Η υπόθεση της Ειρήνης Μουρτζούκου έχει προκαλέσει διεθνές ενδιαφέρον, κυρίως λόγω των σοβαρών λαθών και παραλείψεων που καταλογίζονται στους Έλληνες ιατροδικαστές, οι οποίοι απέδωσαν σε παθολογικά αίτια τους θανάτους των βρεφών. Οι επισημάνσεις του Γερμανού καθηγητή Ράιχναρντ Ντετμάγιερ ξεγυμνώνουν τους χειρισμούς στην υπόθεση, με τρόπο που εκθέτει ανεπανόρθωτα τη χώρα.
Αποκαλυπτικές δηλώσεις Ντετμάγιερ στο «Open Τώρα»
Ο Ράιχναρντ Ντετμάγιερ, κορυφαίος Ευρωπαίος καθηγητής ιατροδικαστικής και ιστοπαθολογίας, δεν μάσησε τα λόγια του όταν μίλησε για τις υποθέσεις Μουρτζούκου και Πισπιρίγκου. Οι τοποθετήσεις του έριξαν φως στους λανθασμένους χειρισμούς που έχουν γίνει και στις δύο περιπτώσεις.
«Λυπάμαι για τον κλάδο μας, που η ιατροδικαστική βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση. Αλλά πρέπει να μιλήσουμε στη συνάδελφό μας για το τι σκεφτόταν, γιατί συμπεριφερόταν με αυτό τον τρόπο», σημείωσε με νόημα.
Η ανάγκη για τεκμηριωμένες διαγνώσεις
Ο Γερμανός επιστήμονας επισήμανε ότι πολλές από τις διαγνώσεις που δόθηκαν, όπως ασφυξία ή οξεία καρδιακή ανεπάρκεια, είναι τελικά φαινόμενα που συμβαίνουν συχνά σε κάθε θάνατο, αλλά δεν συνιστούν από μόνες τους αιτία θανάτου.
«Αυτό, όμως, δεν αποτελεί και την αιτία θανάτου, είναι απλώς στο τέλος κάθε αιτιολογικής αλυσίδας, αλλά χρειαζόμαστε την αρχή. Και γνωρίζουμε και αυτές τις περιπτώσεις».
Όπως τόνισε, το ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας δεν πρέπει να αποκλείεται χωρίς ισχυρά δεδομένα. «Για να πω με σιγουριά, ότι υπάρχει παθολογική αιτία, είναι επιπόλαιο να το πω χωρίς να μπορώ να το αποδείξω. Η κατασκευή μιας αιτίας θανάτου από τους ιατροδικαστές είναι ένα σοβαρό λάθος».
Διαδικαστικά κενά στην Ελλάδα
Ο καθηγητής δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον τρόπο με τον οποίο συντάσσονται οι ιατροδικαστικές εκθέσεις στην Ελλάδα.
«Δεν ξέρω πώς είναι στην Ελλάδα, για να μην κάνει λάθος η ιατροδικαστική, το κάνουν πάντα δύο άτομα. Κάθε ιατροδικαστική έκθεση έχει υπογραφή δύο ατόμων. Στην Ελλάδα φαίνεται, ότι το κάνει ένας μόνος του», ανέφερε, υπονοώντας ότι αυτή η πρακτική οδηγεί σε επικίνδυνες αστοχίες.
Ερωτήματα για τη βρεφική πνευμονία και τα εμβόλια
Ο Ντετμάγιερ δεν δίστασε να σχολιάσει και άλλες παραμέτρους που τέθηκαν στο δημόσιο διάλογο. «Μπορεί να συμβεί διάμεση ιογενής πνευμονία, δεν είναι τόσο σπάνια στη βρεφική ηλικία, αλλά δεν είναι τόσο θανατηφόρα».
Σε ό,τι αφορά τους ισχυρισμούς περί συσχέτισης των εμβολίων με τον θάνατο, τους χαρακτήρισε υπερβολικούς. «Είναι υπερβολή στην υπόθεση του Παναγιωτάκη για τα εμβόλια, αν το παιδί ήταν νεκρό, όταν έφτασε ο γιατρός ή όταν διακομίστηκε στο νοσοκομείο, τότε επισκιάζεται πολύ γρήγορα από τις αλλαγές μετά θάνατον».
Η σημασία της προσεκτικής μεταθανάτιας ανάλυσης
Κλείνοντας, ο καθηγητής έστειλε ένα σαφές μήνυμα: «Πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί στην ανάλυση μετά θάνατον». Η φράση αυτή συνοψίζει τον πυρήνα των παρατηρήσεών του και φωτίζει τη σημασία της ευθύνης που φέρει κάθε ιατροδικαστής όταν καλείται να αποφανθεί για την αιτία ενός θανάτου – ειδικά όταν πρόκειται για βρέφη.
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.