Πάνω από 100 τόνοι ζυμαρικών ανακαλούνται λόγω λιστέριας – Τέσσερις νεκροί, μια αποβολή και δεκάδες νοσηλείες

Περισσότεροι από 111 τόνοι ζυμαρικών αποσύρονται από την αγορά λόγω μόλυνσης με λιστέρια, προκαλώντας σοβαρές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία με τέσσερις θανάτους, μία αποβολή και δεκάδες νοσηλείες.

Ξεκίνησε από ένα δείγμα σε ζυμαρικά λιγκουίνι

Η μαζική ανάκληση ζυμαρικών στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει εξαπλωθεί σε εννέα μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ, μετά τον εντοπισμό λιστέριας (Listeria monocytogenes) που έχει ήδη προκαλέσει 20 επιβεβαιωμένα κρούσματα, 19 νοσηλείες και τέσσερις θανάτους.

Το πρόβλημα ξεκίνησε όταν η εταιρεία FreshRealm ανίχνευσε το παθογόνο σε δείγμα linguine, πυροδοτώντας μια σειρά ανακλήσεων που επεκτάθηκε σε πολλά γνωστά brands και αλυσίδες λιανικής όπως οι Sprouts, Kroger, Albertsons και Trader Joe’s.

Το έτοιμο γεύμα με ζυμαρικά λιγκουίνι, ήταν το πρώτο δείγμα που βρέθηκε λιστέρια

Η Nate’s Fine Foods αποσύρει πάνω από 111 τόνους

Αποκαλύπτεται τώρα ότι μόνο η Nate’s Fine Foods απέσυρε πάνω από 245.000 λίβρες ζυμαρικών – δηλαδή περισσότερους από 111 τόνους. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες ανακλήσεις ζυμαρικών που έχουν καταγραφεί, με τα προϊόντα να φτάνουν σε ράφια δεκάδων καταστημάτων ανά τις ΗΠΑ.

Σοβαρός απολογισμός: θάνατοι και απώλεια εμβρύου

Ο απολογισμός της κρίσης είναι βαρύς. Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 20 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε 15 πολιτείες. Οι 19 από αυτούς χρειάστηκαν νοσηλεία και τέσσερις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.
Σε μία περίπτωση, επηρεάστηκε εγκυμονούσα γυναίκα, με αποτέλεσμα την απώλεια του εμβρύου.

Ποια προϊόντα έχουν αποσυρθεί

Οι ανακλήσεις δεν περιορίστηκαν μόνο στην Nate’s Fine Foods. Πολλά προϊόντα που περιείχαν τα μολυσμένα ζυμαρικά αποσύρθηκαν επίσης, κυρίως προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας και έτοιμου φαγητού που διατίθενται εντός των καταστημάτων:

Η FreshRealm επιβεβαίωσε πως το δείγμα linguine έφερε το γενετικά ταυτοποιημένο στέλεχος της λιστέριας που σχετίζεται με τα κρούσματα.

Γιατί είναι τόσο σοβαρή αυτή η ανάκληση

Η έκταση της ανάκλησης, τόσο σε όγκο προϊόντων όσο και σε πλήθος εμπλεκόμενων εμπορικών σημάτων και αλυσίδων, την καθιστά μία από τις σημαντικότερες τροφικές κρίσεις των τελευταίων ετών. Ο κίνδυνος για την υγεία παραμένει υψηλός, ιδίως για άτομα με αυξημένο κίνδυνο, όπως οι ηλικιωμένοι, οι εγκυμονούσες και οι ανοσοκατεσταλμένοι.

Πώς μπήκε η λιστέρια στα ζυμαρικά

Η Listeria monocytogenes δεν εμφανίζεται συνήθως στην ξηρή πρώτη ύλη των ζυμαρικών. Η μόλυνση συνήθως συμβαίνει αργότερα, κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας ή συσκευασίας, εξαιτίας ανεπαρκούς καθαρισμού του εξοπλισμού ή της χρήσης ήδη μολυσμένων συστατικών όπως σάλτσες, τυριά ή κρέας.

Επειδή τα εν λόγω προϊόντα είναι έτοιμα προς κατανάλωση, δεν απαιτούν τελικό μαγείρεμα από τον καταναλωτή που θα μπορούσε να εξουδετερώσει το βακτήριο.

Τι είναι η λιστέρια και πόσο επικίνδυνη είναι

Η Listeria monocytogenes είναι ένα επικίνδυνο βακτήριο που προκαλεί τη λοίμωξη λιστερίωση. Αν και δεν είναι τόσο συχνή όσο άλλες τροφικές λοιμώξεις, θεωρείται από τις πιο σοβαρές, επειδή μπορεί να προκαλέσει βαριά νόσηση και, σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμα και θάνατο.

Το βακτήριο μπορεί να επιβιώσει και να αναπτυχθεί σε ψυγεία και υγρά περιβάλλοντα, γι’ αυτό και συναντάται συχνά σε έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα όπως αλλαντικά, μαλακά τυριά, καπνιστά ψάρια, προμαγειρεμένα φαγητά και σαλάτες.

Ποια είναι τα συμπτώματα

Σε σοβαρές περιπτώσεις, η λοίμωξη μπορεί να εξελιχθεί σε σηψαιμία ή μηνιγγίτιδα, με πονοκέφαλο, δυσκαμψία στον αυχένα και αποπροσανατολισμό.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Για τον γενικό πληθυσμό, η λοίμωξη συχνά περνά απαρατήρητη ή προκαλεί ήπια συμπτώματα, αλλά για τις ευπαθείς ομάδες μπορεί να αποβεί μοιραία.

Πώς προλαμβάνεται

Πληροφορίες: cibum.gr

Exit mobile version