Το αρχαıότερο λαχανıκό που ενıσχύει την óραση, δuναμώνει τα οστά και πpoλαμβάνεı τον καρκiνο

Ένα από τα πιο αρχαία λαχανικά στον κόσμο, το νεροκάρδαμο, δεν είναι απλώς νόστιμο αλλά και ιδιαίτερα ωφέλιμο για την υγεία. Πλούσιο σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και αντιοξειδωτικά, ενισχύει την όραση, προλαμβάνει τον καρκίνο και συμβάλλει στην υγεία των οστών.

Ένα παρεξηγημένο superfood

Αν και δεν είναι στις πρώτες επιλογές πολλών όταν πρόκειται για σαλάτες ή σνακ, το νεροκάρδαμο είναι ένα ιδιαίτερα θρεπτικό λαχανικό. Περιέχει φυτικές ίνες και υψηλά ποσοστά βιταμινών όπως C, K, Α και Β6, καθώς και μέταλλα όπως μαγγάνιο και ριβοφλαβίνη.

Τι είναι το νεροκάρδαμο

Το νεροκάρδαμο –ή κιτρινοκάρδαμο όπως λέγεται αλλιώς– είναι ένα υδρόβιο φυτό με άνθη, που φύεται κυρίως σε περιοχές της Ευρώπης και της Ασίας. Είναι πολυετές και θεωρείται ένα από τα αρχαιότερα λαχανικά που καταναλώνει ο άνθρωπος. Παραδοσιακά χρησιμοποιείται και για θεραπευτικούς σκοπούς: από καρδιοπάθειες και προβλήματα στο ήπαρ, μέχρι τον πυρετό.

Με τα χαρακτηριστικά του λεπτά φύλλα, τη σγουρή του υφή και τα μικρά λευκά ή ροζ άνθη του, έχει μια πικάντικη αλλά ελαφρώς γλυκιά γεύση. Το βρίσκουμε κυρίως σε σαλάτες, σούπες, σάντουιτς και σάλτσες.

Θρεπτική αξία σε κάθε μπουκιά

Το νεροκάρδαμο είναι γεμάτο βιταμίνες Α, C και K, και περιέχει σημαντικά μέταλλα όπως σίδηρο, ιώδιο και ασβέστιο. Επιπλέον, οι αντιοξειδωτικές του ιδιότητες το καθιστούν σύμμαχο της υγείας μας.

Οφέλη για την υγεία του νεροκάρδαμου

1. Ενισχύει την υγεία των οστών

Ένα μόνο φλιτζάνι ωμό νεροκάρδαμο αρκεί για να καλύψει τις ημερήσιες ανάγκες σε βιταμίνη Κ. Αυτή η βιταμίνη δεν βοηθά μόνο στην πήξη του αίματος, αλλά και στην ενίσχυση της οστικής πυκνότητας.

Σύμφωνα με έρευνες, η αυξημένη πρόσληψη βιταμίνης Κ συνδέεται με μικρότερο κίνδυνο καταγμάτων. Σε ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Medicine, διαπιστώθηκε ότι όσοι είχαν υψηλή πρόσληψη βιταμίνης Κ είχαν 22% μικρότερες πιθανότητες να υποστούν κάταγμα ισχίου σε σύγκριση με εκείνους που λάμβαναν λιγότερη ποσότητα.

2. Προστατεύει από κάποιες μορφές καρκίνου

Το νεροκάρδαμο είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, ένα θρεπτικό συστατικό που συμβάλλει στη δημιουργία κολλαγόνου – απαραίτητου για υγιή μαλλιά, δέρμα, νύχια και αρθρώσεις. Επιπλέον, η βιταμίνη αυτή ενισχύει το ανοσοποιητικό και συμβάλλει στην επούλωση τραυμάτων.

Η αντιοξειδωτική της δράση βοηθά στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών και πιθανώς αποτρέπει τον σχηματισμό καρκινογόνων ενώσεων. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The American Journal of Clinical Nutrition έδειξε ότι διατροφή πλούσια σε βιταμίνη C από λαχανικά και φρούτα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

3. Μειώνει τον κίνδυνο καρδιοπαθειών

Η προστασία της καρδιάς είναι ακόμη ένα από τα οφέλη της βιταμίνης C. Μελέτες, όπως αυτή στο περιοδικό Public Health Nutrition, δείχνουν ότι η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε C, όπως το νεροκάρδαμο, μπορεί να περιορίσει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου.

Οι αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της βιταμίνης C βοηθούν στη διατήρηση της καλής λειτουργίας των αιμοφόρων αγγείων και στην αποφυγή εμφράγματος.

4. Βελτιώνει την όραση

Το νεροκάρδαμο περιέχει σε αφθονία λουτεΐνη και ζεαξανθίνη – καροτενοειδή που λειτουργούν ως ισχυρά αντιοξειδωτικά. Αυτές οι ενώσεις βοηθούν στη διατήρηση της καλής υγείας των ματιών και ενδέχεται να προλάβουν προβλήματα όπως ο καταρράκτης και ο εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία.

Η επιστημονική βιβλιογραφία υποστηρίζει πως η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε λουτεΐνη και ζεαξανθίνη μπορεί να ενισχύσει την προστασία των ματιών και να προλάβει εκφυλιστικές παθήσεις.

Αν και συχνά παραβλέπεται, το νεροκάρδαμο είναι ένας πραγματικός διατροφικός θησαυρός. Προσθέτοντάς το στη διατροφή μας, απολαμβάνουμε όχι μόνο γεύση αλλά και ουσιαστικά οφέλη για την υγεία μας.

Exit mobile version