Το καλοκαίρι φέρνει μαζί του και τις βουτιές στη θάλασσα, με την πετσέτα θαλάσσης να γίνεται καθημερινό αξεσουάρ. Αλλά πόσο συχνά πρέπει πραγματικά να την πλένουμε; Η απάντηση ίσως μας ξαφνιάσει, καθώς οι κίνδυνοι για την υγεία μας είναι περισσότεροι απ’ όσο φανταζόμαστε.
Γιατί η πετσέτα θαλάσσης μπορεί να γίνει επικίνδυνη
Η παραλία σημαίνει άμμος, ιδρώτας, αντηλιακά, θαλασσινό νερό ή χλώριο από πισίνες – όλα αυτά «κολλάνε» πάνω στην πετσέτα. Το ίδιο ισχύει και για τα νεκρά κύτταρα του δέρματος και τον ιδρώτα, που σε συνδυασμό με την υγρασία δημιουργούν ένα περιβάλλον ιδανικό για μικρόβια. Αν η πετσέτα δεν πλυθεί τακτικά, μπορεί να επιδεινώσει δερματικά προβλήματα όπως η ακμή ή το έκζεμα, ειδικά σε άτομα με ευαισθησίες.
Η άμμος και το νερό φέρνουν πολλά περισσότερα από χαλάρωση
Σύμφωνα με τη δερματολόγο δρ Χάνα Κόπελμαν, «μια πετσέτα που παραμένει υγρή και χρησιμοποιείται επανειλημμένα, γίνεται εστία ανάπτυξης βακτηρίων». Η μικροβιολόγος δρ Μέγκαν Μάγερ προσθέτει: «Τα πιο κοινά βακτήρια που συναντάμε είναι ο σταφυλόκοκκος και ο μικρόκοκκος. Όμως στις πετσέτες που έχουν έρθει σε επαφή με νερό και άμμο, βρίσκουμε επίσης E. coli, εντεροκόκκο, σαλμονέλα και καμπυλοβακτήρια – ένα μικρόβιο πολύ ανθεκτικό στα αντιβιοτικά».
Πώς μπορούν οι βρώμικες πετσέτες να προκαλέσουν λοιμώξεις
«Έχω δει ένα σωρό περιστατικά θυλακίτιδας και μυκητιάσεων σε άτομα που χρησιμοποιούν επανειλημμένα βρεγμένες και άπλυτες πετσέτες», σημειώνει η δρ Κόπελμαν.
Οι υψηλές θερμοκρασίες και η υγρασία δημιουργούν τέλειες συνθήκες για την εξάπλωση μικροβίων. Το είδος του νερού παίζει επίσης ρόλο: Το θαλασσινό νερό, λόγω αλατιού, είναι ελαφρώς προστατευτικό, αλλά το γλυκό νερό λιμνών και ποταμών είναι γεμάτο μικροοργανισμούς. Στις πισίνες, το χλώριο δεν εξαλείφει τελείως τον κίνδυνο – αντιθέτως, μπορεί να συνδυαστεί με την υγρασία και να επιτρέψει την ανάπτυξη μικροβίων.
Όταν η πετσέτα γίνεται παγίδα για το δέρμα
Η πετσέτα μπορεί να παγιδεύσει ιδρώτα, λάδια μαυρίσματος και νεκρά κύτταρα, δημιουργώντας ένα «κοκτέιλ» που επιδεινώνει δερματικές παθήσεις, όπως έκζεμα ή ακμή. Επιπλέον, το να μοιραζόμαστε την πετσέτα με άλλους δεν είναι καλή ιδέα, καθώς διευκολύνει τη μετάδοση μυκήτων ή βακτηρίων – ειδικά αν υπάρχουν κοψίματα ή πληγές.
Πότε πρέπει να την πλένουμε
Αυτά είναι τα σημάδια ότι πρέπει άμεσα να πλύνουμε την πετσέτα μας:
- Αν μυρίζει μούχλα
- Αν έχει γίνει σκληρή ή «γλοιώδης»
- Αν έμεινε βρεγμένη για ώρες ή ξεχάστηκε μέσα στην τσάντα παραλίας
Οι προτάσεις των ειδικών για σωστή υγιεινή
Ακόμη και χωρίς εμφανή σημάδια, οι ειδικοί συνιστούν:
- Να πλένουμε την πετσέτα καθημερινά, ειδικά αν ξαπλώνουμε επάνω της ή ιδρώνουμε πολύ
- Αν δεν είναι εφικτό, τουλάχιστον μετά από κάθε 2 ή το πολύ 3 χρήσεις
- Να την αφήνουμε να στεγνώνει πλήρως στον ήλιο
- Να προτιμάμε 100% βαμβακερές πετσέτες, που επιτρέπουν καλύτερο αερισμό
- Να χρησιμοποιούμε διαφορετική πετσέτα για την άμμο και διαφορετική για το σκούπισμα
- Και φυσικά, να μην ξεχνάμε την καθαριότητα της τσάντας παραλίας, που συχνά παραβλέπουμε
Αν δεν μπορούμε να την πλύνουμε αμέσως…
Υπάρχουν λύσεις για όσους δεν έχουν πρόσβαση σε πλυντήριο στη διάρκεια των διακοπών:
Ας τινάξουμε καλά την πετσέτα, ας την αφήσουμε στον ήλιο για πολλές ώρες και ας βεβαιωθούμε ότι έχει στεγνώσει εντελώς πριν την ξαναχρησιμοποιήσουμε. Όπως τονίζουν οι ειδικοί, «η υγρασία είναι πιο επικίνδυνη από το να μην πλένεται πολύ συχνά μια πετσέτα».