Η ιστορία του Chronovisor συνδυάζει μυστήριο, επιστήμη, θρησκεία και θεωρίες συνωμοσίας, δημιουργώντας έναν από τους πιο παράξενους και επίμονους θρύλους του Βατικανού.
Ένα από τα πιο παράξενα μυστικά του Βατικανού
Το Βατικανό έχει εδώ και αιώνες φήμη για τα μυστικά του, τους απροσπέλαστους θησαυρούς του και τις θεωρίες για κρυμμένες γνώσεις στα υπόγεια και τα αρχεία του. Από τους Ναΐτες Ιππότες μέχρι τα μυστικά των Ναζί, οι υποψίες δεν έχουν τέλος.
Ανάμεσα σε όλα αυτά, ο θρύλος του Chronovisor ξεχωρίζει. Σύμφωνα με την αφήγηση, πρόκειται για μια χρονομηχανή που επιτρέπει την παρακολούθηση γεγονότων του παρελθόντος – ένα τεχνολογικό θαύμα που φέρεται να έκρυψε το ίδιο το Βατικανό.
Η ύπαρξή του δεν έχει αποδειχθεί, όμως η φήμη του ενισχύθηκε μέσα από ένα βιβλίο του ιερέα Francois Brune το 2002. Ο Brune υποστήριξε ότι έμαθε για το Chronovisor από τον βενεδικτίνο μοναχό Pellegrino Ernetti, που του περιέγραψε πώς κατασκεύασαν τη συσκευή με τη βοήθεια 12 κορυφαίων επιστημόνων – μεταξύ αυτών, οι Ενρίκο Φέρμι και Βέρνερ φον Μπράουν.
Η μηχανή χρησιμοποιούσε καθοδικούς σωλήνες, κεραίες και έναν μηχανισμό επιλογής ημερομηνιών, επιτρέποντας την παρακολούθηση ιστορικών σκηνών – και, σύμφωνα με τον Ernetti, ακόμα και τη Σταύρωση του Ιησού.
Ποιος υποστήριξε ότι την έφτιαξε
Η μαρτυρία του Brune στο βιβλίο του «Le Nouveau Mystère du Vatican» βασίζεται στη γνωριμία του με τον Ernetti στις αρχές της δεκαετίας του 1960 στη Βενετία. Ο Ernetti ήταν ένας πολύπλευρος επιστήμονας και ιστορικός, με ειδίκευση στην αρχαία μουσική, φυσική και τις εξορκιστικές πρακτικές.
Η κοινή αγάπη των δύο για τις γλώσσες οδήγησε τον Ernetti να εξομολογηθεί στον Brune ότι είχε δει με τα μάτια του γεγονότα από την Καινή Διαθήκη. Πίσω από αυτό, κρυβόταν μια ομάδα σπουδαίων επιστημόνων που τον βοήθησαν να δημιουργήσει μια συσκευή που θα επέτρεπε την οπτικοακουστική παρατήρηση του παρελθόντος.
Μεταξύ αυτών, ο νομπελίστας Ενρίκο Φέρμι και ο Βέρνερ φον Μπράουν, ο οποίος είχε εργαστεί στο αμερικανικό διαστημικό πρόγραμμα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η μηχανή περιγραφόταν ως μια συσκευή με κεραίες από «μυστηριώδες υλικό» που μπορούσαν να συλλαμβάνουν φως και ήχο από το παρελθόν. Ο χρήστης επέλεγε την εποχή που τον ενδιέφερε και η οθόνη έδειχνε τις σκηνές, ενώ τα ηχεία μετέδιδαν τον ήχο.
Όπως εξήγησε ο Ernetti, το Chronovisor δεν ήταν χρονομηχανή με την έννοια της μεταφοράς ανθρώπων στον χρόνο, αλλά ένα είδος τηλεόρασης που έδειχνε το παρελθόν.
Τι λέγεται ότι είδε ο μοναχός
Ο Ernetti θυμόταν καθαρά γεγονότα που είδε στο Chronovisor: την εκφώνηση λόγου του Κικέρωνα το 63 π.Χ., την ίδρυση της Ρώμης, τη βιβλική καταστροφή των Σοδόμων, ομιλίες του Ναπολέοντα και μια χαμένη τραγωδία του Κόιντου Έννιου.
Αλλά η κορυφαία στιγμή που περιέγραψε ήταν η παρακολούθηση της Σταύρωσης του Ιησού – εμπειρία που, όπως είπε, επιβεβαίωσε την ιστορική του ύπαρξη.
Το 1972, η εφημερίδα «La Domenica del Corriere» δημοσίευσε τους ισχυρισμούς του Ernetti, μαζί με μια φωτογραφία του Ιησού από τη Σταύρωση, που, όπως είπε ο ίδιος, είχε τραβήξει με το Chronovisor. Υποστήριξε επίσης ότι είχε απαθανατίσει σκηνές από τον Μυστικό Δείπνο.
Μαζί με τις φωτογραφίες, παρουσίασε και απόσπασμα από τη χαμένη τραγωδία «Θυέστης» του Έννιου, που ισχυρίστηκε ότι είχε δει. Μέχρι τον θάνατό του το 1994, επέμενε ότι το Chronovisor ήταν πραγματικό και κρυβόταν στο Βατικανό, καθώς ήταν επικίνδυνο για να φανερωθεί στο κοινό.
Το 1988, μια παπική βούλα προειδοποίησε πως όποιος χρησιμοποιήσει τέτοια συσκευή θα αφοριστεί, δίνοντας τροφή στις θεωρίες.
Λίγο πριν πεθάνει, ο Ernetti έγραψε μια επιστολή στην οποία δήλωνε: «Ο Πάπας Πίος ΙΒ’ μας απαγόρευσε να αποκαλύψουμε οποιαδήποτε λεπτομέρεια για τη συσκευή, επειδή η μηχανή ήταν πολύ επικίνδυνη. Μπορεί να περιορίσει την ελευθερία του ανθρώπου».
Η αποκάλυψη της απάτης και τα κενά της ιστορίας
Η φερόμενη φωτογραφία του Ιησού δεν άργησε να αποκαλυφθεί ως αντίγραφο ξύλινου αγάλματος από εκκλησία της Ούμπρια, έργο του Lorenzo Coullaut Valera. Άλλες πηγές εντόπισαν παρόμοια εικόνα σε καρτ ποστάλ από ιταλική εκκλησία στην Περούτζια.
Το περιοδικό «Paracelsus» συνέδεσε το σχέδιο του Chronovisor με εκείνο μιας μυθιστορηματικής μηχανής από το βιβλίο επιστημονικής φαντασίας «E for Effort» (1947), του T.L. Sherred. Οι ομοιότητες θεωρήθηκαν υπερβολικά πολλές για να είναι τυχαίες.
Η γλωσσολόγος Katherine Eldred από το Princeton ανέλυσε το απόσπασμα της τραγωδίας του Έννιου που έδωσε ο Ernetti και βρήκε γλωσσικά λάθη και λέξεις που εμφανίστηκαν στη λατινική πολύ αργότερα από την εποχή του ποιητή.
Στο νεκροκρέβατό του, ο Ernetti φέρεται να ομολόγησε πως η φωτογραφία ήταν πλαστή και πως το Chronovisor δεν μπορούσε να συλλάβει εικόνες. Παρ’ όλα αυτά, επέμεινε ότι η μηχανή υπήρξε και δούλευε.
Το μόνο που εξήγησε για τη λειτουργία της ήταν ότι αξιοποιούσε «την υπολειμματική ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που αφήνουν πίσω τους πολυάριθμες διαδικασίες». Είχε πει στον Brune πως η μηχανή ανίχνευε τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα από κάθε ανθρώπινη ενέργεια, τα οποία ταξίδευαν στο Διάστημα.
Τελικά, υποστήριξε πως η ομάδα του αναγκάστηκε να καταστρέψει τη συσκευή, ώστε να μην καταλήξει σε λάθος χέρια.
Ο μύθος ζει ακόμα
Παρά τις αποκαλύψεις και την αμφισβήτηση, ο μύθος του Chronovisor επιμένει. Πολλοί θεωρούν ότι η συσκευή βρίσκεται ακόμα καλά κρυμμένη στα υπόγεια του Βατικανού, λόγω της απειλής που μπορεί να αντιπροσωπεύει.
Ο ίδιος ο Ernetti είχε προειδοποιήσει πως, αν κάποιος τη χρησιμοποιήσει για δικούς του σκοπούς, θα μπορούσε να δημιουργήσει «την τρομακτικότερη δικτατορία που έχει δει ποτέ ο κόσμος»…
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.