Η Ρήξη του Πρόσθιου και Οπίσθιου Χιαστού είναι από τις πιο συχνές και σοβαρές κακώσεις του γόνατος που επηρεάζει σημαντικά τη λειτουργία του γόνατος. Ο Πρόσθιος χιαστός (ΠΧΣ) και ο Οπίσθιος χιαστός (ΟΧΣ) είναι δύο βασικοί σύνδεσμοι στην περιοχή του γονάτου που είναι υπεύθυνοι για την σταθερότητα της άρθρωσης. Οι ρήξεις των συνδέσμων προκαλούνται από αθλητικές δραστηριότητες, όπως ποδόσφαιρο, απότομες κινήσεις ή ατυχήματα όπως πτώσεις και τροχαία. Μια απότομη στροφική κίνηση του γονάτου με δύναμη είναι αρκετή ώστε οι χιαστοί να τραυματιστούν.
Τα συμπτώματα δυσχεραίνουν σημαντικά την καθημερινότητα και τη λειτουργικότητα του ασθενούς καθώς είναι έντονα. Ο ξαφνικός και έντονος πόνος στο γόνατο κατά τη στιγμή του τραυματισμού αλλά και μετά, το έντονο και επίμονο πρήξιμο της περιοχής από την πρώτη κιόλας στιγμή, η αστάθεια και η αδυναμία πλήρους έκτασης ή κάμψης του γόνατος είναι τα συνήθη συμπτώματα της κάκωσης. Τα κοινά χαρακτηριστικά των ασθενών με ρήξη ΠΧΣ και ΟΧΣ που αναφέρονται είναι η αίσθηση κλειδώματος του γόνατος και το κρακ που ακούστηκε κατά τον τραυματισμό.
Η καθυστερημένη ανταπόκριση και εσφαλμένη εκτίμηση και παρέμβαση μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από προβλήματα στον ασθενή. Οι επιπλοκές περιλαμβάνουν την χρόνια αστάθεια του γόνατος με αδυναμία κίνησης, τον αυξημένο κίνδυνο δευτερευόντων κακώσεων στον μηνίσκο, την εμφάνιση οστεοαρθρίτιδας καθώς και επαναλαμβανόμενους μικροτραυματισμούς λόγω της αδυναμίας του γόνατος.
Αν η ρήξη ΠΧΣ δεν αντιμετωπίζεται συντηρητικά με το σύμπτωμα της αστάθειας να επιμένει ή αν ο ασθενής διαγνωσθεί με ρήξη 3ου βαθμού και 2ου όπου παρατηρούνται και άλλες συνδεσμικές βλάβες, η χειρουργική μέθοδος είναι απαραίτητη.
Η χειρουργική μέθοδος της αρθροσκόπησης και συγκεκριμένα η συνδεσμοπλαστική είναι η πλέον αποτελεσματική μέθοδος για την επαναφορά της λειτουργικότητας του γόνατος στον ασθενή.
Τι είναι η Αρθροσκόπηση με την μέθοδο της Συνδεσμοπλαστικής
Η Αρθροσκόπηση Γόνατος είναι μία ελάχιστα επεμβατική χειρουργική επέμβαση, που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση και την ανακατασκευή της Ρήξης του Πρόσθιου ή του Οπίσθιου Χιαστού Συνδέσμου.
Με την μέθοδο της Συνδεσμοπλαστικής, ο ασθενής υποβάλλεται σε ολική αναισθησία και μέσω μικρών τομών, εισάγεται ένα αρθροσκόπιο που επιτρέπει στον χειρουργό ορθοπεδικό να δει το εσωτερικό της άρθρωσης του γόνατος. Ο κατεστραμμένος σύνδεσμος αφαιρείται και αντικαθίσταται με μόσχευμα, που μπορεί να προέρχεται είτε από τον ίδιο τον ασθενή είτε από δότη. Το μόσχευμα τοποθετείται στη σωστή θέση και στερεώνεται με τη χρήση ειδικών βιδών διασφαλίζοντας την σταθερότητα και τη σωστή λειτουργία του γόνατος.
Κατά την Συνδεσμοπλαστική, τα είδη των μοσχευμάτων που λαμβάνονται είναι:
- Μόσχευμα από τον τετρακέφαλο
- Μόσχευμα από τον επιγονατιδικό τένοντα
- Μόσχευμα από τον ισχιοκνημιαίο τένοντα
Τα οφέλη της Συνδεμοπλαστικής για τον ασθενή
Η Αρθροσκόπηση με την μέθοδο της Συνδεσμοπλαστικής προσφέρει ταχύτερη ανάρρωση, τις μικρότερες τομές και την ελαχιστοποίηση του πόνου στον ασθενή. Επιπροσθέτως, είναι η αποτελεσματικότερη χειρουργική μέθοδος καθώς:
- Επαναφέρει τη σταθερότητα του γόνατος αποτρέποντας μελλοντικούς τραυματισμούς.
- Επιτρέπει την αποκατάσταση της κινητικότητας του γόνατος με αποτέλεσμα ο ασθενής να μπορεί να επιστρέψει στις καθημερινές δραστηριότητες του με ασφάλεια.
- Η ολική αποκατάσταση της ρήξης των ΠΧΣ και ΟΧΣ μέσω της Συνδεσμοπλαστικής συμβάλλει στην πλήρη εξάλειψη του χρόνιου πόνου και των επίμονων συμπτωμάτων.
- Ο κίνδυνος για εμφάνιση οστεοαρθρίτιδας μειώνεται σημαντικά διότι τα οστά δεν επιβαρύνονται από την τριβή.
- Ο ασθενής επιστρέφει ταχύτερα στις υποχρεώσεις και καθημερινές του δραστηριότητες χωρίς να παρουσιάζει μετεγχειρητικές ενοχλήσεις.
Μετά το χειρουργείο θα μπορείτε να κάνετε τα πρώτα βήματα άμεσα, με τη βοήθεια του ιατρού. Αυτό το γεγονός είναι ο πιο ισχυρός σύμμαχος στη διάθεσή σας, η οποία πιθανότατα είχε πληγεί πριν από την επέμβαση. Μετά την επέμβαση, θα μπορείτε να αυτοεξυπηρετηθείτε σε πολλές δραστηριότητες και να πάρετε εξιτήριο μέσα στις επόμενες 24 ώρες.
Μετά την εγχείρηση, ο ασθενής κινητοποιείται άμεσα με τη βοήθεια των φυσιοθεραπευτών επιδεικνύοντάς του τον σωστό τρόπο κίνησης.
Δύο εβδομάδες μετά, ελέγχεται το χειρουργικό τραύμα με κλινικό και ακτινολογικό έλεγχο και συνεχίζονται οι φυσικοθεραπείες έως ότου ο ασθενής επιστρέψει στις δραστηριότητές του χωρίς πόνο και αστάθεια.
Θωμάς Κωστάκος
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.