Η Μαρία Καρυστιανού, πρόεδρος του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων «Τέμπη 2023», εξέφρασε δημόσια την οργή της για την άρνηση των αρχών να επιτραπεί η εκταφή των θυμάτων, τονίζοντας ότι τα οστά των παιδιών τους ανήκουν στους γονείς και όχι στο κράτος.
«Έχουμε δικαίωμα στην εκταφή. Τα οστά του παιδιού μου είναι δικά μου, δεν είναι κρατική περιουσία για να μου το απαγορεύσει κάποιος», ανέφερε στον Αθήνα 9,84 και στην εκπομπή «Ντάμες Σπαθί». Η ίδια στάθηκε στο πλευρό του Πάνου Ρούτσι, πατέρα του 22χρονου Ντένις, που συνεχίζει την απεργία πείνας για δικαίωση των θυμάτων.
Η κ. Καρυστιανού κατηγόρησε ευθέως την πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Αναστασία Παπαδοπούλου, λέγοντας πως χαρακτήρισε «εξαιρετική» την ανάκριση και ότι η υπόθεση έκλεισε κανονικά, ενώ την ίδια μέρα ήρθαν στο φως στοιχεία-«φωτιά» από το Γενικό Χημείο του Κράτους με 17 δείγματα ξυλολίου. Επισήμανε επίσης ότι, αντί ο ανακριτής να διατάξει εκταφή για τοξικολογικές εξετάσεις, προχώρησε στο κλείσιμο της υπόθεσης.
«Υπάρχουν αιτήματα εκταφής»
Η πρόεδρος του Συλλόγου σημείωσε ότι υπάρχουν υποβλημένα αιτήματα εκταφής, παρά τις δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Φλωρίδη ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Υπενθύμισε πως το πρώτο αίτημα απορρίφθηκε, ενώ και το δεύτερο του κ. Ασλανίδη απορρίφθηκε από το Συμβούλιο Εφετών Λάρισας, το οποίο μάλιστα επέβαλε και πρόστιμο.
Η ίδια έκανε αίτημα μόνο για έλεγχο DNA στη Θεσσαλονίκη, όμως απορρίφθηκε με το επιχείρημα της αναρμοδιότητας, κάτι που, όπως είπε, δεν ευσταθεί.
«Μας στέρησαν το δικαίωμα να υποβάλουμε νέο αίτημα εκταφής»
Η κ. Καρυστιανού στάθηκε ιδιαίτερα στην παραδοχή του Γενικού Χημείου του Κράτους ότι εντοπίστηκε ξυλόλιο, την ημέρα που ολοκληρώθηκε η ανάκριση. Όπως είπε, αντί να ενεργοποιηθεί διαδικασία εκταφής, η υπόθεση έκλεισε, στερώντας από τους συγγενείς το δικαίωμα να υποβάλουν νέο αίτημα.
«Ιατροδικαστές παραβίασαν τα πρωτόκολλα»
Σύμφωνα με την ίδια, οι ιατροδικαστές δεν ακολούθησαν τα πρωτόκολλα, αφού δεν έγιναν τοξικολογικές εξετάσεις, αλλά μόνο τεστ DNA, ενώ σε αρκετές σορούς εντοπίζονται χημικά εγκαύματα από τον αέρα.
«Η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου προδικάζει την απόφαση»
Η κ. Καρυστιανού υποστήριξε ότι η πρόεδρος του Αρείου Πάγου ουσιαστικά προεξόφλησε ότι και μελλοντικά αιτήματα εκταφής θα απορριφθούν, προκαταλαμβάνοντας τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης.
«Η εκταφή θα δώσει απαντήσεις»
Όπως είπε, η εκταφή είναι κρίσιμη, καθώς θα αποκαλύψει τι πραγματικά συνέβη στη φωτιά που έκαψε ζωντανούς επιβάτες, ένα κομμάτι που δεν εξετάζεται στη δίκη, η οποία περιορίζεται μόνο στη σύγκρουση.
«Κάνουμε κινήσεις στην Ευρώπη»
Η πρόεδρος του Συλλόγου γνωστοποίησε ότι το θέμα έχει φτάσει και στις Βρυξέλλες, ενώ η απεργία πείνας του Πάνου Ρούτσι έχει απασχολήσει ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης, προκαλώντας αρνητικά σχόλια για την εικόνα της χώρας.
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.