Ο Μίμης Πλέσσας, ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες συνθέτες και πιανίστες, έφυγε από τη ζωή μια εβδομάδα πριν από τα 100α γενέθλιά του, αφήνοντας ένα τεράστιο κενό στον καλλιτεχνικό κόσμο. Ο σπουδαίος καλλιτέχνης, που γεννήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 1924, επρόκειτο να γιορτάσει τα 100 χρόνια ζωής του, αλλά η μοίρα είχε άλλα σχέδια.
Με μια καριέρα που εκτείνεται σε όλες τις μορφές της μουσικής, από το θέατρο, τον κινηματογράφο, το ραδιόφωνο μέχρι την τηλεόραση, ο Πλέσσας άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμά του στην ελληνική και διεθνή μουσική σκηνή. Με αμέτρητες επιτυχίες, ο Μίμης Πλέσσας θα μείνει αξέχαστος για τη σπουδαία μουσική του παρακαταθήκη, η οποία θα συνεχίσει να εμπνέει και να συγκινεί.
*Όταν το 2016 ο Μίμης Πλέσσας έπαιζε πιάνο στον Αρχαιολογικό χώρο της Τίρυνθας. Φωτογραφία από Eurokinissi/Βασίλης Παπαδόπουλος.*
Μια ζωή γεμάτη μουσική
Ο Μίμης Πλέσσας κατάφερε να καταξιωθεί σε όλα τα είδη μουσικής, από την τζαζ και την ελαφριά μουσική έως το έντεχνο λαϊκό τραγούδι και τις μεγάλες μουσικές φόρμες. Το ταλέντο του ξεχώρισε τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, κάνοντάς τον έναν από τους πιο παραγωγικούς συνθέτες της γενιάς του.
Τα τραγούδια του έμειναν στην ιστορία, με επιτυχίες όπως «Αν σ’ αρνηθώ αγάπη μου», «Εκείνο το πρωί στην Κηφισιά», «Ξημερώνει Κυριακή», «Τόσα καλοκαίρια», και πολλές άλλες, που συνεχίζουν να τραγουδιούνται και να αγαπιούνται μέχρι σήμερα.
Διεθνείς και ελληνικές διακρίσεις
Ο Πλέσσας, γεννημένος στην Αθήνα, έδειξε από νεαρή ηλικία το ταλέντο του. Σε ηλικία μόλις 15 ετών, έγινε ο πρώτος σολίστ πιάνου στο Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας. Σπούδασε στο Λεόντειο Λύκειο και συνέχισε τις σπουδές του στη Φυσικομαθηματική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μεταγενέστερα, πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στη χημεία στις ΗΠΑ. Η αγάπη του για τη μουσική, όμως, τον οδήγησε να ξεκινήσει την καριέρα του ως συνθέτης και μαέστρος από το 1956.
Ο Πλέσσας απέσπασε διεθνείς διακρίσεις σε χώρες όπως η Βαρκελώνη, η Βαρσοβία, το Βέλγιο, η Ιταλία, οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Ιαπωνία. Παράλληλα, στην Ελλάδα, διακρίθηκε πολλές φορές τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη. Έχει διευθύνει μεγάλες ορχήστρες σε όλο τον κόσμο και τιμήθηκε επανειλημμένα με χρυσούς και πλατινένιους δίσκους.
Η καλλιτεχνική κληρονομιά του
Ο Μίμης Πλέσσας συνεργάστηκε με τους κορυφαίους Έλληνες ερμηνευτές, όπως η Νανά Μούσχουρη, ο Τόλης Βοσκόπουλος, ο Στράτος Διονυσίου, ο Γιάννης Πουλόπουλος, και πολλές άλλες φωνές που άφησαν εποχή. Με τη μουσική του κατάφερε να δημιουργήσει έργα που έγιναν κλασικά στην ελληνική δισκογραφία, με πιο εμβληματικό το «Ο Δρόμος», σε στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου, που θεωρείται ο πιο εμπορικός δίσκος της ελληνικής μουσικής.
Μουσικές για τον κινηματογράφο και το θέατρο
Με μια καριέρα που περιλαμβάνει περισσότερες από 100 ταινίες και δεκάδες θεατρικές παραγωγές, ο Πλέσσας συνέθεσε αξεπέραστες μελωδίες για τη μεγάλη και μικρή οθόνη. Ήταν, επίσης, υπεύθυνος για τη μουσική της δημοφιλούς τηλεοπτικής σειράς “Τα παιδιά της Νιόβης”. Επιπλέον, ήταν παραγωγός της θρυλικής ραδιοφωνικής εκπομπής «Σε 30 δευτερόλεπτα», που γνώρισε μεγάλη επιτυχία κατά τις δεκαετίες του 1960 και 1970.
Ο Μίμης Πλέσσας δεν ήταν μόνο μουσικός δημιουργός αλλά και μέλος σημαντικών καλλιτεχνικών οργανισμών όπως η Ελληνική Εταιρία Θεατρικών Συγγραφέων και η Εταιρία Μουσικοσυνθετών Στιχουργών Ελλάδος. Αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας Χημείας από το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Πανεπιστήμιο Κορνέλ.
Έργα που άφησαν εποχή
Ο Πλέσσας δημιούργησε σημαντικά έργα για το θέατρο, όπως η μουσική για τη «Φάρμα των Ζώων» του Τζορτζ Όργουελ, σε σκηνοθεσία Δ. Ποταμίτη, και τη λαϊκή όπερα «Ζευς» σε λιμπρέτο του Γιάννη Καλαμίτση. Το ορατόριο «Κοσμάς ο Αιτωλός» ήταν ένα από τα σημαντικότερα έργα του, το οποίο παρουσιάστηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το 2002. Το 2007, συνθέσεις του ηχογραφήθηκαν σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία, και η Ολλανδία, επιβεβαιώνοντας τη διεθνή αναγνώριση του έργου του.
Το 2011 ο Πλέσσας διοργάνωσε συναυλίες που αποτέλεσαν αφιέρωμα στο σύνολο της καλλιτεχνικής του πορείας, ενώ το 2016 παρουσίασε το τελευταίο του πλήρες έργο, «Διάφανος Σταυρός», με τον Θάνο Ολύμπιο, το οποίο έγινε πλατινένιο. Το 2022, ίδρυσε την «Ορχήστρα Μίμης Πλέσσας», επισφραγίζοντας τη μακροχρόνια πορεία του στη μουσική.
Βραβεύσεις και τιμητικές διακρίσεις
Ο Μίμης Πλέσσας έλαβε πολλές τιμητικές διακρίσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το 2000, τιμήθηκε για τα 50 χρόνια προσφοράς του στην ελληνική μουσική από τον Δήμο της Αθήνας με την απονομή του Χρυσού Μεταλλίου της πόλης σε μια συμφωνική συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής. Την επόμενη χρονιά, του απονεμήθηκε ο Χρυσός Σταυρός του Τάγματος του Φοίνικα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο, για τη συνεισφορά του στον πολιτισμό.
Επιπλέον, το 2002, τιμήθηκε για τα 50 χρόνια του στη μουσική σκηνή στο Ηρώδειο από το Υπουργείο Πολιτισμού, ενώ το 2005 το Φεστιβάλ Αθηνών τον τίμησε με την εναρκτήρια συναυλία για τα 50 χρόνια του θεσμού. Το 2007, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος του απένειμε τον Μεγαλόσταυρο του Αγίου Ανδρέου, επιβεβαιώνοντας τη σημασία του έργου του σε διεθνές επίπεδο.
Οικογενειακή ζωή και κληρονομιά
Ο Πλέσσας απέκτησε μία κόρη με τη σύζυγό του, Λουκίλα Καρρέρ, το 1998, ενώ από προηγούμενο γάμο του απέκτησε έναν γιο, τον επίσης μουσικοσυνθέτη Αντώνη Πλέσσα. Η μουσική του κληρονομιά θα συνεχίσει να εμπνέει γενιές καλλιτεχνών και ακροατών για πολλά χρόνια ακόμα.
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.