Ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά καταδίκης της ρωσικής εισβολή στην Ουκρανία καταγράφεται στην Ελλάδα, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Politico, που αποτυπώνει τις απόψεις των ευρωπαίων πολιτών πάνω στο συγκεκριμένο θέμα.
Το 60% των Ελλήνων που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση της Euroskopia, θεωρεί «απαράδεκτη» την εισβολή των Ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία. Πρόκειται μεν για την πλειοψηφία των ερωτηθέντων, ωστόσο σε σύγκριση με τα ποσοστά των υπόλοιπων ευρωπαίων, γίνεται σαφές πως 1 στους 3 Έλληνες θεωρεί πως οι λόγοι του Πούτιν για την εισβολή στην Ουκρανία είναι κατανοητοί.
Η μέτρηση διεξήχθη σε έξι χώρες (Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία και Ελλάδα) κι ενώ οι περισσότεροι ερωτηθέντες έδειξαν συμπάθεια για την Ουκρανία, το 17% είπε ότι η εισβολή ήταν είτε «αποδεκτή» ή «απαράδεκτη αλλά κατανοητή».
Οι συμπεριφορές διέφεραν σημαντικά ανά χώρα, με το ένα τρίτο των ερωτηθέντων (34%) στην Ελλάδα να λένε ότι μπορούσαν να κατανοήσουν τις ενέργειες του Πούτιν, σε σύγκριση με μόλις 9% στην Ολλανδία.
Στο ερώτημα εάν «θεωρείτε απαράδεκτη τη Ρωσική επίθεση», θετικά απαντούν:
- Ελλάδα: 60%
- Ιταλία: 71%
- Γαλλία: 78%
- Γερμανία: 82%
- Ισπανία: 86%
- Ολλανδία: 88%
Στον παρακάτω πίνακα απεικονίζεται η αντίδραση των πολιτών στις χώρες που πήραν μέρος στη μέτρηση και θεωρούν «απαράδεκτη αλλά κατανοητή την επίθεση της Ρωσίας».
- Ελλάδα 34%
- Ιταλία 19%
- Γαλλία 13%
- Γερμανία 11%
- Ισπανία 10%
- Ολλανδία 9%
Στο ερώτημα αν ο πόλεμος αποτελούσε κίνδυνο για τις δικές τους χώρες, με το 57% των πολιτών στις έξι χώρες που ερωτήθηκαν να δηλώνουν ότι πιστεύουν ότι η χώρα τους κινδυνεύει «πολύ» ή «κάπως».
Στην Ιταλία και την Ολλανδία, το ποσοστό αυτό ήταν 63% και 60% αντίστοιχα. Στην Ελλάδα στο είναι 53%.
Μεγάλη είναι και η υποστήριξη στην ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε πολλές μεγάλες χώρες της ΕΕ, αν και οι Ευρωπαίοι παραμένουν διχασμένοι για το αν αυτό πρέπει να συμβεί άμεσα.
Η πλειοψηφία των Ισπανών (53%) απαντά «ναι, αμέσως», ενώ ισχυρή είναι η στήριξη και από την Γερμανία, καθώς το 63% απαντά «ναι, αμέσως» ή «ναι, αλλά σε 2 χρόνια».
Οι Έλληνες προηγούνται στις αρνητικές απαντήσεις με το 39% να απαντά «όχι» στη συμμετοχή της Ουκρανίας στην ΕΕ.
Η δημοσκόπηση, η οποία διεξήχθη μεταξύ 8 και 11 Μαρτίου, εξέτασε τις απόψεις 1.000 ενηλίκων σε κάθε χώρα.
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.