Η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές πυροδοτεί έντονη συζήτηση για το μέλλον της υποστήριξης των ΗΠΑ προς την Ουκρανία, κυρίως λόγω των δηλώσεων στελεχών του που αναφέρονται σε μια περισσότερο ρεαλιστική προσέγγιση για την ειρήνη παρά για την ανάκτηση εδαφών, όπως της Κριμαίας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, από την πλευρά της, τονίζει πως η δική της υποστήριξη προς το Κίεβο παραμένει αμετάβλητη.
Προτεραιότητα στην ειρήνη ή στην Κριμαία;
Σύμφωνα με τον σύμβουλο του Τραμπ, Μπράιαν Λάνζα, το βασικό ζήτημα για την κυβέρνηση Τραμπ είναι να φέρει την ειρήνη στην Ουκρανία και όχι να επανέλθουν τα χαμένα εδάφη. Ο Λάνζα ανέφερε σε συνέντευξή του ότι η νέα αμερικανική ηγεσία θα ζητήσει από τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, να παρουσιάσει ένα «ρεαλιστικό όραμα για την ειρήνη». Όπως χαρακτηριστικά είπε, «Η Κριμαία χάθηκε», υπονοώντας ότι αν η επιστροφή της Κριμαίας αποτελεί προτεραιότητα για τον Ζελένσκι, τότε η Ουκρανία θα μείνει χωρίς την αμερικανική υποστήριξη σε αυτό το θέμα.
Το δίλημμα για τον Ζελένσκι
Οι δηλώσεις αυτές του Λάνζα έχουν προκαλέσει ανησυχία για την πορεία που θα ακολουθήσει η Ουκρανία, δεδομένου ότι η Κριμαία και άλλα εδάφη που έχουν περάσει υπό ρωσικό έλεγχο βρίσκονται στο επίκεντρο της πολιτικής της. Ωστόσο, η πιθανή αποδοχή ενός συμβιβασμού που δεν περιλαμβάνει την ανάκτηση αυτών των εδαφών θέτει τον Ζελένσκι ενώπιον σημαντικών πολιτικών και ηθικών διλημμάτων.
Η Ευρώπη επιμένει στην αμέριστη στήριξη της Ουκρανίας
Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζει να εκφράζει τη σαφή της στήριξη στο Κίεβο. Ο Ζοζέπ Μπορέλ, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, επισκέφθηκε την Ουκρανία και υπογράμμισε τη σταθερή υποστήριξη των Βρυξελλών. Η επίσκεψη αυτή στο Κίεβο, λίγο μετά τη νίκη του Τραμπ, είχε ως στόχο να διαβεβαιώσει την Ουκρανία πως η βοήθεια της ΕΕ, στρατιωτική και οικονομική, θα συνεχιστεί απρόσκοπτα.
Οι ανησυχίες για το μέλλον της αμερικανικής υποστήριξης
Η Ουκρανία και η Ευρώπη ανησυχούν για την ενδεχόμενη μείωση της αμερικανικής βοήθειας, καθώς ο Τραμπ έχει εκφράσει την επιθυμία να επανεξετάσει τη συνέχιση της στρατιωτικής και οικονομικής ενίσχυσης. Κατά την προεκλογική του εκστρατεία, άφησε να εννοηθεί πως προτιμά να πετύχει μια γρήγορη συμφωνία που θα βάλει τέλος στον πόλεμο, κάτι που μπορεί να μην ευθυγραμμίζεται με τις επιδιώξεις του Κιέβου.
Αναμονή για τις επόμενες κινήσεις
Ο Μπορέλ τόνισε ότι είναι αδύνατο να προβλεφθούν οι ενέργειες της νέας αμερικανικής κυβέρνησης, καθώς ο απερχόμενος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν παραμένει στην εξουσία για δύο ακόμα μήνες. Παρόλα αυτά, υπογράμμισε την ανάγκη η Ευρώπη να ενισχύσει την στρατιωτική και οικονομική της υποστήριξη προς την Ουκρανία, περιλαμβάνοντας ταχύτερες παραδόσεις εξοπλισμού και επιπλέον δυνατότητες εκπαίδευσης για τον ουκρανικό στρατό.
Το αίτημα του Κιέβου για μεγαλύτερη στρατιωτική ευχέρεια
Η Ουκρανία έχει ζητήσει από τους συμμάχους της την άδεια να χρησιμοποιήσει όπλα μεγάλου βεληνεκούς εναντίον στρατιωτικών στόχων εντός του ρωσικού εδάφους. Ωστόσο, οι σύμμαχοι είναι επιφυλακτικοί, φοβούμενοι ότι κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση του πολέμου. Σύμφωνα με τον Μπορέλ, μόνο αν ο Πούτιν αναγκαστεί, θα σκεφτεί την πιθανότητα διαπραγμάτευσης.
Ελπίδα και προκλήσεις από τη νίκη του Τραμπ
Αν και η νίκη του Τραμπ ενδέχεται να προκαλέσει αλλαγές, ο Αντρίι Σίμπιγκα, επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας, ανέφερε ότι υπάρχει ελπίδα για μια νέα προσέγγιση προς την ειρήνη. Με την επικοινωνία που πραγματοποιήθηκε μεταξύ Ζελένσκι και Τραμπ, οι επαφές με την ομάδα του τελευταίου ενισχύονται, με πιθανότητα για μια νέα συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών.
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.