Τη Μεγάλη Πέμπτη η παράδοση θέλει να βάφουμε τα αυγά μας για το Πάσχα.
Κόκκινα είναι η κλασική παραδοσιακή εκδοχή τους (καθώς το κόκκινο συμβολίζει το αίμα του Ιησού, αλλά και την Ανάσταση, τη χαρά και την ελπίδα) αλλά σε πολλούς αρέσει να πειραματίζονται και με άλλα χρώματα, όπως κίτρινο, πράσινο, μπλε και για αυτό τολμούν.
Τα πασχαλινά αυγά είναι εξίσου σημαντικά για το εθιμοτυπικό της Λαμπρής με το σούβλισμα του αρνιού. Ιδιαίτερα για τα πιτσιρίκια του σπιτιού, η ώρα της πατροπαράδοτης… «αυγομαχίας» το πρωινό του Πάσχα είναι ιερή, ενώ όπως και να έχει, αποτελούν και την απαραίτητη διακοσμητική νότα για να «ντυθεί» το σπίτι στο πνεύμα των ημερών.
Το βάψιμο των αυγών, ωστόσο, δεν είναι μια εύκολη υπόθεση.
Θέλει προσοχή στον χρόνο που θα αφήσουμε τα αυγά μας να βράσουν, ώστε να μην σπάσουν καθώς, επίσης, και στον χρόνο που θα τα αφήσουμε μέσα στο μπολ με τη βαφή.
Παρακάτω, θα δείτε απλά και εύκολες οδηγίες για να βράσετε τα αυγά σας, καθώς και συμβουλές για να μην σπάσουν και να πετύχει η βαφή, ώστε φέτος στο τραπέζι της Λαμπρής να έχετε όμορφα αυγά.
Πασχαλινά αυγά: Πόση ώρα χρειάζεται να τα αφήσετε να βράσουν
Τοποθετήστε τα αυγά σε μια κατσαρόλα (μην τα στοιβάζετε πολύ κοντά γιατί θα σπάσουν) και καλύψτε τα με νερό.
Αφήστε να πάρουν μια βράση σε μέτρια φωτιά.
Στη συνέχεια αφήστε τα αυγά να βράσουν για περίπου 15 λεπτά αν είναι μεγάλα, 12 λεπτά για μέτρια αυγά και 18 λεπτά για πολύ μεγάλα αυγά.
Βυθίστε τα σε κρύο νερό ή αφήστε να κρυώσουν μέχρι να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου
Αν χρησιμοποιείτε έτοιμη βαφή ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες για να υπολογίσετε το χρόνο που απαιτείται να τα αφήσετε βυθισμένα μέσα στο μπολ. Συνήθως απαιτούν τρία λεπτά.
Φορέστε οπωσδήποτε γάντια γιατί βάφουν τα αυγά θα ποτίσουν με χρώμα τα χέρια σας.
Στη συνέχεια βγάλτε προσεχτικά τα βαμμένα αβγά με ένα μεγάλο κουτάλι και αφήστε τα να στεγνώσουν πάνω σε χαρτόνι ή μεγάλη πιατέλα. Στεγνώστε τα και από το περιττό χρώμα. Μόλις στεγνώσουν γυαλίστε τα με ελαιόλαδο.
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.