Το τσάι του βουνού, ένα από τα πιο γνωστά και αγαπημένα ελληνικά βότανα, φαίνεται πως δεν προσφέρει μόνο ευεξία αλλά και σημαντική προστασία ενάντια στην οστεοπόρωση, σύμφωνα με πρόσφατες επιστημονικές έρευνες.
Τοπικά είδη τσαγιού και οι πρώτες ενδείξεις
Επιστήμονες από το Εργαστήριο Βιολογικής Χημείας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ έχουν εντοπίσει ισχυρές ενδείξεις ότι εκχυλίσματα από το τσάι της Εύβοιας και το τσάι του Μαλεβού ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν μελλοντικά ως βάση για τη δημιουργία λειτουργικών τροφίμων, ειδικά σχεδιασμένων για την πρόληψη και καταπολέμηση της οστεοπόρωσης.
Η έρευνα της καθηγήτριας Ισμήνης Δοντά, που συνεχίζεται επί σειρά ετών, δείχνει ότι το εκχύλισμα από το τσάι της Εύβοιας επιδρά θετικά στην υγεία των οστών, όπως τουλάχιστον αποδεικνύεται από δοκιμές σε πειραματόζωα.
Απαιτούνται επιπλέον μελέτες
Αν και τα μέχρι τώρα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, οι επιστήμονες επισημαίνουν την ανάγκη για περισσότερες μελέτες, ώστε να επιβεβαιωθεί η αποτελεσματικότητα και ασφάλεια της χρήσης του συγκεκριμένου βοτάνου σε ανθρώπους.
Πώς να το καταναλώσετε
Το τσάι του βουνού μπορεί να καταναλωθεί με δύο βασικούς τρόπους: ως αφέψημα ή ως έγχυμα. Και οι δύο τρόποι παρασκευής είναι ωφέλιμοι, ωστόσο έχουν μικρές διαφορές.
Αφέψημα ή έγχυμα;
Αν επιλέξουμε να το ετοιμάσουμε ως αφέψημα, τοποθετούμε το τσάι σε νερό και το αφήνουμε να βράσει. Στην περίπτωση του εγχύματος, ρίχνουμε το βότανο σε νερό που μόλις έχει βράσει, αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε για λίγα λεπτά.
Η πρόταση των ειδικών
Ο καθηγητής J. Pahnke συστήνει την παρασκευή του ως αφέψημα. Όπως εξηγεί, «πολλές φορές χρησιμοποιούνται και τα πιο σκληρά μέρη του φυτού, τα οποία αποδίδουν καλύτερα τα πολύτιμα συστατικά τους όταν βράσουν για λίγη ώρα στο νερό».
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.