Έθιμο: Το Χριστόψωμο της παραμονής των Χριστουγέννων – Συνταγή

Χριστόψωμο

Το Χριστόψωμο, το ψωμί που φτιάχνουν οι νοικοκυρές λίγες ημέρες πριν τα Χριστούγεννα θεωρείται δώρο του σπιτιού. Αυτό το ψωμί αφιερώνεται στη Γέννηση του Χριστού και δεν πρέπει να κόβεται, σύμφωνα με την ελληνική παράδοση, ποτέ με μαχαίρι.

Η σημαντικότερη διαφορά με τα άλλα συνήθη ψωμιά είναι ο πλούσιος του στολισμός με διάφορα κεντήματα (κεντίδια), “χαϊμαλιά” ή “πλουμίδια” όπως ονομάζονται, φυλλαράκια και άλλα σύμβολα που παραπέμπουν στην ζωή της κάθε οικογένειας.

Χριστόψωμο: Είναι ένα παραδοσιακό Χριστουγεννιάτικο ψωμί που παρασκευάζεται σε όλη την Ελλάδα, με τελετουργική σχεδόν διαδικασία και πολλούς συμβολισμούς για υγεία, ευτυχία και ευημερία.

Συνηθίζουν να το στολίζουν με περίτεχνα κεντίδια όπως λουλούδια, φύλλα, καρπούς και πουλιά καθώς και με έναν μεγάλο σταυρό στο κέντρο του οποίου καρφώνεται ένα καρύδι με το κέλυφος.

Υλικά για την συνταγή

Για 2 χριστόψωμα

Εκτέλεση

Από το βράδυ, ετοιμάστε το προζύμι, διαλύοντας σε ένα μπολ τη μαγιά στο χλιαρό νερό. Προσθέστε 350 γραμμάρια από το αλεύρι, ανακατέψτε καλά και αφού σκεπάσετε το μπολ με μια καθαρή πετσέτα, αφήστε να σταθεί όλη τη νύχτα.

Λίγα λόγια για το τελετουργικό

Την ημέρα των Χριστουγέννων, κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού γεύματος, ο νοικοκύρης του σπιτιού παίρνει το χριστόψωμο, το σταυρώνει, το κόβει με το χέρι του και το μοιράζει σε όλη την οικογένεια του και σε όσους παρευρίσκονται στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Πολλοί παρομοιάζουν την διαδικασία αυτή, με το μυστήριο της Θείας κοινωνίας.

Δείτε σχετικό ρεπορτάζ από την ΕΡΤ για το έθιμο του Χριστόψωμου εδώ:

Exit mobile version