Σαν σήμερα, 28 Ιουλίου 1974, γεννήθηκε στην Αθήνα ο Αλέξης Τσίπρας, ένας πολιτικός που θα έπαιζε καθοριστικό ρόλο στην ελληνική πολιτική σκηνή του 21ου αιώνα. Από τις πρώτες του ενασχολήσεις με την ΚΝΕ μέχρι την κορυφή της κυβέρνησης, υπήρξε μια προσωπικότητα με σαφή ιδεολογικό προσανατολισμό και έντονη παρουσία στο δημόσιο λόγο.
Τα πρώτα χρόνια και η ενασχόληση με την πολιτική
Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν το μικρότερο από τα τρία παιδιά του Παύλου Τσίπρα, επιχειρηματία από το Αθαμάνιο Άρτας, και της Αρίστης Τσίπρα, από την Ελευθερούπολη Καβάλας. Από νεαρή ηλικία, έδειξε ενδιαφέρον για την πολιτική και οργανώθηκε στην Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας (ΚΝΕ). Στο πλαίσιο αυτής της δραστηριότητας γνώρισε και την μελλοντική σύντροφό του, Περιστέρα Μπαζιάνα.
Ως μαθητής του Πολυκλαδικού Λυκείου Αμπελοκήπων, συμμετείχε ενεργά στις καταλήψεις του 1990-1991, οι οποίες αποτέλεσαν σημείο αναφοράς στην ιστορία του μαθητικού κινήματος. Ήταν μια περίοδος έντασης, με αποκορύφωμα τη δολοφονία του καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα και τις αντιδράσεις απέναντι στην εκπαιδευτική πολιτική της τότε κυβέρνησης.
Σπουδές και επαγγελματική δραστηριότητα
Το 1992, εισήχθη στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Αργότερα, ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στην πολεοδομία και χωροταξία, με διπλωματική εργασία που επικεντρωνόταν στις ευέλικτες μορφές απασχόλησης και την εφαρμογή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ελλάδα, με ειδική αναφορά στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος.
Στον επαγγελματικό τομέα, εργάστηκε ως πολιτικός μηχανικός στον κατασκευαστικό κλάδο, αποκτώντας πρακτική εμπειρία που συνδύαζε τις σπουδές του με τις κοινωνικές του ανησυχίες.
Η πρώτη ανάδειξη στη δημόσια σφαίρα
Το 1999 εκλέχθηκε Γραμματέας της Νεολαίας του Συνασπισμού, θέση στην οποία παρέμεινε έως το 2003. Στη συνέχεια, εκλέχθηκε στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΣΥΝ στο 4ο Συνέδριο του κόμματος το 2004 και, λίγο αργότερα, στην Πολιτική Γραμματεία, όπου ανέλαβε την ευθύνη για τα ζητήματα Παιδείας και Νεολαίας.
Η υποψηφιότητά του για τον Δήμο Αθηναίων το 2006, με την «Ανοιχτή Πόλη», αποτέλεσε σημαντική στιγμή. Η επίδοσή του στις εκλογές ξεπέρασε τις προβλέψεις, συγκεντρώνοντας 10,51% και αφήνοντας πίσω τον υποψήφιο του ΚΚΕ, Σπύρο Χαλβατζή.
Αρχηγός του ΣΥΝ και τα πρώτα δύσκολα χρόνια
Στις 10 Φεβρουαρίου 2008, σε ηλικία μόλις 34 ετών, εξελέγη πρόεδρος του Συνασπισμού της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας (ΣΥΝ), γεγονός που τον καθιστούσε τον νεότερο επικεφαλής κόμματος στην ιστορία του ελληνικού Κοινοβουλίου. Οι ευρωεκλογές και οι εθνικές εκλογές του 2009 υπήρξαν δύσκολες, με τον ΣΥΡΙΖΑ να σημειώνει ποσοστά κάτω του 5% και την ομάδα του Φώτη Κουβέλη να αποχωρεί, ιδρύοντας τη ΔΗΜΑΡ.
Ωστόσο, ο Τσίπρας διατήρησε τη θέση του και ηγεμόνευσε στη διαδικασία ενοποίησης του χώρου της Αριστεράς.
Η άνοδος μέσα στην οικονομική κρίση
Η κατάρρευση του δικομματισμού ΠΑΣΟΚ – Ν.Δ. σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση δημιούργησε νέο πολιτικό τοπίο. Στις εκλογές του Ιουνίου 2012, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέλαβε τη δεύτερη θέση και έγινε αξιωματική αντιπολίτευση.
Τον Ιούλιο του 2013, ο Τσίπρας εκλέχθηκε πρόεδρος του ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ. Τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους, ορίστηκε υποψήφιος του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στις ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου 2014, το κόμμα του ήρθε πρώτο στην Ελλάδα.
Η πρωθυπουργία και οι μεγάλες προκλήσεις
Οι εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015 έφεραν τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία και τον Αλέξη Τσίπρα στην πρωθυπουργία, επικεφαλής κυβέρνησης συνεργασίας με τους ΑΝΕΛ. Η διακυβέρνησή του σημαδεύτηκε από δύσκολες διαπραγματεύσεις με τους δανειστές και την προκήρυξη του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου 2015.
Μετά τη συμφωνία για το τρίτο μνημόνιο στις 14 Αυγούστου, και τις αποχωρήσεις από την Αριστερή Πλατφόρμα, παραιτήθηκε και προκήρυξε πρόωρες εκλογές για τις 20 Σεπτεμβρίου. Τις κέρδισε, σχηματίζοντας ξανά κυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ.
Το 2015, το περιοδικό Time τον συμπεριέλαβε στη λίστα με τις 100 πιο επιδραστικές προσωπικότητες παγκοσμίως.
Η αποχώρηση από την πρωθυπουργία και η συνέχεια
Μετά την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019, ο Τσίπρας παρέδωσε την πρωθυπουργία στον Κυριάκο Μητσοτάκη, παραμένοντας, ωστόσο, στην ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το 2023, ύστερα από τις δύο εκλογικές ήττες του κόμματός του τον Μάιο και τον Ιούνιο, υπέβαλε την παραίτησή του από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ στις 29 Ιουνίου.
Έκτοτε, δραστηριοποιείται στο Ινστιτούτο που φέρει το όνομά του.
Η προσωπική του ζωή και η εικόνα του ως δημόσιο πρόσωπο
Ο Αλέξης Τσίπρας ζει με την Περιστέρα (Μπέτυ) Μπαζιάνα, με την οποία έχει υπογράψει σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης. Έχουν αποκτήσει δύο γιους, τον Φοίβο-Παύλο (γεννηθέντα το 2010) και τον Ορφέα–Ερνέστο (γεννηθέντα το 2012). Η Μπαζιάνα είναι μηχανικός ηλεκτρονικών υπολογιστών και επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Έχει δηλώσει ανοιχτά άθεος και ήταν ο πρώτος πρωθυπουργός της Ελλάδας που επέλεξε πολιτικό όρκο κατά την ανάληψη των καθηκόντων του, σπάζοντας μια μακρά πολιτική και θρησκευτική παράδοση.
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.