Η ιστορική δίκη της Χρυσής Αυγής πλησιάζει στο τέλος της σε δεύτερο βαθμό, με το δικαστήριο να εκδίδει νέες τελεσίδικες αποφάσεις για πρόσωπα που συνδέθηκαν με τη λειτουργία της οργάνωσης. Ανάμεσα στις εξελίξεις που ξεχωρίζουν είναι η φυλάκιση της πρώην βουλευτή Ελένης Ζαρούλια, αλλά και η επιβεβαίωση βαριών ποινών για ηγετικά στελέχη και καταδικασμένους για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.
Στη φυλακή η Ελένη Ζαρούλια μετά την τελεσίδικη καταδίκη
Στη φυλακή οδηγείται η σύζυγος του Νίκου Μιχαλολιάκου, Ελένη Ζαρούλια, καθώς το δικαστήριο τη καταδίκασε τελεσίδικα για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, επιβάλλοντάς της ποινή κάθειρξης πέντε ετών.
Η πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής είχε καταδικαστεί πρωτόδικα σε έξι χρόνια κάθειρξη, ωστόσο η ποινή τότε είχε ανασταλεί και δεν εξέτισε ούτε μία ημέρα φυλάκισης.
Νωρίτερα την ίδια ημέρα (11.03.2026), το δικαστήριο είχε ήδη επιβάλει στην ηγετική ομάδα της οργάνωσης τις ίδιες ποινές που είχαν επιβληθεί και στον πρώτο βαθμό. Συγκεκριμένα οι Νίκος Μιχαλολιάκος, Ηλίας Κασιδιάρης, Γιάννης Λαγός, Χρήστος Παππάς, Γιώργος Γερμενής και Ηλίας Παναγιώταρος καταδικάστηκαν τελεσίδικα σε 13 χρόνια κάθειρξη.
Ποιες ποινές μετατράπηκαν και ποιες ανεστάλησαν
Για τον πρώην βουλευτή Νίκο Μίχο, ο οποίος καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια φυλάκιση, το δικαστήριο αποφάσισε τη μετατροπή της ποινής σε χρηματική, με ημερήσιο ποσό πέντε ευρώ.
Σε χρηματικές ποινές μετατράπηκαν επίσης οι ποινές για τους Μάρκο Ευγενικό, Θωμά Μαρία και Κωνσταντίνο Χατζηδάκη.
Την ίδια στιγμή, το δικαστήριο χορήγησε αναστολή εκτέλεσης της ποινής στους πρώην βουλευτές Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο, Στάθη Μπούκουρα, Αντώνη Γρέγο και Δημήτρη Κουκούτση.
Αναστολή δόθηκε επίσης και στους καταδικασμένους Αριστόδημο Δασκαλάκη και Γιώργο Τσακανίκα. Για όλους αυτούς επιβλήθηκε ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.
Στη φυλακή και άλλα πρόσωπα της υπόθεσης
Στη φυλακή οδηγείται επίσης ο Γιώργος Δήμου, ο οποίος καταδικάστηκε για συνέργεια στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα αλλά και για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Η τελεσίδικη ποινή που του επιβλήθηκε είναι επτά χρόνια κάθειρξη.
Παράλληλα, στη φυλακή οδηγείται και ο Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, ο οποίος έχει καταδικαστεί τελεσίδικα σε επτά χρόνια κάθειρξη και μέχρι σήμερα δεν είχε εκτίσει ποινή.
Το ίδιο ισχύει και για τον Γιώργο Σκάλκο, που έχει επίσης ποινή επτά ετών κάθειρξης και δεν είχε οδηγηθεί έως τώρα στη φυλακή.
Ισόβια ξανά στον Γιώργο Ρουπακιά
Η ποινική μεταχείριση του καθ’ ομολογίαν δολοφόνου του Παύλου Φύσσα, Γιώργου Ρουπακιά, παραμένει αμετάβλητη.
Το δικαστήριο τον καταδίκασε ομόφωνα σε ισόβια κάθειρξη για τη δολοφονία, ενώ του επιβλήθηκαν και 10 χρόνια κάθειρξη για τη συμμετοχή του σε εγκληματική οργάνωση.
Οι υπόλοιποι πρώην βουλευτές έλαβαν, όπως και στον πρώτο βαθμό, ποινές που κυμαίνονται από πέντε έως επτά χρόνια κάθειρξη.
Αναλυτικά οι ποινές που επιβλήθηκαν
Διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης:
- Νίκος Μιχαλολιάκος: 13 χρόνια
- Ηλίας Κασιδιάρης: 13 χρόνια
- Γιάννης Λαγός: 13 χρόνια
- Γιώργος Γερμενής: 13 χρόνια
- Χρήστος Παππάς: 13 χρόνια
- Ηλίας Παναγιώταρος: 13 χρόνια
- Αρτέμης Ματθαιόπουλος: 10 χρόνια
Πρώην βουλευτές για ένταξη στην εγκληματική οργάνωση:
- Νίκος Μίχος: 5 έτη φυλάκιση
- Ευστάθιος Μπούκουρας: 5 έτη φυλάκιση
- Μιχάλης Αρβανίτης: 5 έτη φυλάκιση
- Αντώνης Γρέγος: 5 φυλάκιση
- Παναγιώτης Ηλιόπουλος: 7 έτη κάθειρξη
- Ελένη Ζαρούλια: 5 κάθειρξη
- Πολύβιος Ζησιμόπουλος: 6 κάθειρξη
- Κώστας Μπαρμπαρούσης: 6 έτη κάθειρξης
- Νίκος Κούζηλος: 7 κάθειρξη
- Δημήτρης Κουκούτσης: 5 φυλάκιση
- Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος: 5 έτη φυλάκιση
Δολοφονία Φύσσα
- Γ. Ρουπακιάς: Ισόβια και 10 έτη
- Ι. Καζαντζόγλου: 10 έτη
- Ι. Άγγος: 9 έτη
- Α. Αναδιώτης: 7 έτη
- Γ. Δήμου: 7 έτη
- Ε. Καλαρίτης: 9 έτη
- Ι. Β. Κομιανός: 9 έτη
- Κ. Κορκοβίλης: 9 έτη
- Α. Μιχάλαρος: 9 έτη
- Γ. Πατέλης: 10 έτη
- Γ. Σκάλκος: 7 έτη
- Γ. Σταμπέλος: 9 έτη
- Λ. Τσαλίκης: 9 έτη
- Ν. Τσορβάς: 9 έτη
Υπόθεση αιγύπτιων ψαράδων
- Αν. Πανταζής: 10 έτη
- Δ. Αγριογιάννης: 7 έτη
- Μ. Ευγενικός: 6 έτη
- Θ. Μαρίας: 6
- Κ. Παπαδόπουλος: 7 έτη
Ένταξη σε εγκληματική
- Αρ. Δασκαλάκης: 4 έτη φυλάκιση
- Ν. Αποστόλου: 7 έτη
- Χρ. Χατζηδάκης: 4 έτη φυλάκιση
- Β. Ποπορή: 6 έτη
- Γ. Τσακανίκας: 5 έτη
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.






































































































