Τα κρινάκια της Παναγίας είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά παραδείγματα ανθεκτικότητας της φύσης, αφού φυτρώνουν εκεί όπου όλα δείχνουν αφιλόξενα: μέσα στην καυτή καλοκαιρινή άμμο, κοντά στη θάλασσα.
Λουλούδια μέσα στην άμμο
Από τα μέσα Ιουλίου, και σε ένα τοπίο που θυμίζει έρημο, κάνουν την εμφάνισή τους αυτά τα ξεχωριστά άνθη. Μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο, τα περισσότερα έχουν ανθίσει, δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό θέαμα πάνω στην κατάξερη άμμο.
Σε συνθήκες παρόμοιες με αυτές της ερήμου, δίπλα στο κύμα, εκεί όπου τίποτα άλλο δεν μπορεί να φυτρώσει, ξεπετάγονται τα εύθραυστα αλλά δυναμικά αυτά φυτά. Είναι τα γνωστά «Κρινάκια της Παναγίας». Αν τα συναντήσετε, μην τα κόψετε και, κυρίως, μην ενοχλήσετε τους βολβούς τους που βρίσκονται βαθιά στην άμμο.
Πολλαπλές ονομασίες, μία ανθεκτικότητα
Το φυτό αυτό είναι γνωστό με πολλά ονόματα: «Κρινάκι της Παναγίας», «Κρινάκι της Άμμου», «Κρινάκι της Θάλασσας», «Θαλάσσιος Ασφόδελος», «Θαλασσόκρινο». Το επιστημονικό του όνομα είναι *Pancratium maritimum* και εδώ και χιλιάδες χρόνια επιμένει να ευωδιάζει καλοκαιρινές ακτές.
Το θαλασσόκρινο ανθίζει με τη βοήθεια των μελτεμιών και της θαλάσσιας αύρας που μεταφέρει σταγονίδια αλατιού στα άνθη του. Η ανθοφορία ξεκινά στα μέσα Ιουλίου, κορυφώνεται στα τέλη Αυγούστου, και σταδιακά ολοκληρώνεται μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου, ακολουθώντας τη ροή του καλοκαιριού.
Ιδιαιτερότητες του φυτού
Το κρινάκι ανήκει στην οικογένεια των Αμαρυλλιδών (*Amaryllidaceae*), είναι αυτοφυές και εντοπίζεται σε παραλίες με αμμόλοφους, όπου και κρύβονται οι βολβοί του. Πρόκειται για πολυετές φυτό, που ανθίζει κυρίως από τον Αύγουστο μέχρι και τον Οκτώβριο.
Τα λουλούδια του έχουν έξι πέταλα και σχηματίζουν ένα είδος «στέμματος», χαρακτηριστικό που του χάρισε και την ονομασία «θαλάσσιος ασφόδελος».
Απειλές και ανάγκη προστασίας
Παρά τη μακρόχρονη επιβίωσή του σε σκληρές συνθήκες, το φυτό αυτό σήμερα κινδυνεύει – και όχι από τη φύση, αλλά από τον άνθρωπο. Οι κατασκευές στις παραλίες, η ανεξέλεγκτη τουριστική χρήση, οι ξαπλώστρες και οι ομπρέλες, απειλούν την ύπαρξή του.
Συστάσεις για τη διάσωσή του
Το Συμβούλιο της Ευρώπης το έχει ήδη κατατάξει ως σπάνιο και απειλούμενο είδος και προτείνει συγκεκριμένα μέτρα για την προστασία του:
1. Οριοθέτηση και προστασία των περιοχών όπου φύεται.
2. Απαγόρευση κάθε ανθρώπινης δραστηριότητας που επηρεάζει τους αμμόλοφους, δηλαδή το φυσικό του περιβάλλον.
3. Απαγόρευση ακόμα και του καθαρισμού των παραλιών με μηχανικά μέσα που αναδεύουν την άμμο και μπορεί να καταστρέψουν τους βολβούς.
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.