Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δηλώνει διατεθειμένος να επιδιώξει την ειρήνη, ωστόσο βάζει στο τραπέζι μια σειρά από όρους, με τη Μόσχα να προειδοποιεί για ακόμη πιο σκληρές συνέπειες σε περίπτωση απόρριψης των προτάσεών της.
Όροι από τη Μόσχα για πιθανή ειρήνη
Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters από τρεις ρωσικές πηγές που έχουν γνώση των διαπραγματεύσεων, η Ρωσία απαιτεί από τις ισχυρές δυτικές χώρες μια έγγραφη εγγύηση ότι δεν θα υπάρξει περαιτέρω διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά. Αυτό μεταφράζεται σε αποκλεισμό χωρών όπως η Ουκρανία, η Γεωργία και η Μολδαβία από την ένταξη στη συμμαχία.
Επιπλέον, οι πηγές ανέφεραν ότι η Ρωσία ζητά την ουδετερότητα της Ουκρανίας, την άρση συγκεκριμένων κυρώσεων από τη Δύση, την αποδέσμευση των «παγωμένων» ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στο εξωτερικό, και την προστασία των ρωσόφωνων πληθυσμών στην Ουκρανία.
«Ο Πούτιν είναι έτοιμος να κάνει ειρήνη, αλλά όχι με οποιοδήποτε τίμημα», ανέφερε χαρακτηριστικά μία από τις πηγές, τονίζοντας ότι αν δεν πετύχει συμφωνία με τους όρους του, σκοπεύει να αποδείξει στους Ουκρανούς και τους Ευρωπαίους, μέσα από στρατιωτικές νίκες, ότι «η ειρήνη αύριο θα είναι ακόμη πιο οδυνηρή».
Το Κρεμλίνο αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα του Reuters.
Οι βαθύτερες αιτίες της σύγκρουσης
Η ρωσική ηγεσία τονίζει πως κάθε ειρηνευτική συμφωνία θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις «βαθύτερες αιτίες» της κρίσης. Από την πλευρά της, η ουκρανική κυβέρνηση επαναλαμβάνει ότι η Ρωσία δεν μπορεί να έχει δικαίωμα βέτο στις φιλοδοξίες ένταξής της στο ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με το onalert.gr, η Ουκρανία ζητά ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας από τη Δύση για να προλάβει μελλοντικές ρωσικές επιθέσεις.
Ούτε το Κίεβο ούτε το ΝΑΤΟ απάντησαν στα ερωτήματα του Reuters για το θέμα, ενώ η συμμαχία έχει επιμείνει στην πολιτική των «ανοιχτών θυρών», αρνούμενη να κάνει πίσω επειδή το απαιτεί η Μόσχα.
Οικονομικές πιέσεις στη Ρωσία
Το Reuters ανέφερε από τον Ιανουάριο ότι ο Πούτιν ανησυχεί ιδιαίτερα για τις οικονομικές συνέπειες του πολέμου. Οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού, τα υψηλά επιτόκια που έχουν τεθεί για να τιθασευτεί ο πληθωρισμός, και η σταδιακή πτώση της τιμής του πετρελαίου – βασικού στηρίγματος της ρωσικής οικονομίας – δημιουργούν πιέσεις.
Αμερικανικές πιέσεις και η στάση του Τραμπ
Ο Ντόναλντ Τραμπ, πρόεδρος των ΗΠΑ, έχει δηλώσει επανειλημμένα την πρόθεσή του να τερματίσει τη χειρότερη σύγκρουση στην Ευρώπη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα δείχνει ολοένα και πιο απογοητευμένος από τον Πούτιν, προειδοποιώντας ότι ο Ρώσος πρόεδρος «παίζει με τη φωτιά» αποφεύγοντας διαπραγματεύσεις εκεχειρίας, ενώ οι ρωσικές δυνάμεις κερδίζουν έδαφος στο μέτωπο.
Μετά από συνομιλία διάρκειας άνω των δύο ωρών με τον Τραμπ την προηγούμενη εβδομάδα, ο Πούτιν φέρεται να συμφώνησε να συντάξει από κοινού με την Ουκρανία ένα μνημόνιο που θα περιγράφει το πλαίσιο μιας συμφωνίας ειρήνης, περιλαμβάνοντας και χρονοδιάγραμμα για την κατάπαυση του πυρός. Η Ρωσία φέρεται να ετοιμάζει τη δική της εκδοχή, χωρίς να είναι σαφές το πότε θα είναι έτοιμη.
Κατηγορίες για τακτικές καθυστερήσεων
Το Κίεβο και ευρωπαϊκές χώρες κατηγορούν τη Μόσχα ότι καθυστερεί σκόπιμα, την ώρα που ο ρωσικός στρατός συνεχίζει να προελαύνει στην ανατολική Ουκρανία.
Ο Τραμπ, που συχνά καυχιέται για τις καλές του σχέσεις με τον Πούτιν, εξακολουθεί να πιστεύει ότι ο Ρώσος ηγέτης επιδιώκει την ειρήνη, ωστόσο έχει προειδοποιήσει για νέες αμερικανικές κυρώσεις σε περίπτωση καθυστερήσεων. Μέσω social media την Κυριακή, ο Τραμπ σχολίασε πως ο Πούτιν είχε «τρελαθεί απολύτως» με την αεροπορική επίθεση μεγάλης κλίμακας που εξαπέλυσε πρόσφατα κατά της Ουκρανίας.
Σκληρή στάση για το εδαφικό
Ρωσικές πηγές επισημαίνουν ότι εάν ο Πούτιν δει ευκαιρία στο πεδίο, δεν θα διστάσει να προχωρήσει βαθύτερα στην Ουκρανία. Το Κρεμλίνο φέρεται να θεωρεί ότι μπορεί να συνεχίσει τον πόλεμο για χρόνια, παρά τις κυρώσεις και τις οικονομικές απώλειες.
Μία δεύτερη πηγή δήλωσε: «Ο Πούτιν έχει σκληρύνει τη θέση του», προσθέτοντας πως δεν είναι πλέον διατεθειμένος να κάνει εδαφικούς συμβιβασμούς. Επιμένει ότι η Ρωσία πρέπει να διατηρήσει τον έλεγχο και των τεσσάρων περιοχών στην ανατολική Ουκρανία που ήδη διεκδικεί.
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.