Μια νέα ανησυχητική έκθεση από το Ηνωμένο Βασίλειο φέρνει στο φως τα 12 φρούτα και λαχανικά που περιέχουν τα περισσότερα επικίνδυνα φυτοφάρμακα, με ορισμένα από αυτά να θεωρούνται ικανά να επηρεάσουν σοβαρά την υγεία μας ή ακόμα και να προκαλέσουν καρκίνο.
Επικίνδυνα φυτοφάρμακα ακόμα και στα πιο υγιεινά τρόφιμα
Αν νομίζετε ότι η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών είναι πάντοτε προς όφελος της υγείας σας, η νέα αυτή μελέτη έρχεται να το αμφισβητήσει. Ερευνητές από την οργάνωση Pesticide Action Network UK (PAN UK) μελέτησαν κυβερνητικά δεδομένα που καταγράφουν χημικά υπολείμματα σε προϊόντα της αγοράς και εντόπισαν ιδιαίτερα ανησυχητικά αποτελέσματα.
Με βάση τις αναλύσεις τους, εντόπισαν τη λεγόμενη «Δωδεκάδα των Βρώμικων», δηλαδή τα 12 φρούτα και λαχανικά με τα υψηλότερα ποσοστά επιμόλυνσης, όπως τα γκρέιπφρουτ, τα σταφύλια και τα λάιμ. Τα στοιχεία δείχνουν ότι το 25% των λαχανικών και το 75% των φρούτων περιέχουν πολλαπλά φυτοφάρμακα, γεγονός που εγείρει σοβαρά ερωτήματα για την ασφάλεια των καταναλωτών.
Σοβαρές προειδοποιήσεις από ειδικούς
Ο Νικ Μολ, υπεύθυνος πολιτικής του PAN UK, δήλωσε ότι μεγάλο μέρος των τροφίμων μας είναι πλέον «ολοένα και πιο μολυσμένο» και αυτό μπορεί να έχει μακροχρόνιες συνέπειες στην υγεία, ακόμα και να οδηγήσει σε καρκίνο.
«Τα όρια ασφαλείας υποδεικνύουν ότι πρέπει να χρησιμοποιείται ένα φυτοφάρμακο τη φορά, ωστόσο είναι συνηθισμένο τα τρόφιμα να περιέχουν πολλαπλές χημικές ουσίες», εξηγεί.
«Η πραγματικότητα είναι ότι γνωρίζουμε πολύ λίγα για το πώς αυτές οι ουσίες αλληλεπιδρούν μεταξύ τους ή τι επίδραση έχει η χρόνια έκθεση σε εκατοντάδες διαφορετικά φυτοφάρμακα. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι μπορούν να γίνουν πιο τοξικά όταν συνδυάζονται – ένα φαινόμενο που αποκαλείται “κοκτέιλ”».
Η λίστα με τα πιο μολυσμένα φρούτα και λαχανικά
Η οργάνωση PAN UK, μετά από αξιολόγηση ετήσιων εκθέσεων, διαπίστωσε ότι 123 διαφορετικές χημικές ουσίες ανιχνεύθηκαν σε 17 είδη φρούτων και λαχανικών, ανάμεσά τους και 42 φυτοφάρμακα που συνδέονται με την εμφάνιση καρκίνου.
Επιπλέον, 21 ουσίες βρέθηκε ότι παρεμβαίνουν στο ορμονικό σύστημα, προκαλώντας πιθανώς γενετικές ανωμαλίες, προβλήματα ανάπτυξης και αναπαραγωγικές δυσλειτουργίες.
Τα φρούτα με τα περισσότερα χημικά υπολείμματα
Το 99% των δειγμάτων γκρέιπφρουτ (120 στα 121) είχαν υπολείμματα από πολλαπλά φυτοφάρμακα – περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο φρούτο ή λαχανικό.
Ακολουθούν:
- Σταφύλια (97 από τα 108 δείγματα)
- Λάιμ (19 από τα 24 δείγματα)
- Μπανάνες (67%)
- Πιπεριές (49%)
- Πεπόνια (46%)
- Φασόλια (37,5%)
- Πιπεριές τσίλι (37,5%)
Αξίζει να σημειωθεί πως από τα υπόλοιπα πέντε είδη της λίστας, τα τέσσερα είχαν επίσης υπολείμματα διαφόρων φυτοφαρμάκων: πατάτες, λαχανικά ρίζας, τζίντζερ και σκόρδο. Το παντζάρι ήταν το μόνο χωρίς πολλαπλά χημικά υπολείμματα.
Η τελική λίστα των 12 πιο μολυσμένων τροφών
- Γκρέιπφρουτ
- Σταφύλια
- Λάιμ
- Μπανάνες
- Πιπεριές (γλυκές)
- Πεπόνια
- Φασόλια
- Πιπεριές τσίλι
- Μανιτάρια
- Μπρόκολα
- Μελιτζάνες
- Φασόλια (αποξηραμένα)
Τι μπορούμε να κάνουμε ως καταναλωτές
Αν και δεν είναι πάντα εφικτό να αποφεύγουμε πλήρως τα φυτοφάρμακα, η επιλογή βιολογικών προϊόντων μπορεί να μειώσει σημαντικά την έκθεση. Επίσης, το καλό πλύσιμο και καθάρισμα των φρούτων και λαχανικών βοηθά στην απομάκρυνση μέρους των χημικών υπολειμμάτων.
Το μήνυμα των ειδικών είναι σαφές: όσο περισσότερο γνωρίζουμε τι υπάρχει στην τροφή μας, τόσο καλύτερες επιλογές μπορούμε να κάνουμε για την υγεία μας.
