Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο νέες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, με βασική καινοτομία την ίδρυση μιας ενιαίας Εθνικής Αρχής Εποπτείας της Αγοράς και Προστασίας του Καταναλωτή. Παράλληλα, αναφέρθηκε στη σκλήρυνση του πλαισίου για την παράνομη μετανάστευση και τη διεύρυνση των προσπαθειών της Ελλάδας για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών με συνεργασίες και στήριξη από την ΕΕ.
Νέος θεσμός για εποπτεία αγοράς και προστασία του καταναλωτή
«Ιδρύουμε Εθνική Αρχή που θα εποπτεύει την αγορά και την προστασία του καταναλωτή στα πρότυπα της Σουηδίας, η ακρίβεια δεν παύει να πολιορκεί το μέσο και μικρό εισόδημα, στον πόλεμο κατά των ανατιμήσεων προσθέτουμε ένα επιπλέον όπλο» δήλωσε ο πρωθυπουργός στην εισαγωγική του τοποθέτηση στο υπουργικό συμβούλιο.
Συνεχίζοντας, τόνισε: «Θέλω να δώσω έμφαση στο πρώτο ζήτημα της σημερινής συνεδρίασης, που είναι η δυνατότητά μας να ενισχύσουμε τα εργαλεία αντιμετώπισης της ακρίβειας με τη δημιουργία μιας ισχυρής Εθνικής Αρχής. Μιας Αρχής που θα έχει την ευθύνη της συνολικής εποπτείας της αγοράς και της προστασίας του καταναλωτή, ακολουθώντας τα παραδείγματα σκανδιναβικών χωρών, κυρίως της Σουηδίας».
Συνεργασία με υπάρχοντες μηχανισμούς
Ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι η νέα Αρχή θα λειτουργεί σε παράλληλη γραμμή με την Επιτροπή Ανταγωνισμού και θα συνεργάζεται με φορείς όπως ο Συνήγορος του Καταναλωτή, η Γενική Διεύθυνση Αγοράς και η ΔΙΜΕΑ. Ειδικά για τη ΔΙΜΕΑ, σημείωσε πως «παρά τις αρχικές επιφυλάξεις όταν ιδρύθηκε, έχει αποδείξει ότι μπορεί να επιφέρει ουσιαστικές παρεμβάσεις στον έλεγχο της αγοράς».
Όπως είπε, στόχος είναι να μπει τέλος στην πολυδιάσπαση αρμοδιοτήτων, ενοποιώντας υπηρεσίες που ήδη έχουν κοινές δράσεις.
Καταγγελίες, έλεγχοι και ψηφιακά εργαλεία
Ο νέος φορέας θα είναι υπεύθυνος για ελέγχους, κυρώσεις, διαχείριση καταγγελιών και εξωδικαστική επίλυση διαφορών. Παράλληλα, προανήγγειλε την ενεργοποίηση εφαρμογής για κινητά, που θα επιτρέπει στους πολίτες να ενημερώνουν άμεσα τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.
«Στο e-καταναλωτής θα ενσωματωθεί νέα λειτουργία ειδοποίησης, ώστε να εμφανίζονται καθημερινά οι χαμηλότερες τιμές ανά προϊόν. Μπορούμε να το ενισχύσουμε περαιτέρω, είναι ένα πολύτιμο εργαλείο που ακόμη δεν έχει ξεδιπλώσει τις πλήρεις δυνατότητές του», ανέφερε.
Ειδική αναφορά έκανε και στη σήμανση προϊόντων μειωμένου μεγέθους στα ράφια των σούπερ μάρκετ: «Θα πρέπει να υπάρχει διακριτή αναφορά όταν τα προϊόντα πωλούνται με μικρότερο περιεχόμενο, χωρίς αντίστοιχη μείωση τιμής. Είναι μια συνήθης πρακτική που πρέπει να ελεγχθεί».
Αγορές μόνο για παραγωγούς
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε και μια νέα πρωτοβουλία για τη στήριξη των παραγωγών, με τη δημιουργία λαϊκών αγορών αποκλειστικά για αυτούς.
«Το έχουμε συζητήσει και στο παρελθόν. Είναι σημαντικό να έχουν οι παραγωγοί τον δικό τους χώρο, χωρίς τον άμεσο ανταγωνισμό των εμπόρων. Ο καταναλωτής θα γνωρίζει με σαφήνεια από πού προέρχονται τα προϊόντα που αγοράζει».
Αυστηρότερο πλαίσιο για την παράνομη μετανάστευση
Αλλάζοντας θεματική, ο πρωθυπουργός στάθηκε στο δεύτερο σημαντικό ζήτημα της συνεδρίασης, που αφορά τη μετανάστευση.
«Το δεύτερο θέμα στην ατζέντα μας είναι η μεταναστευτική πολιτική, κυρίως όσον αφορά την παράνομη μετανάστευση. Ο υπουργός θα παρουσιάσει σύντομα τις προβλέψεις του νέου νομοσχεδίου. Αν ήθελα να δώσω έναν τίτλο, θα έλεγα ότι προβλέπονται αυστηρότερες ποινές για όσους εισέρχονται παράνομα ή παραμένουν στη χώρα αφού απορριφθεί το αίτημα ασύλου τους».
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως η διαχείριση του μεταναστευτικού αποτελεί και ευρωπαϊκή προτεραιότητα και σημείωσε τον ρόλο της Ελλάδας στην αλλαγή της συνολικής πολιτικής της ΕΕ γύρω από το ζήτημα.
Προτεραιότητα η φύλαξη των συνόρων
«Έχει εδραιωθεί στην ΕΕ η αντίληψη ότι η προστασία των εξωτερικών συνόρων είναι θεμελιώδης. Όμως, αυτή πρέπει να συνδυάζεται με αποτελεσματικές πολιτικές επιστροφών», επεσήμανε.
Όπως ανέφερε, η συνεργασία με την Τουρκία για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών είναι θετική, ενώ ο φράχτης στον Έβρο έχει αποδειχθεί αποτελεσματικός και επεκτείνεται.
«Δεν θα σταματήσω να λέω ότι η Ευρώπη πρέπει να συμβάλλει περισσότερο οικονομικά σε τέτοιου είδους υποδομές, γιατί δεν είναι δίκαιο τα κράτη που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα να σηκώνουν μόνα τους το βάρος για λογαριασμό ολόκληρης της Ένωσης», τόνισε.
Ανοιχτά ζητήματα στη Λιβύη
Ο πρωθυπουργός έκανε και αναφορά στη Λιβύη, λέγοντας ότι υπάρχουν προκλήσεις από εκείνες τις ροές: «Ο υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί σύντομα στη Λιβύη για να εξετάσουμε τρόπους ενίσχυσης της συνεργασίας, ιδιαίτερα με τις αρχές της ανατολικής Λιβύης».
«Πρόκειται για μια ευρύτερη παρέμβαση που στοχεύει σε μια ασφαλέστερη καθημερινότητα για όλους τους Έλληνες», κατέληξε.
Παρέμβαση στον ΟΠΕΚΕΠΕ και αναφορά στην Ευρωπαϊκή Πορεία
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκλεισε την τοποθέτησή του με αναφορά στον ΟΠΕΚΕΠΕ και την ανάγκη για εξυγίανση του πλαισίου διαχείρισης των αγροτικών ενισχύσεων.
«Όταν ένας γόρδιος δεσμός δεν λύνεται, πρέπει να κόβεται. Στο όνομα της δικαιοσύνης και της διαφάνειας, η κυβέρνηση αποφάσισε να αποκαταστήσει την τάξη στις αγροτικές επιδοτήσεις. Οι ευθύνες είναι διαχρονικές και αφορούν ολόκληρο το πολιτικό σύστημα», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Τέλος, ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την τοποθέτησή του με ιστορική αναφορά στην υπογραφή της Συνθήκης Προσχώρησης της Ελλάδας στην ΕΟΚ από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, στις 28 Μαΐου 1979, στο Ζάππειο.
«Ήταν ένα γεγονός που καθόρισε το μέλλον μας με την Ευρώπη. Τιμούμε σήμερα, 46 χρόνια μετά, μια Ελλάδα στην πρώτη γραμμή των ευρωπαϊκών εξελίξεων, έχοντας ξεπεράσει πολλές δοκιμασίες και μια μακρόχρονη οικονομική κρίση».
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.