Λωτός: το φθινοπωρινό «χρυσό μήλο» με μοναδικά οφέλη για υγεία, ενέργεια και ομορφιά
Ο λωτός, με την έντονη γεύση και το ζωηρό πορτοκαλί χρώμα του, δεν είναι απλώς ένα φθινοπωρινό φρούτο· είναι μια φυσική πηγή ενέργειας και ευεξίας που δυναμώνει τον οργανισμό και χαρίζει λάμψη στο δέρμα.
Ο λωτός και η εποχή του
Ο λωτός θεωρείται ένα από τα πιο αγαπημένα φθινοπωρινά φρούτα. Με το χαρακτηριστικό του χρώμα και τη γλυκιά γεύση του, ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα εποχιακά φρούτα. Κατάγεται από την Ασία – κυρίως την Ιαπωνία και την Κίνα – αλλά πλέον καλλιεργείται και στην Ελλάδα, σε περιοχές όπως η Πιερία, η Κατερίνη και η Κρήτη. Είναι πλούσιος σε θρεπτικά συστατικά που τον καθιστούν ιδανική επιλογή για τη φθινοπωρινή διατροφή.

Θρεπτικά στοιχεία ανά 100 γραμμάρια
- Νερό: 82 γρ.
- Θερμίδες: περίπου 70 kcal
- Υδατάνθρακες: 16 γρ.
- Ίνες: 2,5 γρ.
- Πρωτεΐνη: 0,6 γρ.
- Λίπος: 0,3 γρ.
- Κάλιο: 170 mg
- Βιταμίνη C: 23 mg
- Βιταμίνη A: 237 μg
Τα πολλαπλά οφέλη για οργανισμό και επιδερμίδα
Ο λωτός ξεχωρίζει για την πλούσια περιεκτικότητά του σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά. Περιέχει βιταμίνες A, C και E που ενισχύουν το ανοσοποιητικό, ενώ τα αντιοξειδωτικά του (όπως το βήτα-καροτένιο και η ζεαξανθίνη) προστατεύουν τα κύτταρα από τη φθορά των ελεύθερων ριζών.
Οι φυτικές ίνες βοηθούν τη σωστή λειτουργία του εντέρου και της πέψης, ενώ η χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπος και χοληστερόλη τον κάνει ιδανικό για όσους προσέχουν τη διατροφή τους. Χάρη στο υψηλό ποσοστό νερού και ηλεκτρολυτών, ενυδατώνει φυσικά τον οργανισμό.
Επιπλέον, είναι φιλικός σε όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη ή τη γλουτένη. Από άποψη ομορφιάς, συμβάλλει στην αναζωογόνηση του δέρματος, στη λάμψη των ματιών και στην καθυστέρηση της γήρανσης.

Κατηγορίες λωτού: μαλακός και σκληρός
Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι λωτού:
- Μαλακός λωτός: ωριμάζει πλήρως και αποκτά απαλή, σχεδόν ζελέ υφή.
- Σκληρός λωτός: καταναλώνεται τραγανός, θυμίζοντας περισσότερο μήλο.
Και οι δύο τύποι έχουν τη δική τους νοστιμιά και μπορούν να αξιοποιηθούν με διαφορετικούς τρόπους στη μαγειρική ή τη ζαχαροπλαστική.
Πώς να απολαύσετε τον λωτό
Ο σκληρός λωτός είναι τέλειος για σαλάτες, smoothies ή σνακ. Μπορεί να συνδυαστεί με ξηρούς καρπούς, γιαούρτι ή τυρί. Ο μαλακός, από την άλλη, χρησιμοποιείται σε γλυκά, μαρμελάδες ή αποξηραμένος για σνακ με μεγάλη διάρκεια.
Είναι μια φυσική γλυκιά επιλογή για όσους θέλουν κάτι θρεπτικό χωρίς πρόσθετα σάκχαρα.
Προφυλάξεις
Αν και πρόκειται για εξαιρετικά ωφέλιμο φρούτο, υπάρχουν μερικές προφυλάξεις. Ο άγουρος λωτός περιέχει ταννίνες, που μπορεί να προκαλέσουν δυσφορία στο στομάχι ή δυσπεψία. Καλό είναι να καταναλώνεται ώριμος – όταν η σάρκα του είναι απαλή και το χρώμα του βαθύ πορτοκαλί.
Όσοι έχουν προβλήματα με τη δυσκοιλιότητα ή ρυθμίζουν το σάκχαρό τους, καλό είναι να τον απολαμβάνουν με μέτρο.
Ο λωτός, αυτό το «χρυσό μήλο» του φθινοπώρου, δεν είναι απλώς γλυκός και νόστιμος· είναι ένας φυσικός σύμμαχος για ενέργεια, ανοσία και ομορφιά. Εντάξτε τον στη διατροφή σας και απολαύστε κάθε μπουκιά – μαζί με όλα τα οφέλη που κρύβει.
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.
































![Alldaynews.gr Δείτε πώς θα κατοχυρώσετε σύνταξη στα 60 [ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ]](https://alldaynews.gr/wp-content/uploads/2016/10/syntaxi-360x180.jpg)





























































![Alldaynews.gr Χαμός σε Βάφτιση! Η Νονά έκανε Λάθος το όνομα του παιδιού προκαλώντας… εγκεφαλικό στη μάνα[video]](https://alldaynews.gr/wp-content/uploads/2023/08/vaftisi-360x180.jpg)








