι Ρωμαίοι αξιοποιούσαν το αιθέριο έλαιό του για την παραγωγή αρωμάτων.

Φυσικά χαρακτηριστικά και εποχή

Το κυδώνι είναι ο καρπός της Cydonia oblonga και ανήκει στην οικογένεια Rosaceae, στην οποία κατατάσσονται επίσης η μηλιά και η αχλαδιά. Η καταγωγή του εντοπίζεται στο Ιράν.

Η εποχή του είναι το φθινόπωρο. Όταν ωριμάσει, η πράσινη φλούδα του κιτρινίζει, ενώ η σάρκα του γίνεται αρωματική, ξηρή και σκληρή. Το κυδώνι δεν καταναλώνεται ωμό λόγω της στυφότητάς του.

Γιατί κάνει καλό το κυδώνι

Διατροφική αξία ανά 100g ωμής σάρκας

Βιταμίνες

Ηλεκτρολύτες

Μέταλλα

Πως να επιλέξετε και να διατηρήσετε τα κυδώνια

Κατά την αγορά, προτιμήστε φρούτα σφιχτά και σαρκώδη με απαλή κίτρινη φλούδα. Αν δεν έχουν ωριμάσει πλήρως, αφήστε τα σε θερμοκρασία δωματίου και κατόπιν φυλάξτε τα στο ψυγείο για μερικές εβδομάδες.

Στην κουζίνα, χρησιμοποιούνται όπως οι πατάτες: κόβονται σε φέτες, αφαιρούνται τα κουκούτσια αλλά διατηρείται η φλούδα. Συνδυάζονται υπέροχα με μοσχάρι, αρνί, κοτόπουλο, ακόμη και με ψάρι.

Προσοχή: οι σπόροι του κυδωνιού είναι τοξικοί και δεν πρέπει να καταναλώνονται.

Exit mobile version