Η μνήμη της Αγίας Μαρίας της Μαγδαληνής τιμάται στις 22 Ιουλίου, μιας από τις πιο ιδιαίτερες μορφές του χριστιανισμού, που από ευγνωμοσύνη στον Χριστό έγινε αφοσιωμένη ακόλουθός Του.
Η γυναίκα που απελευθερώθηκε από τα δαιμόνια
Σύμφωνα με την Καινή Διαθήκη, η Μαρία Μαγδαληνή είχε καταληφθεί από επτά δαιμόνια, τα οποία έδιωξε από μέσα της ο Ιησούς Χριστός. Αυτή η πράξη την σημάδεψε βαθιά και την οδήγησε σε απόλυτη αφοσίωση προς Εκείνον. Έκτοτε, ακολούθησε τον Χριστό σε κάθε Του βήμα και έγινε μια από τις πιο πιστές μαθήτριές Του.
Τα ονόματα που γιορτάζουν σήμερα
Την ημέρα αυτή εορτάζουν όσες και όσοι φέρουν τα ονόματα:
Μαγδαληνή, Μάγδα, Μαγδούλα, Μαγδαλένα, Μαγδαλένια, Μαγδαλή, Μαγδάλω, Μαριλένα, Μαριαλένα, ΜαρίαΕλένη, Μαρκέλλα, Μαρκέλα, Μαρκελλή, Μαρκελή, Μενέλαος.
Από τα Μάγδαλα στην καρδιά της αποστολής
Η Μαρία καταγόταν από την περιοχή των Μάγδαλων στη Γαλιλαία – εξού και το προσωνύμιο Μαγδαληνή, ώστε να διακρίνεται από τις άλλες Μαρίες της εποχής. Ήταν μέλος μιας ομάδας γυναικών που στήριζαν ενεργά τον Χριστό και τους μαθητές Του στο έργο τους, με παρουσία διακριτική αλλά σημαντική.
Όχι αμαρτωλή, αλλά μυροφόρος και ισαπόστολος
Οι επίσημες πηγές της Εκκλησίας δεν την παρουσιάζουν ποτέ ως αμαρτωλή γυναίκα, παρά τις λανθασμένες εντυπώσεις που έχουν διαδοθεί με τα χρόνια. Ήταν παρούσα στο Πάθος του Χριστού και είχε την ξεχωριστή τιμή να γίνει μυροφόρος, καθώς ήταν εκείνη που μετέφερε μύρα στο σώμα Του μετά την ταφή.
Η πρώτη που αντίκρισε την Ανάσταση
Κατά την παράδοση, ήταν η πρώτη που αντίκρισε την Ανάσταση του Χριστού. Πρώτα είδε τον άγγελο που κύλησε την πέτρα από την είσοδο του τάφου και αργότερα συνάντησε τον ίδιο τον Αναστημένο Κύριο, τον οποίο στην αρχή πέρασε για τον κηπουρό. Τότε εκείνος της είπε: «Μη μου άπτου» – δηλαδή «μη με αγγίζεις».
Η προσφορά της στην πρώτη Εκκλησία
Μετά την Ανάληψη, η Μαρία Μαγδαληνή στάθηκε δίπλα στους πρώτους πιστούς της Εκκλησίας της Ιερουσαλήμ και με πίστη και αφοσίωση υπηρέτησε το χριστιανικό έργο. Αργότερα, όταν κοιμήθηκε η Θεοτόκος, ακολούθησε τον Ευαγγελιστή Ιωάννη στην Έφεσο. Εκεί έζησε τα τελευταία της χρόνια και εκεί εκοιμήθη και ενταφιάστηκε.
Αμφιλεγόμενα ευαγγέλια και λογοτεχνικές εκδοχές
Ορισμένα απόκρυφα ευαγγέλια, όπως το «Ευαγγέλιο του Φιλίππου» και το «Ευαγγέλιο της Μαρίας», τα οποία δεν αναγνωρίζονται από την Εκκλησία, υποστηρίζουν πως η Μαρία είχε ιδιαίτερη σχέση με τον Ιησού – είτε ως ερωμένη είτε ακόμη και ως σύζυγος. Αυτές οι ιδέες έχουν υιοθετηθεί από συγγραφείς όπως ο Νίκος Καζαντζάκης («Ο Τελευταίος Πειρασμός»), ο Νταν Μπράουν («Ο Κώδικας Ντα Βίντσι»), ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ («Σήμερα Παρασκευή»), ο Ρόμπερτ Γκρέιβς («Ο Βασιλιάς Ιησούς»), ο Άντονι Μπέρτζες («Ο άνθρωπος από τη Ναζαρέτ») και ο Νίκος Κόκκινος («Το αίνιγμα του Ιησού της Γαλιλαίας»).
Η προστάτιδα των μετανοημένων και των δημιουργών
Στην Καθολική παράδοση, η Μαρία Μαγδαληνή έχει ανακηρυχθεί προστάτιδα διαφόρων επαγγελμάτων και ανθρώπων: των φαρμακοποιών, των κομμωτριών, των αρωματοποιών, των κατασκευαστών γαντιών, των μετανοημένων πορνών και των βυρσοδεψών.
Η τιμή προς το πρόσωπό της στις 22 Ιουλίου αποτελεί υπενθύμιση όχι μόνο της πίστης και της αυταπάρνησής της, αλλά και του ρόλου που μπορούν να παίξουν οι γυναίκες στην πορεία της πίστης και της προσφοράς.
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.