Το μέλι είναι από τα πιο πολύτιμα φυσικά προϊόντα που βρίσκουμε στο ράφι, αλλά όσο αυξάνεται η ζήτησή του, τόσο εμφανίζονται και περισσότερα νοθευμένα προϊόντα. Ευτυχώς, υπάρχουν μερικά απλά κόλπα για να ξεχωρίσετε το πραγματικό μέλι από το ψεύτικο, πριν καν το αγοράσετε.
Γιατί κυκλοφορεί τόσο ψεύτικο μέλι
Το μέλι είναι γνωστό για τα διατροφικά του οφέλη και την υψηλή του αξία στη διατροφή μας, κάτι που το κάνει ιδιαίτερα περιζήτητο. Η συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση, όμως, οδηγεί σε περιορισμένη προσφορά. Κάποιοι επιτήδειοι εκμεταλλεύονται αυτή την κατάσταση και κυκλοφορούν νοθευμένο μέλι, προσφέροντας προϊόν που δεν παράγεται φυσικά, αλλά φτιάχνεται τεχνητά ή περιέχει προσμίξεις.
Το ανησυχητικό είναι πως το κόστος του «δήθεν» μελιού δεν είναι πάντα χαμηλό, άρα και οι καταναλωτές εξαπατώνται με σχετικά υψηλή τιμή για ένα ψεύτικο προϊόν. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πώς μπορούμε να ξεχωρίσουμε το αληθινό μέλι.
Το κόλπο με το αναποδογυρισμένο βάζο
Ένας απλός τρόπος για να εντοπίσετε αν το μέλι είναι γνήσιο είναι να κοιτάξετε προσεκτικά το βάζο του. Συνήθως είναι διαφανές και έτσι μπορείτε να κάνετε ένα μικρό πείραμα πριν το αγοράσετε:
Κρατήστε το στο χέρι σας και ανακινήστε το απαλά πάνω-κάτω, τρεις φορές. Στη συνέχεια, γυρίστε το ανάποδα. Αν πρόκειται για αυθεντικό μέλι, θα παρατηρήσετε φυσαλίδες αέρα να σχηματίζονται και να ανεβαίνουν αργά προς την κορυφή.
Αν οι φυσαλίδες ανεβαίνουν με αργό ρυθμό και δεν εξαφανίζονται γρήγορα, τότε πιθανότατα έχετε στα χέρια σας πραγματικό μέλι. Μάλιστα, η πλήρης εξαφάνιση των φυσαλίδων μπορεί να διαρκέσει ακόμη και 1-2 ώρες. Αν όμως δεν δείτε φυσαλίδες ή αυτές εξαφανιστούν αμέσως, το μέλι είναι ψεύτικο και καλό θα ήταν να το αποφύγετε.
Το τεστ με το νερό
Ένα ακόμη κριτήριο είναι η συμπεριφορά του μελιού στο νερό. Αν ρίξετε λίγο μέλι σε ένα ποτήρι με νερό και δείτε ότι κατευθύνεται κατευθείαν στον πάτο και δεν διαλύεται εύκολα, τότε πρόκειται για πραγματικό μέλι.
Αντίθετα, αν το μέλι διαλύεται αμέσως και απλώνεται γρήγορα στο νερό, τότε πιθανότατα είναι κατασκευασμένο ή έχει υποστεί νοθεία.
Πώς βοηθά η κρυστάλλωση
Το μέλι έχει την τάση να κρυσταλλώνει όταν πέσει η θερμοκρασία. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι αλλοιωμένο. Αντιθέτως, η κρυστάλλωση είναι ένδειξη ότι το μέλι είναι φυσικό.
Πιο συγκεκριμένα, όταν η θερμοκρασία πέσει κάτω από τους 14°C, το αυθεντικό μέλι στερεοποιείται. Αν η θερμοκρασία ανεβεί ξανά πάνω από 20°C, οι κρύσταλλοι λιώνουν σταδιακά.
Τι να θυμάστε πριν αγοράσετε
Για να προστατευτείτε από την αγορά ψεύτικου μελιού, θυμηθείτε αυτά τα τρία βήματα:
1. Τινάξτε το βάζο τρεις φορές και γυρίστε το ανάποδα. Παρατηρήστε τις φυσαλίδες.
2. Δοκιμάστε τη συμπεριφορά του μελιού στο νερό. Το πραγματικό μέλι θα πάει στον πάτο και δεν θα διαλυθεί αμέσως.
3. Δείτε αν κρυσταλλώνει. Το αληθινό μέλι στερεοποιείται σε χαμηλές θερμοκρασίες και ξαναρευστοποιείται με τη ζέστη.
Ακολουθώντας αυτά τα απλά κόλπα, θα είστε σε θέση να αναγνωρίζετε εύκολα το αυθεντικό μέλι και να αποφεύγετε προϊόντα που απλώς το μιμούνται.
enimerotiko.gr
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.