Αν αντιμετωπίζεις προβλήματα με την αρθρίτιδα, καλό είναι να γνωρίζεις πως κάποιες διατροφικές επιλογές μπορούν να χειροτερέψουν τα συμπτώματα.
Ορισμένες τροφές επηρεάζουν άμεσα το επίπεδο της φλεγμονής στον οργανισμό, κάτι που επηρεάζει αρνητικά τις αρθρώσεις και τον πόνο.
Ζάχαρη και απλοί υδατάνθρακες
Τροφές με πολλή ζάχαρη, όπως γλυκά, αναψυκτικά και αρτοσκευάσματα, καθώς και οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες όπως το λευκό ψωμί και τα λευκά ζυμαρικά, μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα φλεγμονής. Αυτές οι διατροφικές επιλογές ενεργοποιούν μηχανισμούς στο σώμα που μπορεί να εντείνουν τα συμπτώματα της αρθρίτιδας.
Κρέας και αλλαντικά
Η συχνή κατανάλωση κόκκινου κρέατος, όπως το μοσχάρι και το αρνί, αλλά και τα επεξεργασμένα κρέατα όπως τα λουκάνικα και το μπέικον, μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στις αρθρώσεις. Αυτά τα τρόφιμα περιέχουν λιπαρά και χημικές ενώσεις που σχετίζονται με την αύξηση της φλεγμονής.
Τηγανητά και τρανς λιπαρά
Οι τηγανητές τροφές και τα προϊόντα που περιέχουν τρανς λιπαρά – όπως τα έτοιμα γεύματα, πολλά σνακ και τα φαγητά τύπου fast food – έχουν συσχετιστεί με αυξημένη φλεγμονή. Η συχνή κατανάλωσή τους μπορεί να επιδεινώσει τον πόνο και τη δυσκαμψία που προκαλεί η αρθρίτιδα.
Πιθανές επιδράσεις στα γαλακτοκομικά
Για αρκετά άτομα με αρθρίτιδα, τα γαλακτοκομικά προϊόντα – ειδικά τα πλήρη σε λιπαρά – ενδέχεται να μην είναι καλή επιλογή. Ορισμένες πρωτεΐνες που περιέχουν μπορεί να πυροδοτούν φλεγμονώδεις αντιδράσεις, οδηγώντας σε αύξηση των συμπτωμάτων.
Αλκοόλ και αλληλεπίδραση με φάρμακα
Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να εντείνει τη φλεγμονή στο σώμα και, παράλληλα, να μειώσει την αποτελεσματικότητα κάποιων φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για τη διαχείριση της αρθρίτιδας. Η αποφυγή του ή η μείωση της κατανάλωσής του είναι συχνά απαραίτητη.
Αλάτι και πρήξιμο
Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού οδηγεί συχνά σε κατακράτηση υγρών, με αποτέλεσμα το πρήξιμο των αρθρώσεων. Αυτή η κατακράτηση μπορεί να εντείνει τον πόνο και να επιδεινώσει τα συμπτώματα της νόσου.
Φυτικά έλαια με ω-6 λιπαρά
Ορισμένα φυτικά έλαια, όπως το ηλιέλαιο και το καλαμποκέλαιο, περιέχουν μεγάλες ποσότητες ω-6 λιπαρών οξέων. Αν καταναλώνονται σε υπερβολικό βαθμό, μπορεί να προάγουν τη φλεγμονή και να εντείνουν τον πόνο στις αρθρώσεις.