Boeuf bourguignon, το γαλλικό στιφάδο

Ένα από τα εμβληματικά πιάτα της κλασικής γαλλικής κουζίνας που έθρεψε πολλές γενιές και είναι περασμένο στο DNA πολλών καλοφαγάδων στον κόσμο. Είναι εξαιρετικά όμοιο με το δικό μας στιφάδο με μοσχάρι.

Υλικά

  1. 1kg βοδινό ή μοσχαρίσιο φθηνό κρέας
  2. 150g μπέικον κομμένο σε σπίρτα
  3. 200g λευκά μανιτάρια
  4. μπουκέ γκαρνί (μαϊντανός, θυμάρι, φασκόμηλο)
  5. 1 φιάλη κόκκινο κρασί
  6. 800g κρεμμύδια κοκάρι
  7. 1 καρότο
  8. 3-4 σκελίδες σκόρδο
  9. 50g βούτυρο
  10. γαρύφαλλα, πιπέρια, μοσχοπίπερα και φύλλα δάφνης
  11. 1 ποτήρι γκράπα ή τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο

Έχει σημασία να χρησιμοποιήσετε φθηνά κομμάτια κρέατος γιατί μόνον αυτά θα αντέξουν τόσες ώρες μαγείρεμα.

Εκτέλεση

Κόψτε το κρέας σε κύβους 2.5-3cm και βάλτε το στη βάση ενός μεγάλου σκεύους.
Προσθέστε τα μυρωδικά (μπουκέ γκαρνί), τα σκόρδα, το καρότο σε ροδέλες, τα δύο μεγάλα κρεμμύδια και τα μπαχαρικά.
Από πάνω χύστε το κρασί.
Ανακατώστε τα και σκεπάστε τα.

Αφήστε τα στο ψυγείο ολοβραδίς.
Αφαιρέστε το κρέας από τη μαρινάδα και στεγνώστε το.
Αν δεν το στεγνώστε δε θα προκύψει η αντίδραση Maillard και θα χάσετε νοστιμιά.

Σ’ ένα μεγάλο σκεύος και σε ελαιόλαδο, σοτάρετε καλά σε δόσεις όλα τα κομμάτια του κρέατος.
Στο τέλος βάλτε τα όλα μαζί, ρίξτε το τσίπουρο και με προσοχή ανάψτε το και φλαμπάρετε το κρέας για λίγα δευτερόλεπτα.
Προσοχή να έχετε κλείσει τον απορροφητήρα.
Παράλληλα, σ’ ένα άλλο σκεύος ζεστάνετε τη μαρινάδα αφού την έχετε σουρώσει από αυτά που περιείχε.

Προσθέστε τη ζεστή μαρινάδα στο κρέας μαζί με λίγα φύλλα φασκόμηλου, θυμαριού και μαϊντανού.
Σ’ ένα μικρό κατσαρολάκι, ζεστάνετε 4 κ.σ. βούτυρο με άλλα τόσα αλεύρι και ανακατώστε καλά.

Αυτό είναι το roux και θα σας δώσει μια τέλεια σάλτσα.
Προσθέστε το roux στην κατσαρόλα με το κρέας, ανακατώστε, σκεπάστε και ψήστε σε χαμηλή φωτιά για 2 ώρες.
Στο μεταξύ, ξεκινήστε τα πρόσθετα.
Κόψτε το μπέικον σε ζουλιέν σαν σπίρτα.
Σοτάρετέ τα να πάρουν χρώμα.
Καθαρίστε το κοκάρι.
Σοτάρετέ τα για λίγο στο λίπος που έβγαλε το μπέικον.
Τέλος, κόψτε τα μανιτάρια σε φέτες και σοτάρετε κι αυτά για λίγο.
Προσθέστε τα όλα στην κατσαρόλα με το κρέας και συνεχίστε το ψήσιμο για άλλα 30 λεπτά.
Δοκιμάστε για αλάτι και πιπέρι.

Συνοδεύεται εξαιρετικά με βραστές πατάτες ή, αν μπορείτε να δεχτείτε τις επιπλέον θερμίδες, μ’ ένα σπιτικό πουρέ.
Να πιείτε ένα κόκκινο βουργουνδίας ή ένα ελληνικό ξινόμαυρο από τη Νάουσα.

Πηγή: spoons.gr

 

Exit mobile version