Το μαγείρεμα με το air fryer έχει μπει για τα καλά στην καθημερινότητά μας και πολλοί το προτιμούν έναντι του παραδοσιακού φούρνου.
Είναι, όμως, πραγματικά υγιεινό; Ο δρ. Σαουράμπ Σέτι, γαστρεντερολόγος με σπουδές στο Χάρβαρντ και το Στάνφορντ, εξηγεί τι πρέπει να γνωρίζουμε για την ασφάλεια αυτής της μεθόδου μαγειρέματος.
Γιατί το air fryer έγινε τόσο δημοφιλές
Οι λόγοι που πολλοί στρέφονται στο air fryer είναι αρκετοί: μαγειρεύει γρήγορα, καταναλώνει λιγότερη ενέργεια και καθαρίζεται εύκολα. Επίσης, οι επιλογές σε φαγητά που μπορούμε να ετοιμάσουμε είναι σχεδόν ατελείωτες – από πατάτες και λαχανικά, μέχρι γλυκά και ολόκληρα γεύματα.
Αλλά το βασικό του πλεονέκτημα είναι πως προσφέρει τηγανητά φαγητά με πολύ λίγο ή καθόλου λάδι, κάτι που το κάνει πιο ελαφρύ για την υγεία και πιο οικολογικό από τις κλασικές μεθόδους.
Πώς λειτουργεί το air fryer
Το air fryer μαγειρεύει κυκλοφορώντας ζεστό αέρα γύρω από το φαγητό και δημιουργώντας μια λεπτή «ομίχλη» από σταγονίδια. Έτσι, πετυχαίνει τραγανό αποτέλεσμα χωρίς πολύ λάδι. Αυτή η τεχνική θεωρείται πιο υγιεινή σε σχέση με το παραδοσιακό τηγάνισμα, ακριβώς επειδή περιορίζει την κατανάλωση λιπαρών.
Το θέμα της ακρυλαμίδης και οι πιθανές επιπτώσεις
Ο μεγαλύτερος προβληματισμός σχετικά με το μαγείρεμα σε air fryer είναι η πιθανότητα δημιουργίας ακρυλαμίδης – μιας χημικής ουσίας που μπορεί να σχηματιστεί όταν τρόφιμα όπως πατάτες ή ψωμί μαγειρεύονται σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Αυτό ισχύει είτε χρησιμοποιούμε τηγάνι, φούρνο ή air fryer.
Έρευνες έχουν δείξει ότι η ακρυλαμίδη μπορεί να προκαλέσει καρκίνο σε πειραματόζωα, αλλά τα δεδομένα για τον άνθρωπο παραμένουν ασαφή όσον αφορά τις ποσότητες που προσλαμβάνουμε μέσω του φαγητού.
Λιγότερος κίνδυνος με το air fryer
Στο βίντεό του στο Instagram, ο δρ. Σέτι τονίζει ότι το air fryer, σε σύγκριση με άλλες μεθόδους, παράγει μικρότερες ποσότητες ακρυλαμίδης.
«Τα air fryer λειτουργούν βάσει της κυκλοφορίας του θερμού αέρα, που επιτρέπει στα φαγητά να γίνουν τραγανά με λίγο ή καθόλου λάδι. Αυτή η μέθοδος γενικά δημιουργεί λιγότερες χημικές ουσίες σε σχέση με το κλασικό τηγάνισμα», εξηγεί.
Και προσθέτει:
«Η κύρια ανησυχία με το τηγάνισμα σε υψηλή θερμοκρασία είναι η δημιουργία της ακρυλαμίδης, ενός χημικού που δημιουργείται αν ένα τρόφιμο μαγειρεύεται σε θερμοκρασία πάνω από 120 βαθμούς Κελσίου. Ενώ έχει αποδειχθεί πως η ακρυλαμίδη προκαλεί καρκίνο σε ζώα, δεν υπάρχουν συγκεκριμένα αποτελέσματα για το αν προκαλεί και στους ανθρώπους, στα επίπεδα που την καταναλώνουμε στο φαγητό».
Πρακτικές συμβουλές για πιο ασφαλές μαγείρεμα
Ο γιατρός προτείνει ορισμένες απλές κινήσεις για να μειώσουμε τους πιθανούς κινδύνους:
- Αποφεύγουμε το υπερβολικό ψήσιμο ή «καψάλισμα» των τροφών.
- Επιλέγουμε έλαια που δεν οξειδώνονται εύκολα σε υψηλές θερμοκρασίες – όπως το αβοκάντο ή το έλαιο καρύδας.
Με αυτά τα μέτρα, μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα οφέλη του air fryer χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο την υγεία μας.
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.