Ο Αμερικανός πρέσβης στην Τουρκία Τομ Μπάρακ προκάλεσε έντονη αναστάτωση στη γειτονική χώρα, μετά τη δημοσίευση φωτογραφίας του με Κούρδους αξιωματούχους, μπροστά από έναν χάρτη που παρουσιάζει την τουρκική πόλη Χατάι ενταγμένη στη Συρία. Το γεγονός προκάλεσε κύμα αντιδράσεων από τουρκικά μέσα ενημέρωσης και πολιτικούς, που κάνουν λόγο για «νομιμοποίηση κουρδικού κράτους» και υπονόμευση της εδαφικής ακεραιότητας της Τουρκίας.
Ο χάρτης που άναψε φωτιές
Η φωτογραφία δείχνει τον Μπάρακ να ποζάρει με Κούρδους μπροστά από έναν χάρτη, στον οποίο φαίνεται η επαρχία Χατάι να ανήκει στη Συρία. Το σημείο αυτό εξόργισε πολλούς στην Τουρκία, καθώς η Χατάι αποτελεί ευαίσθητο εθνικό ζήτημα – μια περιοχή που ενσωματώθηκε στην Τουρκία το 1939, αλλά η Συρία εξακολουθεί να θεωρεί ότι της ανήκει ιστορικά.
Ο διευθυντής της εφημερίδας Χουριέτ, Αχμέτ Χακάν, σχολίασε με έντονο ύφος:
«Το περίεργο στη φωτογραφία αυτή είναι πως δείχνει το Χατάι μέσα στα σύνορα της Συρίας. Επίσης εκεί υποτίθεται πως δείχνει τον Ευφράτη, αλλά στην πραγματικότητα δείχνει τα σύνορα του ψευδοκράτους της Ροζάβα».
Η «Ροζάβα» είναι ο όρος που χρησιμοποιούν οι Κούρδοι για τη βόρεια Συρία, μια περιοχή που επιδιώκουν να μετατρέψουν σε αυτόνομο κράτος. Το τουρκικό αφήγημα θεωρεί τη Ροζάβα απειλή και την ταυτίζει με την τρομοκρατία.
Κατηγορίες για υποστήριξη σε «τρομοκράτες»
Τα τουρκικά μέσα και πολιτικοί έσπευσαν να κατηγορήσουν τον Αμερικανό πρέσβη πως φωτογραφήθηκε με «Κούρδους τρομοκράτες» και πως με την παρουσία του δίπλα τους, νομιμοποιεί έμμεσα την ύπαρξη και τη διεκδίκηση ενός ανεξάρτητου κουρδικού κράτους.
Τα σχόλια σε τηλεοπτικές εκπομπές και πρωτοσέλιδα εφημερίδων χρησιμοποίησαν σκληρή γλώσσα, ερμηνεύοντας την παρουσία του χάρτη ως ευθεία προσβολή στην τουρκική κυριαρχία και επίδειξη αμερικανικής υποκρισίας στην περιοχή.
Η απάντηση του πρέσβη Τομ Μπάρακ
Ο ίδιος ο Μπάρακ απάντησε με ανάρτηση στον επίσημο λογαριασμό της πρεσβείας στο *X (Twitter)*, απορρίπτοντας κατηγορηματικά τις αιτιάσεις. Ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Οποιαδήποτε υπόνοια ότι η επίσκεψη περιλάμβανε δραστηριότητες που υπονομεύουν τα εθνικά συμφέροντα ή την εδαφική ακεραιότητα της Τουρκίας είναι εντελώς αβάσιμη. Και οποιαδήποτε κατηγορία ότι η παρουσία ενός χάρτη, τον οποίο δεν είχα δει ποτέ, σε μια αίθουσα συνεδριάσεων στην οποία δεν είχα βρεθεί ποτέ, υπονόμευε με κάποιο τρόπο τα συμφέροντα της Τουρκίας είναι απολύτως γελοία».
As U.S. Ambassador to Türkiye and Special Envoy for Syria, I visited Hasakah as an emissary to facilitate and monitor progress on the implementation of the March 10 Agreement between the Syrian Democratic Forces (SDF) and the Syrian Government. This agreement is of critical…
— Ambassador Tom Barrack (@USAMBTurkiye) October 8, 2025
Τι δήλωσε για την επίσκεψή του στη Συρία
Στην ίδια ανάρτηση, ο Αμερικανός πρέσβης εξήγησε το πλαίσιο της επίσκεψής του, επισημαίνοντας ότι μετέβη στην πόλη Αλ-Χασάκα στη βόρεια Συρία για να επιβλέψει την πρόοδο στην εφαρμογή της συμφωνίας της 10ης Μαρτίου ανάμεσα στις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) και τη Συριακή Κυβέρνηση. Όπως τονίζει:
«Ως Πρέσβης των ΗΠΑ στην Τουρκία και Ειδικός Απεσταλμένος για τη Συρία, επισκέφθηκα την Αλ-Χασάκα ως εκπρόσωπος για να διευκολύνω και να παρακολουθήσω την πρόοδο στην εφαρμογή της Συμφωνίας της 10ης Μαρτίου μεταξύ των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) και της Συριακής Κυβέρνησης. Αυτή η συμφωνία έχει κρίσιμη σημασία όχι μόνο για τη σταθερότητα και την ασφάλεια της Συρίας, αλλά εξίσου και για τα στρατηγικά συμφέροντα τόσο της Τουρκίας όσο και των Ηνωμένων Πολιτειών».
Ο Μπάρακ υπογράμμισε ότι οι ενέργειές του έγιναν με πλήρη διαφάνεια, στο πλαίσιο συντονισμού για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, τη διατήρηση της σταθερότητας και την εξασφάλιση ανθρωπιστικής πρόσβασης.
«Η εμπλοκή μου στην Αλ-Χασάκα πραγματοποιήθηκε με πλήρη διαφάνεια και με πνεύμα προώθησης της περιφερειακής σταθερότητας, του συντονισμού κατά της τρομοκρατίας και της ανθρωπιστικής πρόσβασης -όλα τα οποία υπηρετούν άμεσα την ασφάλεια και τα οικονομικά συμφέροντα της Τουρκίας».
Μήνυμα για συνεργασία και ειρήνη
Ολοκληρώνοντας την απάντησή του, ο πρέσβης ξεκαθάρισε πως η αποστολή του εστιάζει στη δημιουργία συνεργατικών μηχανισμών και στην ενίσχυση της ειρήνης στην περιοχή:
«Η αποστολή μου ήταν -και παραμένει- επικεντρωμένη στην προώθηση συνεργατικών μηχανισμών που μειώνουν τις διασυνοριακές απειλές και υποστηρίζουν τον ευρύτερο στόχο της περιφερειακής ειρήνης και ανοικοδόμησης».
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.