Η επιγραφή στον τάφο του Τζιμ Μόρισον δεν είναι απλώς ένα λεκτικό στολίδι· κρύβει πίσω της μια ιδιαίτερη σημασία που παραπέμπει στην αρχαία ελληνική σκέψη και φιλοσοφία. Πολλοί έχουν αναρωτηθεί γιατί επιλέχθηκε αυτή η φράση και τι πραγματικά σημαίνει.
Μια ελληνική φράση που προκαλεί απορίες
Οι θαυμαστές του Τζιμ Μόρισον –είτε για τη μουσική του είτε για την αινιγματική προσωπικότητά του– γνωρίζουν πως στον τάφο του, στο κοιμητήριο Περ Λασαίζ του Παρισιού, υπάρχει χαραγμένη η ελληνική φράση «ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΔΑΙΜΟΝΑ ΕΑΥΤΟΥ».
Πολλές είναι οι θεωρίες σχετικά με το ποιος αποφάσισε να γραφτεί η συγκεκριμένη φράση πάνω στον τάφο του. Το σίγουρο είναι ότι πρόκειται για κάτι βαθύτερο από μια απλή επιγραφή.
Η αρχαία σημασία της λέξης “δαίμων”
Η λέξη «δαίμων», όπως την αντιλαμβάνονταν οι αρχαίοι Έλληνες, δεν είχε καμία σχέση με το σημερινό χριστιανικό νόημα του διαβόλου. Στην αρχή, σήμαινε θεότητα που μοιράζει τη μοίρα, αφού προέρχεται από το ρήμα «δαίομαι» που σημαίνει «μοιράζω». Στη συνέχεια, οποιαδήποτε θεότητα στην οποία αποδίδονταν τιμές μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «δαίμων».
«Δαίμων εαυτού» ονομαζόταν η προσωπική θεότητα που βρισκόταν μέσα στον κάθε άνθρωπο από τη γέννηση ως τον θάνατό του και τον καθοδηγούσε. Μοιάζει με τον χριστιανικό «φύλακα άγγελο» και λειτουργούσε ως σύνδεσμος ανάμεσα στον κόσμο των θνητών και των θεών.
Ένα προσωπικό μότο ζωής
Όταν λέμε «πράττω κατά τον δαίμονα εαυτού», στην ουσία εννοούμε «ενεργώ σύμφωνα με τη συνείδησή μου», ανεξάρτητα από τις αντιδράσεις ή τις προσδοκίες των άλλων. Αυτή η στάση ζωής ήταν σημαντική για τους Στωικούς φιλοσόφους, οι οποίοι τόνιζαν τη σημασία του εσωτερικού κόσμου και της προσωπικής αρετής.
Έτσι, οι συγγενείς του Μόρισον φαίνεται πως διάλεξαν τη φράση αυτή για να τιμήσουν τον τρόπο που έζησε: αυθεντικά, ακολουθώντας πάντα τον «εσωτερικό του θεό», χωρίς να υποτάσσεται σε κοινωνικούς περιορισμούς ή νόρμες.
Ο ξαφνικός θάνατος του Τζιμ Μόρισον
Ο Jim Morrison έφυγε από τη ζωή στις 3 Ιουλίου 1971, σε ηλικία μόλις 27 ετών. Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή, η σύντροφός του, Pamela Courson, τον βρήκε νεκρό μέσα στη μπανιέρα του διαμερίσματός τους.
Δεν πραγματοποιήθηκε αυτοψία, καθώς ο γιατρός που τον εξέτασε δεν διαπίστωσε ίχνη εγκληματικής ενέργειας. Αυτή η έλλειψη αυτοψίας άφησε χώρο για πλήθος θεωριών και αμφιβολιών σχετικά με την ακριβή αιτία του θανάτου του.
Μαρτυρία που ήρθε στο φως χρόνια μετά
Σαράντα τρία χρόνια αργότερα, η Marianne Faithfull –τραγουδίστρια και σύντροφος του Jean De Breteuil, διαβόητου εμπόρου ναρκωτικών της εποχής– αποκάλυψε πως εκείνος έδωσε στον Morrison τη θανατηφόρα δόση.
«Πήγε να δει τον Jim Morisson και τον σκότωσε» είπε η Faithfull και συνέχισε: «Eννοώ, είμαι σίγουρη δηλαδή, ότι ήταν ατύχημα. Το καημένο το κάθαρμα. Η δόση που πήρε ήταν τόσο ισχυρή; Ναι! Και πέθανε! Και δεν γνώριζα τίποτα γι’ αυτό. Τέλος πάντων, όλοι όσοι συνδέονται με το θάνατο του καημένου παιδιού, αυτή τη στιγμή δεν ζουν. Εκτός από εμένα!» είπε η Faithfulln στην Independent.
Όπως εξομολογήθηκε στην ίδια συνέντευξη, θα μπορούσε να είχε πάει μαζί με τον σύντροφό της εκείνο το βράδυ, αλλά κάτι την κράτησε πίσω: «Μυριζόμουν μπελάδες… σκέφτηκα να πάρω λίγα βαρβιτουρικά και να μην πάω μαζί του» είπε.
Η ιστορία του Τζιμ Μόρισον, το έργο του και η επιλογή της φράσης στον τάφο του δείχνουν έναν άνθρωπο που πορεύτηκε με συνέπεια στη δική του διαδρομή – είτε συμφωνούσαν οι άλλοι είτε όχι.
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.