Ένα βρέφος μόλις οκτώ μηνών, που έφυγε από τη ζωή στην Αθήνα, χάρισε το φως σε μια 48χρονη γυναίκα από τη Θεσσαλονίκη μέσω της δωρεάς των κερατοειδών του. Η πράξη αυτή συγκίνησε και ανέδειξε την αξία της προσφοράς ζωής, ακόμη και μέσα από τη μεγαλύτερη απώλεια.
Μεταμόσχευση κερατοειδούς στη Θεσσαλονίκη
Η μεταμόσχευση πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στη Β’ Πανεπιστημιακή Οφθαλμολογική Κλινική του ΑΠΘ, στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου. Η λήπτρια, 48 ετών, έπασχε από δυστροφία ενδοθηλίου κερατοειδούς και βρισκόταν σε λίστα αναμονής για πέντε χρόνια, ενώ είχε ήδη υποβληθεί σε μεταμόσχευση και στο άλλο μάτι.
Όπως δήλωσε ο διευθυντής της Κλινικής και καθηγητής Οφθαλμολογίας, Νικόλαος Ζιάκας, η γυναίκα αναμένεται να πάρει εξιτήριο την επόμενη μέρα και η όρασή της να αποκατασταθεί μέσα σε έναν μήνα.
Μια σπάνια περίπτωση μεταμόσχευσης
Πρόκειται για τη δεύτερη φορά παγκοσμίως που πραγματοποιείται επιτυχής μεταμόσχευση κερατοειδούς από δότη τόσο μικρής ηλικίας, και πάλι από την ίδια ιατρική ομάδα. Η πρώτη είχε γίνει πριν από πέντε χρόνια, με δότη ένα βρέφος τριών μηνών.
Σύμφωνα με το thestival.gr, το αγοράκι είχε διακομιστεί σε παιδιατρικό νοσοκομείο στην Αθήνα, όπου και κατέληξε πριν από περίπου δύο εβδομάδες.
«Η τμηματική μεταμόσχευση ενδοθηλίου κερατοειδούς έγινε την Τρίτη 1 Απριλίου 2025, χάρη στην επιθυμία των γονιών του παιδιού να προχωρήσουν σε δωρεά. Το μόσχευμα δόθηκε σε ενήλικη ασθενή με νόσο του ενδοθηλίου, συγκεκριμένα δυστροφία του Fuchs, μια κληρονομική πάθηση των ματιών που συχνά επηρεάζει και τα δύο», ανέφερε ο καθηγητής Ζιάκας. Όπως εξήγησε, όταν ο δότης είναι κάτω των δύο ετών, μπορεί να ληφθεί μόνο το ενδοθήλιο του κερατοειδούς.
Μια νέα καθημερινότητα για τη λήπτρια
Η λήπτρια, που ταλαιπωρούνταν χρόνια με προβλήματα όρασης, έχει πλέον ελπίδα για μια βελτιωμένη καθημερινότητα, με τους γιατρούς να χαρακτηρίζουν εξαιρετική τη μετεγχειρητική της πορεία.
Μεταμοσχεύσεις τέτοιου τύπου είναι εξαιρετικά σπάνιες
Ο κ. Ζιάκας δήλωσε συγκινημένος για τη μοναδικότητα της επέμβασης, σημειώνοντας ότι παγκοσμίως έχουν καταγραφεί ελάχιστες τέτοιες περιπτώσεις με δότη τόσο μικρής ηλικίας.
«Τέτοιου είδους μεταμοσχεύσεις είναι σπάνιες. Πριν από οκτώ χρόνια, μαζί με την τότε ομάδα μου, είχαμε κάνει μεταμόσχευση από τον νεότερο καταγεγραμμένο δότη, ηλικίας 84 ημερών. Από τότε, σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία, έχει γίνει ακόμη μία μεταμόσχευση με δότη 9 μηνών. Συνεπώς, η επέμβαση που κάναμε με μόσχευμα από το 8 μηνών βρέφος φαίνεται πως είναι η δεύτερη παγκοσμίως με τόσο μικρής ηλικίας δότη», δήλωσε.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην οικογένεια του βρέφους
Η γενναιοδωρία της οικογένειας του μικρού παιδιού προκάλεσε συγκίνηση. Παρά τον βαθύ πόνο της απώλειας, επέλεξαν να δωρίσουν ζωή σε άλλον άνθρωπο.
Το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου, με σχετική ανακοίνωση, εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς την οικογένεια και τόνισε την ανάγκη αύξησης των δοτών, ώστε να μειωθεί ο χρόνος αναμονής για μοσχεύματα. Σήμερα, μόνο στη λίστα του Παπαγεωργίου για μεταμοσχεύσεις κερατοειδούς περιμένουν περίπου 200 άτομα.
Το Μεταμοσχευτικό Κέντρο του νοσοκομείου ξεχωρίζει για τις μεταμοσχεύσεις αμιγώς ενδοθηλίου, εφαρμόζοντας τις πιο σύγχρονες τεχνικές και αποτελώντας το μοναδικό δημόσιο κέντρο στη Βόρεια Ελλάδα που τις διενεργεί.
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.