Άνοια – Αλτσχάιμερ: Το Νο1 φρούτο που μειώνει τον κίνδυνο, σύμφωνα με μελέτη – «Η τακτική κατανάλωσή του συνδέεται με πολλαπλά οφέλη για την υγεία»

Άνοια

Ένα μικρό, γευστικό φρούτο φαίνεται να κρύβει μυστικά που μπορούν να βοηθήσουν στη θωράκιση της μνήμης και στη μείωση του κινδύνου άνοιας. Οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι η συχνή κατανάλωσή του συνδέεται με πολλαπλά οφέλη για τον εγκέφαλο και τη συνολική υγεία.

Το φρούτο που ενισχύει τον εγκέφαλο

Το μπλε μύρτιλο, γνωστό και ως blueberry, ξεχωρίζει για την πλούσια περιεκτικότητά του σε μικροθρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικές ουσίες, ιδιαίτερα τις ανθοκυανίνες. Οι ειδικοί τονίζουν ότι αυτές οι ενώσεις, που δίνουν στα μύρτιλα το χαρακτηριστικό μπλε χρώμα, συμβάλλουν στην προστασία των κυττάρων του εγκεφάλου και μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας στη μέση ηλικία.

Μια μελέτη με επικεφαλής τον καθηγητή Robert Krikorian από το Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι, ανέδειξε ότι οι ουσίες των μπλε μύρτιλων που προστατεύουν το ίδιο το φρούτο, μπορούν να ωφελήσουν σημαντικά και την ανθρώπινη γνωστική λειτουργία.

Ο καθηγητής, με πολυετή εμπειρία στις μελέτες γύρω από τα μούρα, εξήγησε ότι τα οφέλη που είχαν φανεί παλαιότερα σε ηλικιωμένους, ισχύουν και για νεότερους ενήλικες που αντιμετωπίζουν αντίσταση στην ινσουλίνη. «Η νόσος Αλτσχάιμερ, όπως όλες οι χρόνιες παθήσεις που συνδέονται με την ηλικία, αναπτύσσεται σταδιακά μέσα σε πολλά χρόνια, ξεκινώντας από τη μέση ηλικία», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Πώς τα μύρτιλα δρουν προστατευτικά

Οι ανθοκυανίνες προσφέρουν στο φυτό την ικανότητα να επιβιώνει σε δύσκολες συνθήκες, ενώ για τον άνθρωπο λειτουργούν ως ασπίδα. Μειώνουν τη φλεγμονή, βελτιώνουν τον μεταβολισμό και ενισχύουν την παραγωγή ενέργειας στα εγκεφαλικά κύτταρα.

Σε μια ακόμη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nutrients, συμμετείχαν 33 υπέρβαρα άτομα ηλικίας 50-65 ετών με αυξημένα επίπεδα σακχάρου και αρχόμενη γνωστική έκπτωση. Για 12 εβδομάδες λάμβαναν είτε σκόνη από blueberries (ισοδύναμο με μισό φλιτζάνι) είτε εικονικό φάρμακο.

Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά: η ομάδα που έλαβε τα μύρτιλα εμφάνισε βελτίωση στις εκτελεστικές λειτουργίες, δηλαδή στις βασικές νοητικές δεξιότητες που σχετίζονται με τη μνήμη, την προσοχή και τον αυτοέλεγχο. Επίσης, παρουσίασαν λιγότερες δυσκολίες στη μάθηση και τη μνήμη, ενώ παρατηρήθηκε και μείωση των επιπέδων ινσουλίνης, στοιχείο που δείχνει καλύτερο έλεγχο του μεταβολισμού της γλυκόζης.

Παρότι το δείγμα ήταν μικρό, ο καθηγητής Krikorian συνέστησε την τακτική κατανάλωση μύρτιλων ως έναν απλό και γευστικό τρόπο πρόληψης απέναντι στην άνοια.

Συμβουλές για έναν υγιή εγκέφαλο

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (NHS) τονίζει ότι «ό,τι είναι καλό για την καρδιά είναι καλό και για τον εγκέφαλο». Οι βασικές συστάσεις περιλαμβάνουν:

Ο συνδυασμός αυτών των συνηθειών με την τακτική κατανάλωση τροφών πλούσιων σε αντιοξειδωτικά, όπως τα μπλε μύρτιλα, μπορεί να ενισχύσει την πνευματική διαύγεια και να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας.

Exit mobile version