Πολλοί άνθρωποι αποφεύγουν να πάρουν φάρμακα για τη χοληστερίνη ή υποτιμούν τα καρδιολογικά τους συμπτώματα, βασιζόμενοι σε μύθους και λανθασμένες αντιλήψεις. Ο καρδιολόγος Εμμανουήλ Καλλιέρης επιχειρεί να ξεκαθαρίσει τα πράγματα και να απαντήσει στα πιο συχνά ερωτήματα.
Ανησυχητικά τα ποσοστά καρδιαγγειακού κινδύνου στην Ελλάδα
Ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχει επιβαρύνει σοβαρά την καρδιαγγειακή υγεία, ιδιαίτερα στις ανεπτυγμένες χώρες. Στην Ελλάδα, αν και το κάπνισμα έχει μειωθεί, παρατηρείται αύξηση σε άλλα ανησυχητικά φαινόμενα: περισσότεροι άνθρωποι –και μάλιστα νεαρής ηλικίας– εμφανίζουν υπέρταση, υψηλή χοληστερίνη και σάκχαρο, ενώ το ποσοστό παιδικής παχυσαρκίας είναι από τα υψηλότερα στον δυτικό κόσμο.
Περίπου 250.000 Έλληνες έχουν τουλάχιστον έναν παράγοντα καρδιαγγειακού κινδύνου, δηλαδή 1 στους 4. Στους άνω των 45, αυτό το ποσοστό ανεβαίνει στο 50%, δηλαδή 1 στους 2. Η πανδημία, η απομόνωση, η μείωση φυσικής δραστηριότητας και η αύξηση του στρες συνέβαλαν επίσης στην επιδείνωση της υγείας.
Την ίδια ώρα, πολλοί ασθενείς αποφεύγουν τις επισκέψεις σε γιατρούς, είτε λόγω φόβου μόλυνσης είτε λόγω αμέλειας. Πολλά περιστατικά έφτασαν καθυστερημένα στα επείγοντα, με αποτέλεσμα να αντιμετωπιστούν σε προχωρημένο στάδιο, ενώ θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί οι επιπλοκές αν υπήρχε έγκαιρη παρέμβαση.
Πώς να προστατεύσουμε την καρδιά μας
Η καρδιά μας λειτουργεί ασταμάτητα: 100.000 χτύποι την ημέρα, 40.000.000 το χρόνο, 500.000.000 σε δέκα χρόνια. Για να συνεχίσει να λειτουργεί σωστά, χρειάζεται τακτική φροντίδα και συμμόρφωση με τις οδηγίες των γιατρών.
Δεν αρκεί να κάνουμε γενικούς ελέγχους – ο τακτικός καρδιολογικός έλεγχος είναι απαραίτητος ειδικά για όσους ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου: καπνιστές, άτομα με υπέρταση, διαβήτη, ή με οικογενειακό ιστορικό. Από την ηλικία των 35 ετών και άνω, συστήνεται τουλάχιστον ένας έλεγχος τον χρόνο. Παράλληλα, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε και να απορρίπτουμε τους μύθους που περιβάλλουν την καρδιαγγειακή υγεία.
Μύθος: «Δεν κινδυνεύω από καρδιά»
Πολλοί πιστεύουν ότι δεν κινδυνεύουν, ειδικά οι γυναίκες. Πριν την εμμηνόπαυση, οι γυναίκες πράγματι έχουν μικρότερο κίνδυνο, αλλά αυτό αλλάζει ριζικά μετά την εμμηνόπαυση. Τότε ο κίνδυνος καρδιαγγειακών προβλημάτων εξισώνεται με εκείνον των ανδρών.
«Όταν συνδυάζονται κάπνισμα και αντισυλληπτικά, ειδικά σε νεαρές ηλικίες, αγνοείται συχνά ο κίνδυνος για θρομβώσεις ή πνευμονικές εμβολές. Ακόμα και τα σύγχρονα αντισυλληπτικά απαιτούν προσοχή και τακτικό έλεγχο», προειδοποιεί ο κ. Καλλιέρης.
Μύθος: «Η χοληστερίνη και τα φάρμακα της βλάπτουν το συκώτι»
Ένα από τα πιο συχνά ακούσματα στα ιατρεία:
«Γιατρέ μου, δεν παίρνω το φάρμακο για τη χοληστερίνη, γιατί καταστρέφει το συκώτι».
Αυτός ο μύθος πιθανόν έχει τις ρίζες του στο γεγονός ότι συνιστάται έλεγχος της ηπατικής λειτουργίας όταν ξεκινά η φαρμακευτική αγωγή. Όμως τα υπολιπιδαιμικά φάρμακα δεν καταστρέφουν το συκώτι – και στην ελάχιστη πιθανότητα που επηρεάζουν τη λειτουργία του, αντικαθίστανται εύκολα με άλλο φάρμακο, χωρίς πρόβλημα.
«Η ρίξη της “κακής” χοληστερίνης (LDL) κάτω από τα 100mg μειώνει τη συνολική καρδιαγγειακή θνησιμότητα κατά 25-30%. Αυτό σημαίνει 25-30% λιγότερους θανάτους. Είναι πολύ μεγάλο το όφελος για να παραμελείται η φαρμακευτική αγωγή», σημειώνει ο καρδιολόγος.
Μύθος: «Η “μεγάλη” πίεση δεν είναι τόσο σοβαρή»
Στα ιατρεία, συχνά ακούγεται:
«Έχω 16 πίεση και καρδιακή πίεση 9,5 – αυτή είναι που είναι ανεβασμένη».
Η πραγματικότητα είναι ότι η συστολική –η “μεγάλη”– πίεση είναι αυτή που προκαλεί τις σοβαρότερες επιπλοκές: καρδιακή ανεπάρκεια, εγκεφαλικά, ανευρύσματα, νεφρική βλάβη. Οποιαδήποτε μέτρηση άνω των 140/90 mmHg πρέπει να οδηγήσει άμεσα σε επίσκεψη σε γιατρό.
Μύθος: «Το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι πιο ασφαλές»
Αρκετοί πιστεύουν ότι το άτμισμα είναι πιο υγιεινό από το κάπνισμα. Όμως, μελέτες δείχνουν ότι και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα περιέχουν επικίνδυνες ουσίες, πρόσθετα, αρωματικά και διαλύτες, που επιβαρύνουν αγγεία και πνεύμονες.
\*\*Ο Εμμανουήλ Καλλιέρης είναι Καρδιολόγος, Διευθυντής Εντατικής Μονάδας Εμφραγμάτων στο Metropolitan Hospital και μέλος του Κολλεγίου Καρδιολόγων των Η.Π.Α.
Πηγή: ygeiamou.gr
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.