Ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την Κωνσταντινούπολη, προβλέποντας έναν καταστροφικό σεισμό 7,8 Ρίχτερ μέσα στα επόμενα χρόνια, με δραματικές συνέπειες για τον πληθυσμό και τις υποδομές της πόλης.
Μεγάλος σεισμός στην Κωνσταντινούπολη ως το 2027–2028
Ο καθηγητής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας, Ευθύμιος Λέκκας, σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Στούντιο 4» της ΕΡΤ, προειδοποίησε για έναν ισχυρό σεισμό μεγέθους 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που αναμένεται να πλήξει την Κωνσταντινούπολη έως το 2027 ή το 2028.
Μιλώντας στους Νάνσυ Ζαμπέτογλου και Θανάση Αναγνωστόπουλο, ο καθηγητής αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο οι σεισμοί που καταγράφονται στην Τουρκία να προκαλέσουν σεισμική διέγερση και στην Ελλάδα.
Η αλληλεπίδραση σεισμών Τουρκίας – Ελλάδας
Ο Ευθύμιος Λέκκας υπενθύμισε:
«Το 1999 είχαμε στις 17 Αυγούστου τον σεισμό στη Νικομήδεια της Τουρκίας. Στις 7 Σεπτεμβρίου σημειώθηκε ο σεισμός στην Αθήνα. Μετά από εκείνο τον σεισμό διαπιστώσαμε κάποια σύνδεση μεταξύ των δύο φαινομένων. Όμως, τον επόμενο μεγάλο σεισμό στην Τουρκία, δύο μήνες αργότερα, δεν τον ακολούθησε σεισμός στην Ελλάδα. Άρα, επηρεαζόμαστε μόνο όταν ο σεισμός συμβαίνει στο ρήγμα της Ανατολίας. Όταν γίνεται αλλού, δεν έχουμε επίδραση».
Το 1/3 των κτιρίων θα καταρρεύσει
Συνεχίζοντας, ο καθηγητής τόνισε την ανησυχία του για τις συνέπειες ενός τέτοιου σεισμού στην Κωνσταντινούπολη:
«Τώρα λέμε για την Κωνσταντινούπολη ότι έγινε ο σεισμός των 6,4 Ρίχτερ. Η διεθνής επιστημονική κοινότητα εκτιμά ότι λόγω του μεγάλου μήκους του ρήγματος που δεν έχει ακόμα σπάσει, περιμένουμε έναν σεισμό μεγέθους 7,8 Ρίχτερ. Αυτό συνεπάγεται την ισοπέδωση του ενός τρίτου των κτιρίων που είναι παλιά, καθώς και του ενός τρίτου των νέων κτιρίων που δεν πληρούν αντισεισμικές προδιαγραφές. Μόνο το υπόλοιπο ένα τρίτο των κτιρίων θεωρείται επαρκώς ανθεκτικό. Εκείνο που με φοβίζει περισσότερο στην Κωνσταντινούπολη είναι η ανθρώπινη έκθεση, δηλαδή ότι υπάρχουν 17 εκατομμύρια άνθρωποι σε έναν περιορισμένο χώρο».
Το ρήγμα της Ανατολίας είναι έτοιμο να σπάσει
Ο Λέκκας εξήγησε ότι η πρόβλεψη για σεισμό στην Κωνσταντινούπολη υπήρχε εδώ και χρόνια:
«Μετά τον σεισμό του 1999, η διεθνής επιστημονική κοινότητα είχε καταλήξει πως θα είχαμε έναν σεισμό 7,8 Ρίχτερ μέχρι το 2020. Τελικά, δεν συνέβη. Οι προβλέψεις δεν επαληθεύτηκαν τότε. Ωστόσο, όσο περνά ο καιρός, το ρήγμα συγκεντρώνει περισσότερη ενέργεια, και όταν σπάσει, ο σεισμός θα είναι ακόμη πιο ισχυρός. Είναι νομοτέλεια. Το ρήγμα της Ανατολίας αποτελείται από 12 τμήματα. Τα 11 έχουν ήδη σπάσει. Το τελευταίο που απομένει είναι αυτό μπροστά από την Κωνσταντινούπολη. Είναι θέμα χρόνου να σπάσει».
Ο χρονικός ορίζοντας και οι επιπτώσεις στην Ελλάδα
Ο καθηγητής υπογράμμισε ότι το ενδεχόμενο εκδήλωσης σεισμού είναι υπαρκτό ανά πάσα στιγμή:
«Μπορεί να συμβεί ακόμη και αύριο. Δεν το αποκλείουμε. Ωστόσο, στατιστικά, ο δεύτερος μεγάλος σεισμός εκδηλώνεται σε διάστημα 2 έως 3 ετών. Πρέπει να μελετηθεί διεξοδικά ο σεισμός όταν συμβεί και μετά να υπολογιστεί αν οι δυνάμεις που απελευθερώνονται θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον ελλαδικό χώρο».
Ο Ευθύμιος Λέκκας έκλεισε τη συνέντευξή του με την ιδιότητά του ως πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, επισημαίνοντας την ανάγκη για συνεχή παρακολούθηση και επιστημονική εγρήγορση.
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.