Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την επιβολή εμπάργκο στις ρωσικές πηγές ενέργειας.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε σήμερα την απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου και άλλων ενεργειακών προϊόντων στις ΗΠΑ, αυξάνοντας μια εκστρατεία πίεσης στη Μόσχα σε αντίποινα για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. «Απαγορεύουμε κάθε εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου», ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε το Bloomberg νωρίτερα σήμερα σε δημοσίευμά του, το Κογκρέσο είναι αυτό που άσκησε πίεση στην κυβέρνηση Μπάιντεν να κινηθεί πιο γρήγορα.
Το αέριο και το πετρέλαιο της Ρωσίας είχαν μέχρι στιγμής απαλλαγεί ως επί το πλείστον από κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ και τις ευρωπαϊκές χώρες, λόγω ανησυχίας για τις οικονομικές επιπτώσεις, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, η οποία έχει μεγαλύτερη εξάρτηση από το ρωσικό πετρέλαιο και, κυρίως, το φυσικό αέριο.
Η κυβέρνηση του Καναδά ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι σκόπευε να απαγορεύσει όλες τις εισαγωγές αργού πετρελαίου από τη Ρωσία, αλλά η κίνηση ήταν σε μεγάλο βαθμό συμβολική – η χώρα δεν έχει εισάγει κανένα από το 2019.
Εναλλακτικές;
Καθώς η ζήτηση ορυκτών καυσίμων ανακάμπτει από την πανδημία, αλλά η προσφορά σε όλο τον κόσμο εξακολουθεί να είναι περιορισμένη, οι πολιτικοί θα βρίσκονται υπό πίεση να αυξήσουν την προσφορά παρά τις δεσμεύσεις για υποστήριξη της πράσινης ενέργειας.
«Θα υπάρξει μια απάντηση στις πράσινες πρωτοβουλίες βραχυπρόθεσμα σε μια προσπάθεια να αντιστραφεί η συρρίκνωση που έχουμε δει στις προμήθειες ορυκτών καυσίμων», δήλωσε η Susannah Streeter, ανώτερη αναλύτρια επενδύσεων και αγορών στο Hargreaves Lansdown.
Οι συνομιλίες για την απελευθέρωση του Ιράν από τις διεθνείς κυρώσεις βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και οι υψηλές τιμές του πετρελαίου πρόκειται να κινητοποιήσουν τις επενδύσεις στον αμερικανικό σχιστόλιθο, αλλά η προσφορά μπορεί να μην είναι συνδεδεμένη αρκετά σύντομα για να αντικαταστήσει τη ρωσική παραγωγή.
Το μέλλον
Το ρωσο-δυτικό αδιέξοδο θα μπορούσε να τονώσει τη σχέση της Μόσχας με το Πεκίνο, αλλά η ενεργειακή υποδομή μεταξύ των δύο χωρών είναι ελάχιστη.
«Παρόλο που η στροφή της Ρωσίας προς Ανατολάς έχει επιταχύνει τη συνεργασία με την Κίνα μέσω υποδομής φυσικού αερίου… όλες αυτές οι εξελίξεις είναι ακόμη σε αρχικό στάδιο σε σύγκριση με τις ώριμες αγορές στην Ευρώπη», δήλωσε ο Kaho Yu, κύριος αναλυτής της Ασίας στην εταιρεία συμβούλων κινδύνου Verisk Maplecroft.
Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα μπορούσαν να λάβουν ώθηση μεσοπρόθεσμα έως μακροπρόθεσμα, καθώς οι χώρες προσπαθούν να απογαλακτιστούν από τη ρωσική ενέργεια.
«Θα πρέπει να λάβουμε τις επιδοτήσεις που αφιερώνουμε τώρα στο φυσικό αέριο, τον άνθρακα και το πετρέλαιο και να τις βάλουμε σε παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ηλεκτρική κινητικότητα και υποδομές φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, αντλίες θερμότητας, αναβαθμίσεις απόδοσης κτιρίων», δήλωσε ο Wolfgang Ketter, καθηγητής στο Rotterdam School of Διοίκηση στο Πανεπιστήμιο Erasmus στην Ολλανδία.
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.