Φαίνεται πως η γεωλογία του Αιγαίου επιφυλάσσει νέες εξελίξεις, καθώς ενδέχεται να σχηματίζεται ένας νέος ηφαιστειακός κρατήρας κοντά στην Άνυδρο. Οι ειδικοί παρακολουθούν προσεκτικά τη σεισμική δραστηριότητα, που ίσως σηματοδοτεί τη γέννηση ενός τρίτου ηφαιστείου στην περιοχή της Σαντορίνης. Τι σημαίνει αυτό για τη σεισμική και ηφαιστειακή δραστηριότητα της περιοχής;
Η σεισμική δραστηριότητα και οι ενδείξεις ηφαιστειακής αφύπνισης
Ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Αβραάμ Ζεληλίδης, ανέλυσε τα δεδομένα που συνδέουν τους πρόσφατους σεισμούς με την ηφαιστειακή δραστηριότητα. Σύμφωνα με τον ίδιο, αν και οι σεισμοί δεν ξεπερνούν τα 5,5 Ρίχτερ, η συχνότητά τους δείχνει ότι κάτι σημαντικό συμβαίνει κάτω από την επιφάνεια.
«Τα ηφαίστεια περνούν από διάφορα στάδια: από την ησυχία στις πρώτες δονήσεις, μετά σε πιο έντονους σεισμούς, και τέλος στην έκρηξη. Αυτό που ζούμε τώρα είναι μια φάση έντονης σεισμικής δραστηριότητας», εξηγεί ο κ. Ζεληλίδης.
Ειδικοί, όπως η καθηγήτρια Ευελπίδου, έχουν ήδη εντοπίσει αύξηση της θερμοκρασίας και θολερότητα στα νερά της Καμένης – ενδείξεις ηφαιστειακής κινητικότητας. Επιπλέον, κρατικές αρχές έχουν στείλει γεωλογικές ομάδες στη Σαντορίνη για να χαρτογραφήσουν πιθανές αλλαγές στο έδαφος.
Ένας νέος κρατήρας στην Άνυδρο;
Ο κ. Ζεληλίδης θεωρεί ότι τα δεδομένα δείχνουν προς έναν νέο κρατήρα. «Το Κολούμπο και η Καμένη δεν φαίνεται να διεγείρονται ιδιαίτερα. Αντίθετα, τα επίκεντρα των σεισμών δείχνουν προς την Άνυδρο, όπου φαίνεται να ανεβαίνει μάγμα και να σπάνε τα πετρώματα», εξηγεί.
«Αν όντως δημιουργείται νέος κρατήρας, μπορεί να εξελιχθεί σε κάτι μεγαλύτερο, ή η δραστηριότητα να σταματήσει ξαφνικά. Όσο συνεχίζονται οι δονήσεις, σημαίνει ότι το μάγμα εξακολουθεί να ανεβαίνει», προσθέτει.
Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στην περιοχή;
Σχετικά με το τι μπορεί να σημαίνει η δημιουργία ενός νέου ηφαιστείου, ο καθηγητής είναι καθησυχαστικός: «Αν πρόκειται απλώς για ένα νέο ηφαίστειο, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας».
Η μεγαλύτερη ανησυχία, μέχρι στιγμής, ήταν το Κολούμπο, καθώς είναι μια υποθαλάσσια καλντέρα που στο παρελθόν (1650) προκάλεσε τσουνάμι. Αντίθετα, η Νέα Καμένη φαίνεται να παραμένει ενεργή αλλά σταθερή.
Οι επιστήμονες είχαν αρχικά αποκλείσει τη σύνδεση των πρόσφατων σεισμών με την ηφαιστειακή δραστηριότητα, αλλά πλέον επανεξετάζουν τα δεδομένα. «Αν όντως ένας νέος κρατήρας σχηματίζεται, θα δούμε σταδιακή ανύψωση και, αν φτάσει σε σημείο έκρηξης, η επιστημονική κοινότητα θα το παρακολουθεί στενά», καταλήγει ο κ. Ζεληλίδης.
«Το σημαντικό είναι να παραμείνουμε ψύχραιμοι», προσθέτει.
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.