Η Γλυκερία για την πίστη, την οικογένεια και τις σχέσεις της ζωής της
Η αγαπημένη ερμηνεύτρια μίλησε ανοιχτά για τις μνήμες της από το Πάσχα, τη σημασία του «Ω γλυκύ μου έαρ», τον ρόλο της ως γιαγιά, αλλά και τις προκλήσεις των μακροχρόνιων σχέσεων.
Η μουσική παράσταση και οι μνήμες από την παιδική ηλικία
Η Γλυκερία ετοιμάζεται να παρουσιάσει τη μουσική παράσταση «Ω γλυκύ μου έαρ» στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο τη Μεγάλη Δευτέρα και τη Μεγάλη Τρίτη, 29 και 30 Απριλίου. Οι εκκλησιαστικοί ύμνοι δεν είναι κάτι ξένο για εκείνη, καθώς, όπως λέει, είναι βαθιά χαραγμένοι στη μνήμη της από την παιδική της ηλικία:
«Τους εκκλησιαστικούς ύμνους τους γνωρίζω από παιδί, μεγάλωσα σε χωριό, όπου το Πάσχα ήταν όμορφο, γραφικό και παραδοσιακό. Από τότε τους τραγουδούσα. Αυτοί οι ύμνοι είναι μέσα στο DNA μου, ο πατέρας μου ήταν ερασιτέχνης ψάλτης, αλλά γνώριζε τη βυζαντινή μουσική και μου το μετέδωσε».
Το «Ω γλυκύ μου έαρ» και η συγκίνηση
Η συγκλονιστική ερμηνεία του ύμνου «Ω γλυκύ μου έαρ» έχει για την ίδια μια πολύ προσωπική σημασία:
«Όταν ερμηνεύω το “Ω γλυκύ μου έαρ”, ο γιος μου είναι στο μυαλό μου, αλλά και τα παιδιά όλου του κόσμου. Είναι ο σπαρακτικός θρήνος μιας γυναίκας που χάνει το παιδί της».
Συμπληρώνει πως μέσα από τον ύμνο αυτόν ανακαλεί εικόνες πολέμων και μητέρων που έχουν βιώσει τη σκληρή απώλεια των παιδιών τους:
«Όταν χάνεις τη μητέρα σου, είναι ένας ξεριζωμός, είναι ορφάνια. Όσο μεγάλος κι αν είναι ο γονιός σου, όταν φεύγει, είναι σαν να κόβονται οι ρίζες σου. Όμως η σκέψη πως η ψυχή του ταξιδεύει κάπου καλύτερα είναι μια παρηγοριά. Εγώ μιλάω με τη μητέρα μου που έφυγε από τη ζωή, τη λέω “μαμά”, έχω μια εσωτερική επικοινωνία με την ψυχούλα της και αυτό με παρηγορεί».
Ο ρόλος της γιαγιάς και η αθωότητα των παιδιών
Η τραγουδίστρια δεν κρύβει την αγάπη της για τις εγγονές της και τον ρόλο της ως γιαγιά:
«Η μεγάλη μου εγγονή, η Γλυκερία, θα γίνει πέντε ετών, και η μικρή, που έχει το όνομα της άλλης γιαγιάς, θα γίνει δύο. Ο ρόλος της γιαγιάς είναι ο ομορφότερος όλων. Τα παιδιά είναι εν δυνάμει άγγελοι, έχουν όλη την αθωότητα μέσα τους, εμείς τα μολύνουμε και γίνονται πιο πονηρά».
Η εγγονή της έχει ήδη δείξει ενδιαφέρον για τον καλλιτεχνικό κόσμο:
«Βλέπει φουστάνια και μου λέει: “Γιαγιά, θα μου το δώσεις όταν μεγαλώσω;” Της αρέσουν όλα όσα χρησιμοποιεί ένας καλλιτέχνης».
Η φθορά στις σχέσεις και η υπομονή
Όπως κάθε μακροχρόνια σχέση, έτσι και η δική της με τον σύζυγό της, Στέλιο Φωτιάδη, έχει περάσει από δυσκολίες.
«Όπως συμβαίνει σε όλα τα ζευγάρια που περνούν πολλά χρόνια μαζί, υπάρχει και φθορά. Στο θέμα της εργασίας, ο Στέλιος είναι απαιτητικός και καταπιεστικός. Επαγγελματικά είμαι πολύ συνεπής, αλλά δεν είμαι το ίδιο με τον εαυτό μου. Δεν διεκδικώ όσα πρέπει για τη Γλυκερία, όσα δικαιούται».
Παρόλα αυτά, η ίδια πιστεύει στη συγχώρεση και την κατανόηση:
«Δεν έχω έλλειψη θάρρους, αλλά συγχωρώ τα πάντα, δείχνω καλοσύνη. Δεν ξέρω αν είμαι μεγαλόψυχη, αλλά δεν θέλω να υποφέρουν οι άνθρωποι δίπλα μου. Όταν διαπίστωσα τη φθορά στη σχέση μου με τον σύζυγό μου, δεν έκανα τίποτα. Είναι ένας κύκλος που περνάει και κλείνει. Σε μια σχέση υπάρχουν καβγάδες και διαφορές. Κανένας άνθρωπος δεν είναι ίδιος με κάποιον άλλον».
Η αλλαγή στη στάση της ζωής
Η Γλυκερία αναγνωρίζει πως με τα χρόνια η στάση της απέναντι στις δυσκολίες έχει αλλάξει:
«Παλιά, όταν ήμουν πιο νέα, είχα μέσα μου το αίσθημα της εκδίκησης, ήθελα να ανταποδώσω το κακό. Τώρα δεν το έχω ούτε αυτό. Μου αρέσει να συγχωρώ. Θέλω πλέον να κατανοώ για ποιο λόγο ένας άνθρωπος μπορεί να φέρθηκε άσχημα εναντίον μου».
Συνειδητοποιεί πως πολλοί ίσως να της φέρθηκαν άδικα για επαγγελματικούς λόγους, αλλά δεν κρατά κακία:
«Μπορώ να αναγνωρίσω αν κάποιος φέρθηκε άσχημα για να με προσπεράσει επαγγελματικά, αλλά δεν πειράζει. Τα χρήματα είναι αναγκαία για τον βιοπορισμό μας, αλλά δεν είμαι υπέρ της συσσώρευσης του χρήματος, δεν είμαι άπληστη».
Η αισιοδοξία και η πίστη στο φως
Παρά τις δυσκολίες της ζωής, η Γλυκερία προσπαθεί να κρατά μια θετική στάση:
«Αν πάρεις κατά γράμμα όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας, θα έπρεπε να είσαι συνέχεια θυμωμένος. Προσπαθώ να το ισορροπήσω με την ψήφο μου. Θέλω να είμαι ψύχραιμη και αισιόδοξη. Ο άνθρωπος υπάρχει εδώ για να επιβιώσει. Πιστεύω ότι το φως θα νικήσει το σκοτάδι. Όσοι εργάζονται εναντίον του φωτός, είναι καταδικασμένοι».
Δείτε το βίντεο:
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.