Πώς η Ρωσία επιβάλλει την κυριαρχία της στην κατεχόμενη Ουκρανία.
Η Ρωσία εισάγει το δικό της νόμισμα, μέσα ενημέρωσης και υπηρεσίες Διαδικτύου σε περιοχές της Ουκρανίας που έχει καταλάβει ο στρατός της – ιδιαίτερα τη νότια πόλη Χερσώνα.
Η Ουκρανία λέει ότι η Ρωσία μπορεί να σχεδιάζει να διεξαγάγει δημοψήφισμα στην πόλη -για να δει αν οι κάτοικοί της θέλουν να δημιουργήσουν μια φιλορωσική αποσχισθείσα «Λαϊκή Δημοκρατία»- αλλά η ψηφοφορία θα είναι παράνομη και προσχηματική.
Γιατί η Ρωσία επικεντρώνεται στη Χερσώνα;
Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τη Χερσώνα στις αρχές Μαρτίου – μια εβδομάδα μετά την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία.
Ήταν η πρώτη μεγάλη πόλη που έπεσε.
Πριν από την εισβολή είχε πληθυσμό 290.000 κατοίκους.
Όμως, σύμφωνα με τον πρώην δήμαρχο της, περίπου το 40% των κατοίκων έχουν έκτοτε εγκαταλείψει την πόλη.
Εάν η Ρωσία σκοπεύει να καταλάβει τη νότια Ουκρανία και να δημιουργήσει μια χερσαία γέφυρα προς την Κριμαία, τότε η Χερσώνα, που βρίσκεται στις εκβολές του ποταμού Δνείπερου και στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας, θα είναι το κλειδί, λέει το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου.
Οι ουκρανικές περιοχές που ελέγχει η Ρωσία:
Οι ρωσικές στρατιωτικές αρχές απομάκρυναν τον εκλεγμένο δήμαρχο της Χερσώνας από τη θέση του.
Ο Ιχόρ Κολυχάιεφ «δεν συνεργαζόταν» με τις δυνάμεις κατοχής, μετέδωσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ria.
Στη θέση του έχει εγκατασταθεί μια φιλορωσική διοίκηση για την πόλη και τη γύρω περιοχή.
Η πρόσβαση στα ουκρανικά τηλεοπτικά κανάλια έχει αποκλειστεί και οι πάροχοι υπηρεσιών Διαδικτύου αντικαταστάθηκαν με ρωσικούς.
Οι κάτοικοι της Χερσώνας έχουν παροτρυνθεί να ακούν φιλορωσικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς για να μαθαίνουν τα νέα.
Η Ουκρανία λέει ότι ο στόχος της Ρωσίας είναι «να κάνει την ψευδή προπαγάνδα της μια αδιαμφισβήτητη πηγή πληροφοριών».
Η νέα περιφερειακή κυβέρνηση καταργεί επίσης σταδιακά το νόμισμα της Ουκρανίας, τη χρίβνια, και εισάγει το ρωσικό ρούβλι.
Η τετράμηνη μετάβαση ξεκίνησε την 1η Μαΐου, με τις αρχές να απαγορεύουν τις παραδόσεις ουκρανικών χρημάτων στις τράπεζες.
Κάτοικοι της Χερσώνας είπαν στο BBC ότι οι στρατιωτικές αρχές έχουν αρχίσει να πληρώνουν τις συντάξεις των πολιτών σε ρούβλια.
Αλλά πολλοί προσπαθούν να βρουν μικρούς τρόπους για να αψηφήσουν τις ρωσικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης της ανταλλαγής τυχόν ρουβλίων που λαμβάνουν πίσω σε χρίβνιες.
Σκοπεύει η Ρωσία να κάνει δημοψήφισμα;
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι προειδοποίησε τους κατοίκους της Χερσώνας ότι η Ρωσίας σκοπεύει να διεξαγάγει ένα «αυτοαποκαλούμενο δημοψήφισμα» στην περιοχή τους, προκειμένου να ανεξαρτητοποιηθεί από την Ουκρανία και να γίνει «Λαϊκή Δημοκρατία».
Συμβούλεψε τους κατοίκους της να μην δίνουν στις ρωσικές αρχές προσωπικά δεδομένα, όπως αριθμούς διαβατηρίων, καθώς ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν για την παραποίηση ψήφων.
Το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε, σε μια ενημέρωση τον Απρίλιο, ότι ένα δημοψήφισμα θα ήταν ένας τρόπος για τη Ρωσία να δικαιολογήσει την κατοχή της Ουκρανίας.
Ωστόσο, ο δήμαρχος της Χερσώνας είπε ότι κάτι τέτοιο θα ήταν παράνομο, δεδομένου ότι η Χερσώνα παραμένει επίσημα μέρος της Ουκρανίας.
Ο πρόεδρος Ζελένσκι είπε και αυτός ότι κάτι τέτοιο θα ταίριαζε με τα σχέδια της Ρωσίας για διάσπαση της Ουκρανίας, δημιουργώντας δηλαδή «ψευδο-Δημοκρατίες» σε ολόκληρη τη χώρα.
Πώς άλλαξε η Ρωσία τη ζωή στις αποσχισμένες περιοχές της Ουκρανίας;
Η μεταχείριση της Χερσώνας από τη Ρωσία ακολούθησε το ίδιο μοτίβο με την προσέγγισή της στην Κριμαία, την οποία προσάρτησε το 2014, μετά από δημοψήφισμα που κηρύχθηκε άκυρο από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών: Έφτιαξε μια γέφυρα μεταξύ της Κριμαίας και της νότιας Ρωσίας και κινήθηκε με όπλα, εισήγαγε το ρούβλι και κατάργησε σταδιακά τη χρίβνια.
Επιπλέον, τα φιλορωσικά μέσα ενημέρωσης κυριαρχούν πια στη χερσόνησο.
Ακόμη, οι ηγέτες στο Λουχάνσκ και το Ντόνετσκ, όπου επίσης χρησιμοποιούν το ρούβλι, έχουν δώσει στον πληθυσμό ρωσικά διαβατήρια.
Η Ρωσία πληρώνει εκεί συντάξεις και κρατικούς μισθούς.
Στα σχολεία, τα παιδιά διδάσκονται σε ένα ρωσικό πρόγραμμα σπουδών.
Η Ουκρανία παραπονέθηκε στη Μόσχα για τη «ρωσοποίηση» της ανατολικής Ουκρανίας.
Πηγή: ΒΒC
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.